ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020

Σία Αναγνωστοπούλου: Η ΑΟΖ με την Ιταλία δεν πρέπει να μείνει μια αποσπασματική πράξη


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Σία Αναγνωστοπούλου: Η ΑΟΖ με την Ιταλία δεν πρέπει να μείνει μια αποσπασματική πράξη

Για τις εξελίξεις με τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία, τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτό το επίπεδο, καθώς και για το πολυνομοσχέδιο της Παιδείας μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.


Αναφορικά με την ανακήρυξη της ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας η κυρία Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία καθώς γίνεται για πρώτη φορά οριοθέτηση ΑΟΖ με μια χώρα.

«Αυτή η συμφωνία, προετοιμάζεται ήδη από το 2016 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε ΝΔ, με το πώς αντιμετώπισε την συμφωνία των Πρεσπών. Θα προσπαθούμε να είμαστε πάντα δίπλα σε κινήσεις που γίνονται για το συμφέρον της χώρας. Συμβιβασμοί έγιναν, αλλά το να παρουσιάζεται αυτή η συμφωνία ότι είναι ότι σημαντικότερο έχει γίνει, είναι λάθος και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι ένας πρώτος δρόμος για να αρχίσουμε να οριοθετούμε θαλάσσιες ζώνες και ιδίως τις ΑΟΖ.

Δεν πρέπει να μείνει μια αποσπασματική πράξη, που θα μείνει στον αέρα και οι συμβιβασμοί που κάναμε να μην έχουν κανένα όφελος. Πρέπει δηλαδή να προχωρήσουμε στην ανακήρυξη των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο και πρέπει να προχωρήσουμε σε συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο».

Ειδικά για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα στο μέτωπο της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και πόσο σημαντική θα ήταν μια τέτοια εξέλιξη, η κυρία Αναγνωστοπούλου σχολίασε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εάν οριοθετήσουμε με την Αίγυπτο, επικαλύπτουμε και αναιρούμε στην πράξη ή θέτουμε σε αμφισβήτηση στην πράξη, το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, γιατί εκεί επικαλύπτονται οι ΑΟΖ. Η ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και από την άλλη Τουρκίας-Λιβύης επικαλύπτονται και θα είναι υποχρεωμένες η Τουρκία και η Λιβύη να έρθουν σε διαπραγματεύσεις ή εάν δεν βρεθεί λύση να ακολουθήσει η υπόθεση τον δρόμο ενός διεθνούς δικαστηρίου. Εκεί είναι δηλαδή το μεγάλο, το κρίσιμο σημείο και δεν είναι εύκολο με την Αίγυπτο».

Αναφορικά με το τι αλλάζει ουσιαστικά μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδα και Ιταλίας η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε:

«Στην πράξη πλέον έχουμε οριοθετήσει μια ζώνη στην οποία ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είναι εθνική κυριαρχία. Ήταν λάθος του υπουργού Εξωτερικών να πει ότι η Ελλάδα επέκτεινε το έδαφός. Δεν επεκτείνεις έδαφος. Για να μην το μπερδεύουμε στην ΑΟΖ έχεις κυριαρχικά δικαιώματα για οικονομικούς λόγους και αν έχεις απέναντι χώρα, κάνεις κοινή οριοθέτηση γιατί δεν μπορείς μόνος σου να ανακηρύξεις ΑΟΖ. Μπορεί να ασκείς κάθε οικονομική δραστηριότητα. Για παράδειγμα η αλιεία, που παραχωρήσαμε στους Ιταλούς ψαράδες να ψαρεύουν το περίφημο κόκκινο γαριδάκι. Αυτό που έχει σημασία είναι πόσο μεγάλο ρόλο παίζει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση που δεν κοιτάει να εκμεταλλευτεί τα πάντα. Εάν το είχαμε κάνει εμείς θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν».

Μιλώντας τέλος για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς η κυρία Αναγνωστοπούλου επισήμανε:

«Έχει επιμείνει το Υπουργείο στα όσα ξέραμε δεν έχει δεχθεί αλλαγές. Δεν διαφωνεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλα τα κόμμα της αντιπολίτευσης. Διαφωνούν όλοι οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς. Οι μόνοι που έχουν συμφωνήσει, ήταν οι πρόεδροι των φροντιστηρίων και ο πρόεδρος των πρότυπων σχολείων. Αυτό κάτι λέει, δεν μπορεί να διαφωνούν οι πάντες. Η ΝΔ είναι απομονωμένη σε αυτό το Νομοσχέδιο. Στο μόνο που βασίζεται είναι ότι έχει την πλειοψηφία. Εάν εφαρμοστεί και πώς θα εφαρμοστεί είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Αυτό το νομοσχέδιο δεν εισηγείται και δεν θα φέρει την αναβάθμιση στο σχολείο, θα φέρει την καταβαράθρωση των δημόσιων σχολείων».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο