ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020

Ποια η πραγματικότητα για τους σχολικούς καθαριστές με το άνοιγμα των σχολείων;


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ποια η πραγματικότητα για τους σχολικούς καθαριστές με το άνοιγμα των σχολείων;

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα ενισχυθεί το προσωπικό και ότι εξελίσσεται ομαλά ο καθαρισμός των σχολείων, η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στον σχολικό καθαρισμό περιλαμβάνει: ελάχιστες προσλήψεις, διπλοβάρδιες που δεν πληρώνονται και ανεπαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας. Για το θέμα μιλήσαμε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» με τον σχολικό καθαριστή και μέλος του σωματείου «Τα καθαρά γάντια», Γιάννη Παπαδόπουλο.


Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου, κατά την διάρκεια της καραντίνας που ήταν κλειστά τα σχολεία κάποιοι σχολικοί-ές καθαριστές-στριες δέχτηκαν να επιταχθούν από τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι που αρνήθηκαν συνέχισαν να απασχολούνται στον καθαρισμό των σχολείων.

«Στην επίταξη μας ρίχνανε στη σάρωση, στα απορριμματοφόρα, μας έστελναν σε γραφεία κάποιων γιατρών- μελών του δημοτικού συμβουλίου ή σε κτίρια που ήταν κλειστά», ανέφερε κάνοντας λόγο για κίνηση «παράνομη και νομικά και ηθικά», καθώς «ούτε υπάλληλοι του δήμου ήμασταν, ούτε η απόφαση που πάρθηκε και από τα υπουργεία ήταν νομικά ισχυρή».

Για όσους απάντησαν αρνητικά στην επίταξη, ανέφερε: «μην φανταστείτε ότι με το που έκλεισαν τα σχολεία, εμείς δεν κάναμε τίποτα. Ήμασταν συνέχεια μέσα και μάλιστα χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας. Εκτός από γάντια που παρείχαν οι εκάστοτε διευθυντές. Ούτε μάσκες ούτε τίποτα. Φάγαμε κυριολεκτικά τα σωθικά μας εισπνέοντας αυτές τις χλωρίνες», περιέγραψε ο ίδιος.

Με το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τον ίδιο, «επέλεξαν ξανά να αποφασίσουν χωρίς εμάς». «Βγήκανε στα ΜΜΕ με φαμφάρες και έλεγαν θα πάρουν επιπλέον προσωπικό», κάτι που έγινε σε σπάνιες περιπτώσεις, «και αυτή τη στιγμή καλούμαστε οι πιο πολλοί να δουλεύουμε διπλοβάρδιες», σημείωσε.

Σε σχέση με τις αμοιβές των εργαζομένων στον σχολικό καθαρισμό για την επιπλέον δουλειά που καλούνται να βγάλουν, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ενώ η σχετική απόφαση βγήκε από τα τέλη Μαΐου, ακόμη δεν έχει δοθεί στους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποιητικές συμβάσεις. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, δεν ξέρουμε πώς θα γίνει η κατανομή», σχολίασε.

Επίσης αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχαν οι διευθύνσεις των σχολείων από τον δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία οι σχολικοί-ές καθαριστές- στριες θα πληρωθούν με επιπλέον 1,5 ώρα την ημέρα. «Το πώς βγαίνει αυτή η 1,5 ώρα καθόσον εμείς πληρωνόμαστε με την αίθουσα, δεν μπορώ να το καταλάβω», υπογράμμισε προσθέτοντας πως σε καμία περίπτωση ο επιπλέον χρόνος που εργάζονται δεν είναι μόνο 1,5 ώρα, αλλά πρόκειται για διπλοβάρδιες.

«Μένω άναυδος από την αναίδεια από την πλευρά του δήμου και της πολιτείας», ανέφερε στην συνέχεια ενώ σημείωσε πως σε σχετικές ερωτήσεις προς την σχολική επιτροπή, του είπαν πως η χρηματοδότηση από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν είναι επαρκής. «Και μένα τι μου λέτε; Εγώ είμαι αυτός που καθόρισα από την αρχή, που βγήκα με φαμφάρες στα ΜΜΕ ότι όλα θα πληρωθούν, κ ότι όλα είναι όμορφα κ ωραία;», διερωτήθηκε.

Επίσης, σημείωσε: «Φανταστείτε να γίνει ένα εργατικό ατύχημα σε ώρες που δεν με καλύπτει η σύμβασή μου. Ποιος θα ευθύνεται για αυτό; Ή αν έρθει ένα κλιμάκιο από τον ΕΦΚΑ ή την Επιθεώρηση Εργασίας, ποιος με καλύπτει;» και τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει τις απαντήσεις που ζητούν.

«Δεν θέλω να αντιπολιτευτώ κανέναν, δεν θέλω να φερθώ σε κανέναν άδικα. Αυτό που ζητάμε όμως είναι μια απάντηση στα ερωτήματά μας. Πέστε μας τι θα γίνει και πώς θα γίνει. Δεν υπάρχουν απαντήσεις», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως «Είναι θέμα των δικαιωμάτων μας».

Σε σχέση με τα ΜΑΠ σήμερα, ανέφερε πως τους δόθηκαν 10 μάσκες, ένα κουτί γάντια κ μια ποδιά. «Με τα γάντια βουλευόμαστε μέχρι το τέλος της σεζόν. Αλλά 10 μάσκες που είναι μιας χρήσης, πρέπει να τις φοράμε 10 φορές την καθεμία για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο