ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020

Κ. Αρβανίτης: Η Ε.Ε. βλέπει τον μονοπωλιακό χαρακτήρα των ΜΜΕ στην Ελλάδα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Αρβανίτης: Η Ε.Ε. βλέπει τον μονοπωλιακό χαρακτήρα των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για την προστασία των δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν πιέσεις, επιθέσεις και απειλές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της Ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ – ειδικά μετά τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία – δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Μιλώντας για το θέμα «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το σημαντικό είναι η κουβέντα που έγινε μετά με την αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για θέματα Αξιών, Διαφάνειας και Κράτους Δικαίου. Το βασικό θέμα που μπαίνει είναι εάν, με αφορμή τον κορωνοϊό, αρκετά κράτη-μέλη, και η δική μας χώρα, προσπαθούν να αξιοποιήσουν την πανδημία ως ευκαιρία. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι παρατηρείται ότι σε αρκετά κράτη-μέλη, και η Ελλάδα μέσα, αξιοποιούν πόρους σε μονομερή ενημέρωση, ότι και καλά ενημερώνουν τον πληθυσμό. Σας θυμίζω μια μικρή λεπτομέρεια ότι όλα τα σποτ τα οποία χρησιμοποίησε η ελληνική πολιτεία, δεν είχαν τους φορείς να υπογράφουν, αλλά την κυβέρνηση. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια μπαίνει στη λογική του προπαγανδιστικού μηχανισμού. Υπήρχε μόνο η κυβέρνηση, ήτοι ο «Θεός» κ. Μητσοτάκης ή ο «θεόσταλτος» κ. Μητσοτάκης».

Αναφερόμενος στην μονομέρεια  της ενημέρωσης στην Ελλάδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε τα εξής:

«Στο δεύτερο θέμα που βάζουμε είναι ότι είδαμε πώς υπάρχει μια γενική μονομέρεια στην ενημέρωση σε ότι αφορά τις επιπτώσεις, τις διαφορετικές οπτικές του θέματος  αλλά και τις διεκδικήσεις  ή φοβίες πολιτών, σωματείων, συνδικάτων ως προς το χτύπημα δικαιωμάτων που έχουν σχέση με το κράτος δικαίου στην Ε.Ε.».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, έγιναν σημαντικές διαπιστώσεις και για ζητήματα ρατσισμού που υποβόσκουν στην Ε.Ε. καθώς και στην χώρα μας.  

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και ζητήματα ρατσισμού που υποβόσκουν και ενδυναμώνονται στην Ε.Ε.. Η Επίτροπος συμφώνησε με τις επισημάνσεις μας και στην κριτική που έκανα ότι εμείς θέλουμε την Επίτροπο να είναι παρατηρητής, απάντησε ότι θα είναι πιο ακριβείς και πιο σαφείς. Ότι θα κάνει δηλαδή πιο συγκεκριμένες και πιο «επιθετικές»-καθαρές παρεμβάσεις στο θέμα της ξενοφοβία κτλ…

Εγώ θεωρώ ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ακραία Δεξιά πολιτική με ηγέτη τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό το βρίσκουμε στο πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη, όπως στην υπόθεση Novartis. Μπαίνει βέβαια και το θέμα της δημοσιογραφίας, ότι το θέμα είναι ο μονοπωλιακός χαρακτήρας των ΜΜΕ. Εδώ έχουμε 5 γερές οικογένειες-τραστ που ελέγχουν το σύνολο της δημοσιογραφίας, της ειδησιογραφίας, της διαφημιστικής παραγωγής, της παραγωγής περιεχομένου, της μέτρησης τηλεθέασης. Αυτό είναι εικόνα ολιγοπωλίου και η Ε.Ε. πρέπει να το δει και το βλέπει», είπε ο κ. Αρβανίτης.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο