ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020

Αλ. Μπογιάκης: Τα λογιστικά γραφεία έγιναν ΚΕΠ για να εξυπηρετούν Κράτος και Δημόσιο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αλ. Μπογιάκης: Τα λογιστικά γραφεία έγιναν ΚΕΠ για να εξυπηρετούν Κράτος και Δημόσιο

«Ότι υπάρχει στον δημόσιο τομέα, ότι κουμπάκι είναι να πατήσει κάποιος από φορείς του Δημοσίου, κρατικούς εντολείς, υπαλλήλους, πήγαν στο γραφείο του λογιστή. Τα λογιστικά γραφεία έγιναν μικρά ΚΕΠ για να εξυπηρετούν κρατικές και δημόσιες αρχές, χάσαμε τελείως τον χαρακτήρα λογιστικό γραφείο» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αχαΐας, Αλέξανδρος Μπογιάκης.


Οι λογιστές –φοροτεχνικοί, προχώρησαν σε αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή για το νέο μπαράζ δηλωτικών υποχρεώσεων, οι οποίες αφορούν μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν με τις ασφυκτικές προθεσμίες, που ορίζονται.

«Δεν είναι ο κλάδος των λογιστών, που θα κάνει υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις για να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετείται, δεν είναι ο κλάδος των λογιστών, ο οποίος θα κάνει οποιαδήποτε δημόσια δουλειά στο gov.gr» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι υπήρχαν τα ΚΕΠ, δημόσιες αρχές, αστυνομία, κρατικοί οργανισμοί και «όλοι αυτοί έλεγαν κάποια στιγμή, πηγαίνετε στο λογιστή σας. Οι μοναδικοί, που δεν το έλεγαν είναι οι γιατροί, μόνο ιατρικά ανακοινωθέν δεν βγάλαμε, όλα τα υπόλοιπα τα κάναμε αμισθή».

Μετά τον κορονοϊό ο κ. Μπογιάκης λέει ότι βγήκαν περισσότερες από 200 ΚΥΑ, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις η μια συμπλήρωνε την προηγούμενη ή την αναιρούσε, με τα συναρμόδια υπουργεία κάθε φορά να σβήνουν και να γράφουν για να εντάξουν όσους περισσότερους μπορούσαν. «Οι λογιστές, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός, να πάρουν τα χρήματα οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, κάποιοι έκαναν αυτή την δουλειά, μόνο εμείς οι λογιστές» δήλωσε.
Κάθισαν ώρες ατελείωτες για να ελέγξουν τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων, «έπρεπε να διαβάζουμε υπέρ του δέοντος, να βλέπουμε τι γίνεται σε καθημερινή βάση, έπρεπε να πάρουμε τιμολόγια, ποιος έτρεχε; Ο άμοιρος λογιστής, ο λογιστής λαντζέρης» και συμπλήρωσε ότι όλα αυτά για τους ίδιους ήταν πρωτόγνωρα «εμείς όμως έπρεπε να τα διαχειριστούμε γραφειοκρατικά. Μέχρι στιγμής έχει σταλεί μόλις το 2%-3% των φορολογικών δηλώσεων, πότε να προλάβουμε; Έφτασε ο κόμπος στο χτένι και η αποχή σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά, που μας έχουν χρεώσει, διότι μιλάμε για πρόσθετες εργασίες, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα πρόστιμα είναι αμείλικτα».

Αυτό, που ζητούν είναι, ρεαλιστικά χρονικά περιθώρια για να μπορούν να κάνουν σωστά την δουλειά, που τους έχουν αναθέσει. «Συμπαράσταση από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Δυτικής Ελλάδος υπάρχει και η διοίκηση στηρίζει απόλυτα των κλάδο των λογιστών και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που λέμε, ότι έχουμε κάποιον, που μας στηρίζει πια, διότι στο παρελθόν δεν είχαμε την ίδια στήριξη. Βλέπουν ότι ο κλάδος των λογιστών είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Οικονομικού Επιμελητηρίου, διότι είμαστε και εμείς επιστημονικός κλάδος και δεν είμαστε κλάδος, που πρέπει να ασχολείται με επιδοματάκια» σχολίασε ο κ. Μπογιάκης.

Αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας επισήμανε ότι «το κράτος αποφάσισε να μοιράσει 2-2,5 δις ευρώ. Αυτά τα λεφτά δεν φθάνουν για τις αιτήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ, ως προς το ΤΕΠΙΧ, το οποίο έκλεισε απότομα ένα πρωί με εντολή του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη. Έχουμε φακέλους, οι οποίοι έχουν μείνει στα τραπεζικά υποκαταστήματα, οι οποίοι δεν υποβλήθηκαν, επειδή έκλεισε το σύστημα».

Σε αυτή την φάση σανίδια σωτηρίας για κάποιες επιχειρήσεις αποτελεί το εγγυοδοτικό από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το οποίο αφορά το 25% του τζίρου του 2019 των επιχειρήσεων, «όμως και αυτό είναι περιορισμένο. ‘Ένα 20%-25% θα πάρει κάποια δάνεια για να στηρίξουν την επιχείρησή τους, που αν μπορούσαν να τα πάρουν όλοι θα στηρίζονταν όλη η ελληνική οικονομία. Για να μπορέσουν να κάνουν restart οι επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολο. Μηδέν έσοδα, τα έξοδα να τρέχουν, δεν μπορεί να είναι θετικό το ισοζύγιο και από την άλλη η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή κάποιων φορολογικών υποχρεώσεων για κάποιους μήνες, δεν χάρισε τίποτε, ούτε έσβησε τίποτε» ξεκαθάρισε.

Θεωρεί ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αχαΐας κάποιοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν επανεκκίνηση στην λειτουργία των επιχειρήσεών τους, ούτε ως προς το προσωπικό, που θέλουν να προσλάβουν , ούτε ως προς τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και υπολογίζει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί όλο το 2020 ισχυριζόμενος ότι «θα δείτε στην πορεία πόσες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο, ακόμη και στην Δυτική Ελλάδα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ ΜΠΕ




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο