ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020

Κ. Μάρκου: Η Γραμματεία αντεγκληματικής πολιτικής είναι ότι χειρότερο έχει περάσει


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Μάρκου: Η Γραμματεία αντεγκληματικής πολιτικής είναι ότι χειρότερο έχει περάσει

Για θέματα που σχετίζονται με το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και τον τρόπο που μπαίνουν εμπόδια στην ομαλή παρακολούθηση των σπουδών τους από τους τροφίμους, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου.


Μάλιστα ο κ. Μάρκου που κατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση μετά από την επίσκεψή του στον Βασίλη Δημάκη. Όπως εξηγεί αυτή η συνάντηση είχε σκοπό την ενημέρωσή του στο ζήτημα της εκπαίδευση και από τα όσα είπαν μπόρεσε να μάθει πολλά πράγματα.

«Προσανατολισμός που δίνει η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής είναι αποθαρρυντικός. Παρά ταύτα ο Δημάκη και άλλοι με τον αγώνα που έκαναν κατάφεραν κάποια πράγματα. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ στην παροχή των δυνατοτήτων, υπάρχουν όμως κάποιες λεπτομέρειες που μόνο αν τις ζήσει θα καταλάβει πόσο σημαντικές είναι. Για παράδειγμα παρέχεται η αίθουσα και Υ/Η όμως η δυνατότητα της αίθουσας και της τεχνικής υποστήριξης εξαντλείται με το πέρας του ωραρίου των υπαλλήλων. Τότε ο κρατούμενος επιστρέφει στο κελί του, όμως πάρα πολλά μαθήματα γίνονται μετά τις 14:00 και δεν έχει τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσει.

Το δεύτερο είναι ότι κάποια πράγματα, που σχετίζονται με τις σπουδές, πρέπει να γίνονται με φυσική παρουσία των κρατούμενων. Υπάρχει πρόβλεψη για βραχιολάκι στα μαθήματά τους, όμως το βραχιολάκι που τους παρέχει η πολιτεία χρεώνεται κάθε μέρα στον κρατούμενο με 13 ευρώ. Αν είναι δυνατόν ένας φυλακισμένος να μπορεί να το κάνει αυτό.

Θέμα τρίτον: είναι θεσμοθετημένο ένα επίδομα «επιβράβευσης» σε όσους μπουν στο Πανεπιστήμιο, 500 ευρώ. Αυτό δεν το έχουν πάρει ποτέ όμως γιατί δεν έχει γίνει η εκταμίευση. Πάνω σε αυτά έχω κάνει την ερώτηση, δυστυχώς η γραμματεία της αντιεγκληματικής πολτικής είναι ότι χειρότερο έχει περάσει από τη δικτατορία και μετά», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μάρκου.  

Επίσης μιλώντας για την κατάργηση της κοινωφελούς εργασίας από την κυβέρνηση και το αίτημα για την επαναφορά της που υπάρχει πλέον αναφορικά με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Μάρκου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ήρθε το φθινόπωρο ο υπουργός στη Βουλή, είπε ότι δεν γίνεται και αναβάλλεται επ’ αόριστο γιατί οι Φορείς δεν είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους κρατούμενους. Εμείς είδαμε ότι οι Φορείς έχουν πει ότι είναι διαθέσιμοι και έχουν τη δυνατότητα, κυρίως η ΚΕΔΕ και δεν είναι μόνο οι Δήμοι, είναι Νοσοκομεία, Ιδρύματα κ.α.. Ήταν προφανής η διάθεση να πάει στις «καλένδες». Κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης όμως με αιφνιδίασε ευχάριστα ο Υπουργός γιατί ανακάλεσε όλο τον προσανατολισμό της αναβολής και δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα το έχει διευθετήσει. Άρα προέκυψε κάτι θετικό το οποίο, όπως του εξήγησα, εμείς περιμένουμε να το δούμε».

Τέλος αναφερόμενος στην παρέμβαση που έκαναν από κοινού με την κυρία Σία Αναγνωστοπούλου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα, από τον οποίο  ζήτησαν την αποκατάσταση της διοικητικής ιεραρχίας στο σωφρονιστικό κατάστημα του «Αγίου Στεφάνου», μετά την αλλαγή, που υπήρξε, σχολίασε:

«Η γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής άλλαξε εν μια νυκτί τις μισές διευθύνσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων και τους άλλαξε όχι με κριτήρια την απόδοσή τους αλλά καθαρά με κομματική ντιρεκτίβα. Συνηθισμένο για τη ΝΔ κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα με τη δική μας φυλακή στην Πάτρα, είναι ότι υπήρχε ένας διευθυντής που, πέρα του ότι η φυλακή λειτουργούσε άψογα στα πλαίσια του συστήματος, ήταν 35 χρόνια υπάλληλος με εμπειρία σε 4 φυλακές πιο πριν.

Τον αντικαθιστά με άλλο υπάλληλο που έχει 20 χρόνια προϋπηρεσία. Άντε αυτό να το καταπιούμε, νεοδημοκράτης είναι άρα θα είναι «άριστος». Το θέμα είναι ότι ο άνθρωπος αυτός έχει σταλεί για κάποια υπόθεση στο πειθαρχικό συμβούλιο, από τον ίδιο τον υφυπουργό του κ. Χρυσοχοΐδη, τον κ. Οικονόμου. Βάζουν στη διεύθυνση άνθρωπο για τον οποίο εκκρεμεί πειθαρχική έρευνα εναντίον του, την οποία την έχει κάνει το ίδιο το υπουργείο».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο