ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020

Μέσα στο lockdown έκαναν... Ανάσταση oι μεσάζοντες εις βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μέσα στο lockdown έκαναν... Ανάσταση oι μεσάζοντες εις βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών

Χωρίς έλεγχο από τον κρατικό μηχανισμό, η επιβολή των μέτρων για την πανδημία επέτρεψε στους μεσάζοντες κρέατος να θησαυρίσουν, οι κτηνοτρόφοι πούλησαν αμνοερίφια με 3,5 ευρώ το κιλό (αντί 5,5-6 ευρώ πέρυσι) αλλά οι καταναλωτές στην Αθήνα αγόρασαν ξανά στα 10-12 ευρώ, συνολικά οι κτηνοτρόφοι έχασαν 40 εκατ. ευρώ μόνο το Πάσχα και συνολικά τους τελευταίους μήνες 70-80 εκατ. ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων-Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Ο συνεταιρισμός είναι μεγάλος, με 600 μέλη και τζίρο άνω των 18 εκατ. ευρώ το χρόνο, μία δύναμη στην περιοχή για την στήριξη όλων των κτηνοτρόφων στην πώληση γάλακτος στις βιομηχανίες, αλλά ακόμη δεν έχουμε μπει στην μεταποίηση, όπως είπε ο κ. Βαϊόπουλος.

Η πανδημία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα κυρίως στο κρέας και τα αμνοερίφια, η ζημιά που υπολογίζουμε είναι 70-80 εκατ. ευρώ. Το 2019 δώσαμε τα αμνοερίφια 5,5-6 ευρώ, φέτος 3,5 ευρώ, αλλά ο καταναλωτής στην Αθήνα π.χ. τα αγόρασε 10-12 ευρώ, τα χρήματα πήγαν στον μεσάζοντα και μόλις πέρασε το Πάσχα, έπεσαν οι τιμές... Έτσι, μόνο την περίοδο του Πάσχα χάθηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των κτηνοτρόφων.

Ο κ. Βαΐόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις προοπτικές που υπάρχουν για τον κλάδο, υπογραμμίζοντας την σημασία της ενίσχυσης προϊόντων ΠΟΠ όπως η φέτα και στήριξης των Ελλήνων κτηνοτρόφων απέναντι στις «ελληνοποιήσεις» που απειλούν να εξοντώσουν τον κλάδο.

Τόνισε παράλληλα την τεράστια ανάγκη επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου οι νέοι να μείνουν στις περιοχές παραγωγής, πρέπει η Πολιτεία να διαθέσει σοβαρά κεφάλαια και κίνητρα, όπως τόνισε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο