ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020

Πρύτανης ΑΣΚΤ: Οι τέχνες είναι ένα πολυεργαλείο για να κατανοήσουμε τον κόσμο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Πρύτανης ΑΣΚΤ: Οι τέχνες είναι ένα πολυεργαλείο για να κατανοήσουμε τον κόσμο

Με αφορμή τον εξοστρακισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, ο Νίκος Τρανός, πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, μίλησε Στο Κόκκινο Ρόδου και την Πόλυ Χατζημάρκου.


«Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ιδρύθηκε το 1836. Όταν δηλαδή ακόμα-ακόμα δεν υπήρχε ελληνικό κράτος, οι πρώτοι ελεύθεροι Έλληνες σκεφτήκαν να κάνουν τη Σχολή Ωραίων Τεχνών. Σκεφτήκαν δηλαδή, ποιος θα διηγηθεί την ιστορία αυτού του τόπου; Ο καλλιτέχνης» τονίζει ο Νίκος Τρανός Στο Κόκκινο Ρόδου.

Και προσθέτει: «Χωρίς να υπάρχουν καλλιτέχνες πώς θα μπορέσεις να διηγηθείς την ιστορία, πώς θα μπορέσεις να δεθείς; Ποια είναι η κουλτούρα; Κουλτούρα είναι αυτό που μας δένει και μας κάνει ‘ένα’. Οπότε, όσο αφαιρούμε μαθήματα κουλτούρας, όσο αφαιρούμε χρόνο από την πνευματική εργασία ενός ανθρώπου, τόσο πολύ χάνει.
Οι τέχνες είναι ένα πολυεργαλείο για να κατανοήσουμε τον κόσμο, είναι ίσως το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για να ανιχνεύσουμε το μεγάλο, μαύρο, άγνωστο δωμάτιο της ύπαρξής μας. Είναι το μοναδικό εργαλείο για να έχουμε πνευματική τροφή. Οι τέχνες, λοιπόν, δεν έχουν να κάνουν με το ‘ωραίο’ ή το ‘άσχημο’. Οι τέχνες διαπραγματεύονται με το καλό και με το κακό, διαπραγματεύονται με τη μήτρα του ανθρώπου, διαπραγματεύονται τον θάνατο. Χωρίς τις τέχνες πώς να αντέξουμε αυτή τη μαύρη, άγνωστη  περιοχή;»

«Κάθε πρωί, σηκωνόμαστε, κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, βλέπουμε τι χρώματα θα φορέσουμε, τι μουσική θα ακούσουμε, πώς είμαστε… Πρέπει να σταθούμε στην αναγκαιότητα της καλλιέργειας του πνεύματος, στην χρησιμότητα του εργαλείου που λέγεται τέχνη. Κι αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. Θα ζήσουμε καλύτερα…».

Για τη στήριξη των καλλιτεχνών και της δημιουργίας τους από το κράτος, ο Νίκος Τρανός αναφέρει ότι «τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα και χρειάζεται μια ευρύτερη και πολύπλευρη πολιτική και από την Πολιτεία και από τους φορείς. Ξεκινώντας να γίνεις καλλιτέχνης, παίρνεις ένα ρίσκο, στην ουσία είσαι χωρίς ασφάλεια».

Στο τέλος, ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ μας προσκαλεί στην παρουσίαση των πτυχιακών των τελειόφοιτων 17-20 Ιουνίου (Α` ομάδα) και 24-27 Ιουνίου (B`ομάδα).

Χρησιμοποιώντας μια φράση του Charles Baudelaire, σας καλούμε να έρθετε και να μη διστάσετε.
«Είναι ώρα να μεθύσετε! για να μην είστε οι βασανισμένοι σκλάβοι του χρόνου, μεθύστε χωρίς διακοπή. Με κρασί, με ποίηση, με αρετή, με ό,τι θέλετε!»

Θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών στο χώρο δεν θα υπερβαίνει τα 50 άτομα την ίδια χρονική στιγμή.
Η έκθεση θα διεξαχθεί στον εκθεσιακό χώρο της σχολής «Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής» με ελεύθερη είσοδο.
Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη 17 Ιουνίου - Παρασκευή 19 Ιουνίου & Τετάρτη 24 Ιουνίου - Παρασκευή 26 Ιουνίου: 15.00 - 21.00
Σάββατο 20 Ιουνίου & Σάββατο 27 Ιουνίου: 10.00 - 18.00




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο