ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020

Κ. Γιαννόπουλος: Κοινωνικές επιστήμες και καλλιτεχνικά μειώνονται ή εκμηδενίζονται


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Γιαννόπουλος: Κοινωνικές επιστήμες και καλλιτεχνικά μειώνονται ή εκμηδενίζονται

Για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος Νόμος για την Παιδεία στο ημερήσιο πρόγραμμα μαθημάτων, τις μεταβολές των καθηγητών αλλά και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξγ, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κώστας Γιαννόπουλος.


Ως προς τις αλλαγές στο πρόγραμμα των μαθημάτων που ουσιαστικά οδηγούν στον εξοβελισμό των κοινωνικών επιστημών και των καλλιτεχνικών από το Λύκειο, ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε:

«Ανακατανέμει τις ώρες των κατηγοριών εκπαιδευτικών στο ημερήσιο πρόγραμμα. Φαίνεται πως βγαίνουν ενισχυμένοι οι εκπαιδευτικοί Αγγλικών και οι γυμναστές αλλά υπάρξει  μια σειρά ειδικοτήτων όπως των κοινωνικών επιστημών, των οικονομολόγων και των εικαστικών για τους οποίους μειώνεται έως εκμηδενίζεται το ωράριό τους στο Λύκειο. Εδώ υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός, αυτό μου μετέφεραν και τα επιχειρήματά τους είναι πολύ ισχυρά. Αυτό που μπορώ να πω από τη δική μου πλευρά είναι ότι πράγματι θα δοθούν θέσεις φέτος και θα μείνουν εκτεθειμένοι, χωρίς ώρες δηλαδή στα σχολεία αυτοί οι εκπαιδευτικοί.  Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση από όλους γιατί άνθρωποι με πολλά χρόνια υπηρεσίας και οργανικές θέσεις θα βρεθούν στον αέρα».

Σχετικά με το ζήτημα που προκύπτει μετά την πρόβλεψη του Νόμου που θέλει τους εκπαιδευτικού Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων να προηγούνται όλων των υπολοίπων ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε:

«Δημιουργείται ένα θέμα με τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία καθώς οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται εκεί, προηγούνται ακόμα και από τις υπεραριθμίες. Πρώτοι και από τους υπεράριθμους θα μπουν αυτοί. Αυτή η διάταξη έρχεται τελευταία στιγμή γιατί τα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχουν δουλέψουν από καιρό όλες αυτές οι μεταβολές  που πρέπει τώρα να ακυρωθούν από τον Περιφερειακό Διευθυντή. Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί κεντρικά. Πρέπει να μας δώσει κατεύθυνση το Υπουργείο εάν θα ισχύσει από φέτος ή από του χρόνου, βέβαια ο Νόμος λέει ότι τίθεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο. Εκπαιδευτικοί με λίγα μόρια θα βρεθούν μπροστά, και για εκπαιδευτικούς με πολλά μόρια δεν θα ισχύσουν οι μεταθέσεις που έχουν εγκριθεί».

Τέλος μιλώντας για την εξέλιξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων αλλά και για τα ειδικά εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν φέτος για πρώτη φορά στην Πάτρα ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, επισήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Όλα κυλούν ομαλά, αποφύγαμε τα λάθη και τις κακοτοπιές, με το παλιό και το καινούργιο σύστημα, με τα μέτρα προστασίας. Οι εξετάσεις γίνονται κανονικά, τα θέματα έρχονται στην ώρα τους. Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι η Δυτική Ελλάδα προκρίνεται για τη δημιουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων για τα ειδικά μαθήματα. Οι ξένες γλώσσες, το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, και τα μαθήματα εξέτασης των μουσικών (ακουστική, αρμονία) θα εξεταστούν στην Πάτρα. Αυτοί οι μαθητές-υποψήφιοι πήγαιναν μέχρι πρότινος σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, τώρα γίνεται ένα τρίτο κέντρο στην περιοχή μας προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συγχρωτισμός ατόμων. Εμείς θα πάρουμε τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά.

Αμέσως μετά τον πρώτο κύκλο των μαθημάτων αρχίζουμε τώρα να οργανώνουμε τον δεύτερο κύκλο. Η απόφαση έχει ληφθεί το θέμα είναι όλα τα τεχνικά κομμάτια να μπορούν να υποστηρίξουν αυτό εγχείρημα. Είναι για πρώτη φορά που το κάνουμε κι έχει μια αυξημένη ανάγκη για να εξασφαλίσουμε τους όρους για να εξεταστούν όπως πρέπει. Το να κάνεις το ελεύθερο γραμμικό σχέδιο χρειάζεται μια αίθουσα καλά φωτιζόμενη και σκιές ώστε να μπορούν να κάνουν τα παιδιά το σχέδιο. Στα μουσικά μαθήματα απαιτείται μια μεγάλη αίθουσα ώστε να μπορούν να είναι εκεί πολλά παιδιά μαζί κ.α. Από 1η Ιουλίου μέχρι και 13 Ιουλίου τα ειδικά μαθήματα θα γίνουν και στην περιοχή μας.»




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο