ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020

Στ. Κούλογλου: Η ΝΔ αποκόπτει κοινωνικές επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση λόγω κουλτούρας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Στ. Κούλογλου: Η ΝΔ αποκόπτει κοινωνικές επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση λόγω κουλτούρας

«Η ΝΔ θέλει να αποκόψει αυτές τις επιχειρήσεις από οποιαδήποτε επιδότηση και χρηματοδότηση, ενώ ισχύει το αντίθετο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι θέμα κουλτούρας της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν τους αρέσουν οι συνεταιρισμοί, δεν τους αρέσουν οι επιχειρήσεις, που δεν έχουν σκοπό μόνο το κέρδος, αλλά φυσικά να επιβιώσουν, να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας, αλλά και ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής συμπεριφοράς, το οποίο είναι πιο ανθρώπινο» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου για τον αποκλεισμό των κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων από τη δημόσια χρηματοδότηση.


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φέρεται να αντιμετωπίζει τις κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις ως εν δυνάμει κερδοσκοπικές που «υπόκεινται στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων», κάτι το οποίο έρχεται σε αντιδιαστολή με την πρακτική στην Ε.Ε. Υπάρχουν 2 εκατομμύρια τέτοιες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, που αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ε.Ε., ενώ πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι (περίπου το 6% των εργαζομένων της Ε.Ε.) απασχολούνται σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Η αποκοπή των επιχειρήσεων αυτών από τη κρατική χρηματοδότηση θα τις οδηγήσει σε αφανισμό.

«Θα σημάνει τη συρρίκνωση του τομέα, ενώ γίνεται μια προσπάθεια η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο ΑΕΠ των διαφόρων χωρών να αυξάνει συνεχώς. Η αντίληψη, που έχουμε στην Ε.Ε. (έγιναν πολλές δράσεις) για να βοηθηθεί η αντίληψη των επιχειρήσεων, διότι εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας» δήλωσε.

Ερωτηθείς για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και τα 20 εκατομμύρια ευρώ, που έλαβαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Κούλογλου ξεκαθάρισε ότι το σποτάκι ήταν επιτυχημένο, κάτι το οποίο φαίνεται και από τις προβολές, που ξεπέρασαν το 1 εκατ., άρα το μήνυμα, που ήθελε να στείλει, επιτεύχθει και θεωρεί ότι ως δημοσιογράφο δεν τον άγγιξε αυτό, «δεν έβαλα τον εαυτό μου μέσα και δεν με αφορά, αφορά μόνο λίγους ανθρώπους, διότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Απλά για να μην δίνεται η ευκαιρία να πηγαίνει η συζήτηση αλλού και να μην πάει στο βασικό θέμα, που πήγαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ», αν και ο ίδιος θεωρεί ότι ίσως στο τέλος θα έπρεπε να υπάρξει μια διευκρίνιση, η οποία να λέει ότι «δεν αφορά τους δημοσιογράφους ή τους περισσότερους δημοσιογράφους, αλλά τα ΜΜΕ», ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν και «δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι αφεντικότεροι των αφεντικών και από αυτή την άποψη συμμετέχουν σε αυτό το κύκλωμα της διαφθοράς».

Ο Στ. Κούλογλου για την ΕΣΗΕΑ είπε ότι «δεν παρεμβαίνει σε συστηματικές παραβιάσεις της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τώρα θυμήθηκε ξαφνικά να παρέμβει για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει παρέμβει για το μεγάλο θέμα, ποιοι πήραν, πόσα και πως μοιράστηκαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σαν τον ηλίθιο, που του δείχνουν το φεγγάρι και κοιτά το δάχτυλο. Το φεγγάρι στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τα 20 εκατ. ευρώ, το δάχτυλο ήταν το σποτ και όλοι τώρα το έχουν γυρίσει σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, να μιλήσουν για το σποτ και όχι για τα χρήματα. Η κυβέρνηση έχει ένα σύστημα επικοινωνιακό, με το οποίο προσπαθεί συνέχεια να αποπροσανατολίζει τη συζήτηση».

Τέλος, για την οικονομική ενίσχυση, που αναμένει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το αν αυτά τα χρήματα θα δοθούν χωρίς προϋποθέσεις ή θα συνοδευτούν από ένα νέο Μνημόνιο ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα, είναι φανερό ότι θα δοθούν χρήματα και η Γερμανία έχει κάνει μια τομή σε σχέση με τις προηγούμενες πρακτικές της, ότι θα δοθούν αρκετά χρήματα, αλλά με ποιους όρους θα δοθούν, αυτό παίζεται ακόμα» και πρόσθεσε ότι τα χρήματα, που θα έρθουν για την χώρα θα είναι πολλά και η κυβέρνηση θα είναι αδικαιολόγητη, αν δεν τα διαχειριστεί σωστά.
«Η κυβέρνηση λέει να είμαστε προσεχτικοί, τώρα όμως, που θα έρθουν δισεκατομμύρια, δεν ξέρουμε ακόμα πόσα θα έρθουν χωρίς και πόσα με όρους, δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ενισχύσει, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, αυτούς, που πλήττονται. Υπάρχει ένα σήμα κινδύνου αυτή την στιγμή και δεν θα πρέπει να αφήσουμε τη κυβέρνηση να προωθήσει το σχέδιό της, που είναι να τελειώσει με αυτές τις μικρές επιχειρήσεις, διότι θέλει να δώσει όλα τα λεφτά σε ορισμένες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την επιχειρηματική ελίτ και επίσης φανερούς ή κρυφούς χρηματοδότες της ΝΔ».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο