ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Απροσδόκητος έρωτας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Απροσδόκητος έρωτας

Κριτική- παρουσίαση: Στράτος Κερσανίδης- Είναι η ιστορία ενός έρωτα, ενός έρωτα μη συμβατικού κι απροσδόκητου. Τον οποίο θα γνωρίσει ένας νεαρός ο οποίος αναζητά κάπου να ενταχθεί. Η Ντανιέλ Λέσοβιτς με τη ταινία «Σταθμός: Νέα Υόρκη», διεισδύει στον κόσμο των μαύρων queer της αμερικανικής μητρόπολης, με τόλμη και διακριτικότητα.


Ο Τζουζέπε Καπατόνι, με τον «Διαρρήκτη υψηλής τέχνης», σκηνοθετεί ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ, γεμάτο ανατροπές, ο Πιερ-Φρανσουά Μαρτέν-Λαβάλ, με το «Ρουά Ματ», αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός 8χρονου μετανάστη από το Μπανγκλαντές που ενώ του αρνήθηκαν την παροχή ασύλου έγινε πρωταθλητής Γαλλίας στο σκάκι, ο Τζαλίλ Λεσπέρ με τα «Πουλιά στον αέρα», μεταφέρει στον κινηματογράφο το σπαρταριστό θεατρικό έργο του Ζορζ Φεϊντό και, τέλος, ο Πίτερ Κατανέο με τη «Γυναικεία υπόθεση» αφηγείται με λεπτότητα, ευαισθησία και τρόπο συγκινητικό το πώς αντιμετώπισαν οι γυναίκες των Βρετανών που πήγαν στο Αφγανιστάν την απουσία των συζύγων τους.
Έχουμε όμως και τρεις μοναδικές επανεκδόσεις με πρώτο και καλύτερο το κλασικό αριστούργημα του βρετανικού κινηματογράφου, «Μετά τα μεσάνυχτα», του Νίκολας Ρεγκ, γυρισμένο το 1973. Επίσης έχουμε μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών, το ευφυέστατο «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα», του Τσαρλς Κράιτον, γυρισμένο το 1988. Και τέλος την εξαιρετική μεταφορά του μυθιστορήματος της Αγκάθα Κρίστι, «Έγκλημα κάτω από τον ήλιο», σε σκηνοθεσία του Γκάι Χάμιλτον, γυρισμένο το 1982.

ΣΤΑΘΜΟΣ: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
PORT AUTHORITY
Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Λέσοβιτς
Πρωταγωνιστούν: Φιον Γουάιτχεντ, Λέινα Μπλουμ, Μακόλ Λομπάρντι, Λουίζα Κράουζε

Η Ντανιέλ Λέσοβιτς κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με μια ταινία η οποία προβλήθηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ηρωάς της είναι ο Πολ, ένας 20χρονος ο οποίος φτάνει από το Πίτσμπουργκ στον τερματικό σταθμό λεωφορείων Πορτ Αουτόριτι στη Νέα Υόρκη. Εκεί αναζητά την ετεροθαλή αδελφή του η οποία, υποτίθεται πως θα τον περίμενε. Όμως καμία αδελφή του δεν εμφανίζεται και ο Πολ μένει μόνος να περιφέρεται στο σταθμό. Καθώς χαζεύει δεξιά κι αριστερά, βλέπει μια παρέα νεαρών μαύρων κι ανάμεσά τους μια κοπέλα η οποία τραβά την προσοχή του. Η παρέα θα φύγει κι ο Πολ θα ανέβει στο μετρό για να ξεκουραστεί.

Μέσα στο βαγόνι θα δεχτεί επίθεση από δυο αλήτες αλλά ένας νεαρός, ο Λι, θα παρέμβει και θα τον βοηθήσει. Έτσι ο Πολ θα βρεθεί να κοιμάται σε έναν ξενώνα αστέγων αλλά και να δουλεύει σε ένα συνεργείο που κάνει εξώσεις. Επικεφαλής του συνεργείου είναι ο Λι, με τον οποίο ο Πολ γίνεται φίλος. Συμπτωματικά, ένα βράδυ, ο Πολ βρίσκεται σε ένα πάρτι και εκεί θα συναντήσει την κοπέλα που είχε δει το πρώτο βράδυ στο σταθμό των λεωφορείων. Το όνομά της είναι Γουάι, ζει μαζί με κάποιους άλλους νεαρούς μαύρους σε ένα είδος κοινοβίου. Γοητευμένος από την κοπέλα δε θα αργήσει να την ερωτευτεί. Αυτό όμως που δεν ξέρει είναι πως η Γουάι είναι μια τρανς γυναίκα. Κι όταν το μαθαίνει, παρά την αρχική του έκπληξη και το θυμό, δε θέλει να τη χάσει και εξακολουθεί να είναι ερωτευμένος μαζί της. Μαζί της θα γνωρίσει τον κόσμο των μαύρων queer της Νέας Υόρκης, μέρος του οποίου αποτελεί και η “οικογένεια” Γουάι. Κι όταν εκείνη θα φύγει ο νεαρός θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να βρεθεί κοντά της. Και όχι μόνον κοντά σε αυτήν αλλά και σε όλη την παρέα της, της παράδοξη “οικογένειά” της την οποία ο Πολ θεωρεί και δική του οικογένεια.

Μια ρεαλιστική ματιά σε έναν άγνωστο κόσμο για τους περισσότερους από εμάς. Τον κόσμο των νεοϋρκέζων queer και των femme queen. Ρεαλιστική, κάπως σκληρή αλλά βαθιά ευαίσθητη. Με έναν ήρωα ο οποίος καταφέρνει να ξεπεράσει τα κοινωνικά ταμπού που κουβαλά για να βρεθεί κοντά στη γυναίκα που αγαπά.

Η Ντανιέλ Λέσοβιτς σκηνοθετεί με εξαιρετική διακριτικότητα χωρίς να αφήσει ούτε ένα περιθώριο χλευασμού ή χασκόγελου. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς οι οποίοι έχουν επιλέξει το δικό τους τρόπο ζωής. Είναι άνθρωποι που αγαπούν τη ζωή και έχουν αποφασίσει να ξεπερνούν όλοι μαζί τα προβλήματα. Η ματιά της είναι αυθεντική, ειλικρινής κι ανθρώπινη. Και συνάμα τολμηρή κι αν θέλετε, αγωνιστική! Γιατί θέλει κουράγιο να ζεις όπως οι ήρωές της αλλά κουράγιο θέλει και το να σκιαγραφήσεις όλο αυτό το μωσαϊκό ανθρώπων και τα πορτρέτα των χαρακτήρων σου με τόση λεπτότητα και αποφασιστικότητα.
Είναι μια ταινία από εκείνες που τολμούν, που νιώθεις τους χτύπους της καρδιάς τους και οι οποίες σε βοηθούν να ανοίξεις τα μάτια και να κοιτάξεις πίσω από την επιφάνεια, βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή.

ΔΙΑΡΡΗΚΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
THE BURNT ORANGE HERESY
Σκηνοθεσία: Τζουζέπε Καποτόντι
Πρωταγωνιστούν: Κλάες Μπανγκ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Μικ Τζάγκερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ

Η Βερενίκ, είναι μια Αμερικανίδα η οποία ταξιδεύει στην Ευρώπη και γνωρίζεται με τον Τζέιμς, έναν γνωστό και αρκετά γοητευτικό κριτικό τέχνης. Όταν ο Τζέιμς δέχεται την πρόσκληση του Τζόζεφ Κάσιντι, ενός πλούσιου συλλέκτη, το ζευγάρι θα βρεθεί στην πολυτελή του έπαυλη στη λίμνη Κόμο. Εκεί κοντά, σε ένα σπιτάκι στο δάσος, ζει απομονωμένος ο Τζερόμ Ντέμπνι, από τον οποίο ο Κάσιντι αγοράζει πίνακες. Εκεί ο συλλέκτης θα κάνει στο ζευγάρι μια πρόταση όχι ιδιαίτερα ηθική. Ο Τζέιμς και η Βερενίκ θα δεχτούν κι έτσι θα συμμετέχουν σε μια ίντριγκα με μυστηριώδεις αγοροπωλησίες και θα οδηγηθούν σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.
Ένα σύγχρονο νουάρ, με ανατροπές, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που βλέπεται με κομμένη την ανάσα.

ΡΟΥΑ ΜΑΤ
FAHIM
Σκηνοθεσία: Πιερ-Φρανσουά Μαρτέν-Λαβάλ
Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ασάντ Αχμέντ, Μιζανούρ Ραχαμάν, Ιζαμπέλ Ναντί

Ο Φαχίμ ένα 8χρονο αγόρι από το Μπαγκλαντές, φτάνει στο Παρίσι μαζί με τον πατέρα του. Ενώ φιλοξενούνται σε δομή προσφύγων ο Φαχίμ μαθαίνει σκάκι. Όταν όμως η αίτησή τους για την παροχή ασύλου απορρίπτεται από τις αρχές, πατέρας και γιος θα βρεθούν άστεγοι στο δρόμο. Στη δύσκολη στιγμή θα τους βοηθήσει ο Σιλβάν, κορυφαίος σκακιστής και προπονητής σκακιού ο οποίος βλέπει πως ο Φαχίμ έχει μεγάλο ταλέντο. Σύντομα ο 8χρονος πρόσφυγας θα αρχίσει να κερδίσει δε διάφορα πρωταθλήματα και το 2012 θα ανακηρυχθεί πρωταθλητής Γαλλίας! Η μεγάλη του επιθυμία όμως παραμένει να έρθει και η μητέρα του στη Γαλλία, η οποία έμεινε στην πατρίδα.

Η ταινία η οποία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Πρόκειται για ένα συγκινητικό οδοιπορικό αλλά πάνω απ’ όλα μια ματιά στο μεγάλο δράμα που ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι ζητούν απλώς το δικαίωμα στη ζωή.Στην ταινία αναδεικνύεται η πατρική αγάπη, η αλληλεγγύη των ανθρώπων, το θάρρος και η επιμονή ενός παιδιού.
Η ηθοποιός Ιζαμπέλ Ναντί, η οποία υποδύεται τη δημοσιογράφο και π΄ροεδρο της σκακιστικής λέσχης, λέει: «Ο Φαχίμζει ακόμα στη Γαλλία, είναι 19 χρονών. Μιλάει τέλεια τη γλώσσα, αλλά δεν έχει ακόμα υπηκοότητα, παρά μόνο άδεια παραμονής. Ήρθε στο γύρισμα και μας έδωσε την ίδια εντύπωση με αυτήν την ταινίας. Έχει κάτι ανάλαφρο, ευαίσθητο και ευφυές στο βλέμμα. Είναι αρκετά μοναχικός». Λέει επίσης πως έχει πια αποσυρθεί από τα διεθνή σκακιστικά τουρνουά για να μη βυθιστεί στην τρέλα, που διακατέχει τους πρωταθλητές.

ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
LE DINDON
Σκηνοθεσία: Τζαλίλ Λεσπέρ
Πρωταγωνιστούν: Ντάνι Μπουν, Γκιγιόμ Γκαλιέν, Αλίς Πολ, Αχμέντ Σιλά, Λορ Καλαμί, Καμίλ Λελούς

Ευρηματική, σπαρταριστή κωμωδία διά χειρός Ζορζ Φεϊντό, το θεατρικό του οποίου μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Μια ιστορία παρεξηγήσεων και ερωτικών παρεκκλίσεων με φόντο το Παρίσι. Ο κύριος Ποντινιάκ ερωτεύεται την όμορφη Βικτουάρ, μόνο που αυτή τυχαίνει να είναι γυναίκα του Βατλέν, ο οποίος είναι ο καλύτερος φίλος του Ποντινιάκ. Παρόλα αυτά όταν το μαθαίνει ο Βατλέν, αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και πολιτισμένα. Μόνο που η Βικτουάρ αποδεικνύεται πιο στριφνή. Και σα να μην έφτανα όλα αυτά, εμφανίζεται κι ο Ρεντιόπ, ο οποίος είναι κι αυτός τρελά ερωτευμένος με τη Βικτουάρ αλλά και η Σουζί, η οποία είναι πρώην σύντροφος του Βατλέν και αποφασισμένη να τον διεκδικήσει! Σάτιρα της κοινωνικής υποκρισίας δοσμένη με φινέτσα και ευρηματικότητα.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ
MILITARY WIVES
Σκηνοθεσία: Πίτερ Κατανέο
Πρωταγωνιστούν: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Σάρον Χόργκαν, Έμα Λόουντς, Γκάμπι Φρεντς, Λάρα Ρόσι, Έιμι Τζέιμς Κέλι, Γκρεγκ Γουάιζ, Λάουρα Τσέκλι, Λάουρα Έλφινστοουν, Τζέισον Φλέμινγκ, Ίντια Ρία Αμαρτέιφιο

Η ταινία έχει ως θέμα της, τις Χορωδίες των Στρατιωτικών Συζύγων. Κάτι το οποίο ξεκίνησε ως χόμπι το οποίο κάλυπτε κάποιες ανάγκες. Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες στήριξαν η μία την άλλη τον καιρό που οι άντρες τους υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν. Και μέσα από τις χορωδίες αυτές δημιουργήθηκαν πολύ δυνατές φιλίες.
Την ιστορία μιας τέτοιας γυναικείας χορωδίας αφηγείται η ταινία του Κατανέο. Συγκινητική κι ανθρώπινη.

ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
DON’T LOOK NOW
Σκηνοθεσία: Νίκολας Ρεγκ
Πρωταγωνιστούν: Τζούλι Κρίστι, Ντόναλντ Σάδερλαντ

Κλασικό αριστούργημα του βρετανικού κινηματογράφου, γυρισμένο το 1973,που θεωρήθηκε και είναι πρωτοποριακό καθώς έφερε μεγάλες καινοτομίες στο ύφος, την αφήγηση και το μοντάζ. Η ταινία, η οποία είναι βασισμένη στην ομότιτλη ιστορία της Δάφνης Ντε Μοριέ, είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με ήρωες ένα ζευγάρι, τη Λόρα και τον Τζον Μπάξτερ, που έχασαν τη μικρή κόρη τους όταν αυτή πνίγηκε στη λίμνη. Προσπαθώντας να συνέλθουν, έρχονται στη Βενετία όπου ο Τζον έχει αναλάβει την αναστήλωση μια εκκλησίας. Εκεί θα γνωριστούν με δύο ηλικιωμένες αδελφές από τις οποίες η μία ισχυρίζεται πως είναι μέντιουμ και μπορεί να δει το πνεύμα της κόρης τους.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
EVIL UNDER THE SUN
Σκηνοθεσία: Γκάι Χάμιλτον
Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Ουστίνοφ, Νίκολας Κλέι, Τζέιμς Μέισον, Τζέιν Μπίρκιν, Μάγκι Σμιθ

Ποιος στραγγάλισε τη νεαρή κακομαθημένη σούπερ σταρ του Μπρόντγουεη ενώ έκανε ηλιοθεραπεία σ’ ένα απομονωμένο νησί της Μεσογείου; Όλοι είναι ύποπτοι και ο Ηρακλής Πουαρό αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο. Εξαιρετική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι, που γυρίστηκε το 1982.

ΕΝΑ ΨΑΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΓΟΥΑΝΤΑ
A FISH CALLED WANDA
Σκηνοθεσία: Τσαρλς Κράιτον
Πρωταγωνιστούν: Τζον Κλιζ, Τζέιμι Λι Κέρτις, Κέβιν Κλάιν, Μάικλ Πάλιν

Όλα ξεκινούν από μια ληστεία επιτυχημένη ληστεία κοσμημάτων όταν τα μέλη της συμμορίας δεν τα βρίσκουν στη μοιρασιά. Κι αρχίζει ο χαμός!

Τολμώ να υποστηρίξω πως πρόκειται για μια από τις καλύτερες κωμωδίες στην ιστορία του σινεμά. Απρόσμενες καταστάσεις, ανατροπές, ξεκαρδιστικές ίντριγκες. Μια ταινία έξυπνη και ανατρεπτική βασισμένη σε ένα σενάριο καλοδουλεμένο, σκηνοθετημένη με νεύρο και δεξιοτεχνία, με εξαιρετικές ερμηνείες.

Γυρισμένη το 1988 αποτέλεσε μια ανεπανάληπτη εμπορική επιτυχία διεθνώς και ειδικά στη χώρα μας, ενώ κατάφερε να κάνει την έκπληξη για το είδος της κωμωδίας φτάνοντας όχι μόνο μέχρι τα BAFTA και τις Χρυσές Σφαίρες αλλά ως τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας καθώς ήταν υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου και Σκηνοθεσίας, ενώ ο Κέβιν Κλάιν, ανεπανάληπτος στο ρόλο του δολοφόνου με το πάθος για τον Νίτσε, κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο