ΕΡΓΑΣΙΑ | Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020

Πήγες στην Επιθεώρηση Εργασίας; Θα σου περάσουμε χειροπέδες...


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Πήγες στην Επιθεώρηση Εργασίας; Θα σου περάσουμε χειροπέδες...

Για την σε εξέλιξη διερεύνηση του τηλεφωνήματος από το Α.Τ. Παιανίας όπου άτομο που δήλωσε αστυνομικός απείλησε αλλοδαπούς εργαζόμενους που είχαν πάει στην Επιθεώρηση Εργασίας να σταματήσουν γιατί αλλιώς «θα τους βάλουν χειροπέδες», μίλησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου της ΚΕΕΡΦΑ Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες και όσα αναφέρουν η Πακιστανική Κοινότητα στην Ελλάδα και της ΚΕΕΡΦΑ, υπάρχει πλέον σε εξέλιξη Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για το γεγονός ότι άτομο που εμφανίστηκε ως αστυνομικός επικοινώνησε από τηλέφωνο του Α.Τ. Παιανίας με δύο εργάτες σε επιχείρηση εμπορίας κάρβουνου στον Ασπρόπυργο, για να ζητήσει να αφήσουν ήσυχο τον εργοδότη τους, εναντίον του οποίου νωρίτερα είχαν κάνει καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Μάλιστα, ήταν σαφής στην προτροπή να μην «πειράζουν τον κύριο Νίκο» γιατί «θα τους βάλουν χειροπέδες».

Ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε την αποθράσυνση της εργοδοσίας από τον συνδυασμό πολιτικών της κυβέρνησης, πανδημίας και ύφεσης. Δεν είναι μεμονωμένο αυτό το περιστατικό, όπως εκτίμησε. Απολύονται εργαζόμενοι, στον επισιτισμό, τον τουρισμό, την μεταποίηση, τις επιχειρήσεις. Και οι εργοδότες προσπαθούν αυτό να το «περάσουν» μέσα από την ίδια την αντιμετώπιση της κυβέρνησης «πάνω από όλα τα συμφέροντα των εργοδοτών», με λογική «σε διώχνω, αν θέλω σε παίρνω τηλέφωνο, αν δεν θέλω σε αντικαθιστώ με άλλο εργατικό δυναμικό σε ακόμη χειρότερες συνθήκες».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μία εργοδοσία που καταφεύγει σε «μπράβους». συνέχισε. Έχουμε αποστείλει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την καταγγελία από την πρώτη στιγμή. Ενημερωνόμαστε ότι υπάρχει ΕΔΕ, δεν ξέρουμε εάν έχει εντοπιστεί ποιος τηλεφώνησε από το Α.Τ. Παιανίας (αυτό είναι εμφανέστατο) λειτουργώντας ως ιδιωτικός «μπράβος».

Είναι εντυπωσιακό ένα ακόμη ντοκουμέντο που διαθέτουμε, προσέθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, είναι συνομιλία του εργοδότη με τους εργάτες, όπου τους ζητάει επίμονα να του πουν ποια είναι η διεύθυνσή τους, την κατοίκια τους στην Ελευσίνα, «γιατί σε ψάχνει η Αστυνομία». Και μιάμιση ώρα μετά, ο ένας από τους εργάτες ενώ κατεβαίνει από το λεωφορείο για να πάει στο σπίτι του, τον σταματάει ομάδα από μπράβους, τον ρωτάνε το όνομά του και αρχίζουν να τον χτυπούν... Μιλάμε για μαφιόζικες πρακτικές σε πλήρες μεγαλείο.

Δεν φτάσαμε ακόμη σε φαινόμενα Μανωλάδας, να πυροβολούν εργάτες, αλλά εκεί είναι το επόμενο βήμα. Δεν είναι ασύνδετο με το ότι υπάρχει κόσμος που πεινάει. Η απάντηση είναι τα συνδικάτα, η αντίθεση σε αυτές τις πολιτικές, η κοινή δράση ενάντια στον ρατσισμό. Γιατί αυτά ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι στον Ασπρόπυργο δεν είναι η πρώτη φορά...




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο