ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ | Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019
Στο πρώτο μέρος της μεγάλης συνέντευξης που παραχώρησε στον 105,5 Στο Κόκκινο και τους Νίκο Σβέρκο και Άγγελο Τσέκερη, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα του κέντρου της Αθήνας με σημείο αναφοράς τα Εξάρχεια και τις γύρω περιοχές.
Η Ανοιχτή Πόλη είναι η μοναδική παράταξη που έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για τα Εξάρχεια και το τελευταίο διάστημα έγινε και περιοδεία στη γειτονιά και στη λαϊκή, αλλά και ανοιχτή διαβούλευση με τους κατοίκους και συζητήσεις με τους μαγαζάτορες, είπε ο κ. Ηλιόπουλος. Τα Εξάρχεια προφανώς και έχουν προβλήματα, πάρα πολλά προβλήματα. Η συζήτηση για τα Εξάρχεια πολλές φορές μπλέκει με την συζήτηση περί ασφάλειας, που είναι ενδεικτικό ότι ποτέ δεν γίνεται με στοιχεία, κανείς δεν δίνει αριθμούς για το τι συμβαίνει στην πόλη, το τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις, την κατάσταση στην Ευρώπη. Γιατί αν δοθούν στοιχεία θα αναγκαστούν να μιλήσουν σοβαρά για την ασφάλεια. Η Αθήνα δεν είναι συνολικά ανασφαλής πόλη, δεν έρχονται 6 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως για να ζήσουν εμπειρία εμπόλεμης ζώνης, ξέρουν ότι έρχονται σε μία ασφαλή πόλη.
Ζητήματα ασφάλειας υπάρχουν, όπως τόνισε, αλλά με το να τα γενικεύουμε, υποτιμάμε τα υπαρκτά, σε πιεσμένες περιοχές. Τα Εξάρχεια είναι μία από αυτές, καθώς εκεί συναντώνται οργανωμένο έγκλημα, απόλυτη εγκατάλειψη από το Δήμο και οικονομικά συμφέροντα στο real estate.
Στα Εξάρχεια βρίσκεται ο πλέον εγκαταλελειμμένος χώρος πρασίνου σε όλη την Αττική, ο λόφος του Στρέφη, που ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο της Αθήνας, θύμισε ο κ. Ηλιόπουλος. Ο Δήμος θα μπορούσε άμεσα να αντλήσει 200.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και να κάνει παρεμβάσεις, να φτιάξει τους αθλητικούς χώρους, να φτιάξει μία παιδική χαρά, να λειτουργήσουν ξανά οι δύο χώροι εστίασης, να περιποιηθεί το πράσινο και να φτιάξει τις διαδρομές. Γιατί ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές, αυτό είναι η δουλειά του Δήμου, όπως τόνισε, γιατί έναν χώρο που τον έχεις παρατήσει, τον έχεις παραδώσει σε άλλες διαδικασίες και πρακτικές.
Για τις συχνές και επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις μικροεπεισοδίων, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι κατά τον ίδιο η Δημοτική Αστυνομία δεν θα πρέπει να εμπλακεί, αποκτώντας συναρμοδιότητες με την ΕΛΑΣ σε ζητήματα εγκληματικότητας, γιατί όπου βάζεις δύο υπηρεσίες με συναρμοδιότητες συνήθως το αποτέλεσμα είναι χειρότερο, αλλά και γιατί η Δημοτική Αστυνομία έχει άλλη δουλειά να κάνει, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο μάλιστα, αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτήν, τονίζοντας ότι για να αλλάξεις κάτι στην Αθήνα, με κάποιους πρέπει να τσακωθείς και αυτό είναι αποκλειστικά δουλειά της Δημοτικής Αστυνομίας, να δει ότι οι κανόνες τηρούνται και γίνονται σεβαστοί, για να έχουν πρόσβαση στις ράμπες των πεζοδρομίων τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να κινούνται στα πεζοδρόμια οι άνθρωποι που έχουν ένα μωρό σε καρότσι χωρίς να τσακώνονται με τους μαγαζάτορες, να μπορούν οι εργαζόμενοι που το πρωί πάνε στην δουλειά τους να κοιμούνται χωρίς μουσική από δίπλα μέχρι τις 5 το πρωί.
Από την άλλη, η ΕΛΑΣ πρέπει να κάνει μία δουλειά που είναι να γίνει, αλλά με διαφορετικό τρόπο, συνέχισε, αναφέροντας ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι ανέφεραν ότι έχουν πρόβλημα με αυτά τα συμβάντα, αλλά έχουν πρόβλημα και με το να πέφτουν δακρυγόνα μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προσθέτοντας ότι η ΕΛΑΣ με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει δεν βοηθάει την περιοχή, αλλά μερικές φορές, την επιβαρύνει και περισσότερο.
Καυτηρίασε εξάλλου την απουσία του Δήμου από σειρά θεσμών και πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αλλαγή την περιοχής, όπως π.χ. το άνοιγμα του Ακροπόλ (όπου ο Δήμος δεν κατέθεσε πρόταση στην ανοιχτή διαβούλευση του υπουργείου Πολιτισμού), αλλά και την Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, που έχει πρόταση και για την περιοχή Μουσείο-Πολυτεχνείο, πεζοδρομήσεις, κτλ. Ο Δήμος έχει θέση στο ΔΣ αλλά δεν συμμετέχει… μπορεί να συνεργαστεί με ιδιώτες στα ΣΔΙΤ, αλλά με την Ανάπλαση που είναι δημόσιος φορέας όχι, όπως σχολίασε.
Πλήρης ήταν επίσης η διαφωνία του κ. Ηλιόπουλου με τις προτάσεις Μπακογιάννη για απομάκρυνση των πανεπιστημιακών σχολών από το Πολυτεχνείο. Η Αρχιτεκτονική πρέπει να μείνει εκεί που είναι, είναι πλούτος για την πόλη οι σχολές μέσα σε αυτήν, δεν το βλέπουμε ως πρόβλημα, όπως είπε. Σε συνεργασία με τον Δήμο θα πρέπει να υπάρχουν και περισσότερες δραστηριότητες μέσα σε αυτήν. Αυτό είναι που θα δώσει ζωή στην περιοχή, θα κρατήσει φοιτητές στην γειτονιά, να υπερασπιστούμε έτσι την διαφορετική ταυτότητα που είχαν τα Εξάρχεια και δυστυχώς χάνεται μέσα και από μία σειρά αντικοινωνικές συμπεριφορές που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.
Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, κατά τον κ. Μπακογιάννη, το άσυλο είναι το πρόβλημα στην περιοχή, ενώ υπερασπίζεται και μία συγκεκριμένη ανάπτυξη για το Μουσείο, ότι χρειάζεται το χώρο του Πολυτεχνείου για να αναπτυχθεί. Αλλά η πρόταση Μπακογιάννη έχει άγχος μόνο για τους τουρίστες αυτής της πόλης, δεν έχει πραγματικό άγχος για τους κατοίκους και τη γειτονιά, είναι περίπου μία λογική «θα τα ισοπεδώσει όλα ο τουρισμός, άρα θα λυθεί και το θέμα της παραβατικότητας στην περιοχή».
Αντίστοιχα, απέρριψε τις ίδιες αιτιάσεις για τον παρακείμενο χώρο και την περιοχή της ΑΣΟΕΕ (το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), σε σχέση με το παραεμπόριο. Όποις συνδέει το παραεμπόριο με το άσυλο και την ΑΣΟΕΕ, θα πρέπει να πάει στον Βοτανικό, που δεν έχει ούτε πανεπιστήμιο ούτε άσυλο. Έχει 2-3 οργανωμένα παζάρια από σωματεία ρακοσυλλεκτών (με καταστατικό, ΑΦΜ, κτλ.) και καμία δεκαριά παράνομα παζάρια που μπορεί να πουλάνε τα πάντα. Αυτό είναι κεντρική ευθύνη του Δήμου, ότι σήμερα δεν έχει μία κεντρική υπαίθρια αγορά που να λειτουργεί και ως τοπόσημο, όπως σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η ενδεδειγμένη επιλογή, σημείωσε, είναι να κάνεις την υπαίθρια αγορά, δίνεις νόμιμη διέξοδο εργασίας στον κόσμο και παράλληλα κυνηγάς απόλυτα το παραεμπόριο. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην αρχή της Αχαρνών, με μία σχεδόν μόνιμη υπαίθρια λαϊκή με είδη μαναβικής. Δεν μπορεί να το δέχεται αυτό ένας δήμος, όταν απέναντι κάποιος έχει κανονικά το μαγαζί του. Η χωροθέτηση μίας μεγάλης υπαίθριας αγοράς στην Αθήνα είναι ζήτημα σοβαρού δημόσιου διαλόγου και διαβούλευσης.
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στον 105,5 Στο Κόκκινο, ο κ. Ηλιόπουλος ξεκίνησε σχολιάζοντας μία σειρά από χαρακτηριστικά των άλλων συνδυασμών που διεκδικούν τον Δήμο Αθηναίων, όπως ότι ο νυν Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας είναι υποψήφιος με τον Κ. Μπακογιάννη, ενώ το ίδιο ισχύει για τον πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών επί δημαρχίας Κακλαμάνη, που άφησε τον Δήμο Αθηναίων με 200 εκατ. ευρώ χρέος.
Όποτε κάνουμε αυτή την κριτική στον κ. Μπακογιάννη, απαντάει ότι ενοχλεί το πολυσυλλεκτικό του ψηφοδέλτιο. Αλλά δεν μας ενοχλεί η πολυσυλλεκτικότητα, μας ενοχλεί η αναποτελεσματικότητα, είναι τελείως διαφορετικό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος.
Η Αθήνα έχει πολύ βαθιές πληγές από την κρίση και δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από κεντρικά πολιτικά ερωτήματα. Ο κ. Μπακογιάννης δεν το έχει κρύψει, είναι άνθρωπος της Νέας Δημοκρατίας. Υπερασπίζεται την αναλογία “5 αποχωρήσεις για κάθε 1 πρόσληψη” στη δημόσια διοίκηση. Φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για τον Δήμο Αθηναίων, τις υπηρεσίες του Δήμου που ήδη καταρρέουν…
Αναφέρθηκε επίσης στην δυνατότητα με μικρό οικονομικό κόστος να επεκταθούν τα σχολικά γεύματα σε όλα τα Δημοτικά της Αθήνας, να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και να επεκταθεί η διάθεση ενός ζεστού γεύματος και στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου (τα παλαιότερα ΚΑΠΗ), ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί από τον Δήμο (ενώ οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ υπάρχουν) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και στην πράξη λέει «υπάρχουν ιδιωτικά μαγαζιά που κάνουν αυτή την δουλειά», για ανθρώπους που είτε δεν μπορεί να στηρίξει η οικογένειά τους είτε δεν έχουν κανέναν.
Προσέθεσε επίσης ότι ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να κάνει ενεργειακή κοινότητα και να δίνει δωρεάν ρεύμα στις 800 οικογένειες που πάνε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, γιατί μιλάμε για κατοικία αλλά ξεχνάμε την ενεργειακή φτώχεια.
Αν θέλεις να στηρίξεις περιοχές, το πρώτο που κάνεις είναι κοινωνικές υποδομές και ο Δήμος θα έπρεπε ο ίδιος να πιέζει το υπουργείο Υγείας για την δημιουργία περισσότερων ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), να τις στεγάσει αξιοποιώντας δημοτικά κτίρια. Αλλά ρωτήσει κάποιος τον Δήμο ποια είναι η δημοτική περιουσία, δεν μπορεί να απαντήσει. Έχει γύρω στα 460 ακίνητα που έχει καταγράψει και δίνει 7,6 εκατ. ευρώ για διαγωνισμό, να πάρει έναν τεχνικό σύμβουλο να κάνει real estate. Όχι για να αξιοποιήσει κοινωνικά αυτούς τους χώρους, για εμπορική αξιοποίηση. Εμείς λέμε: ότι πρέπει να πάει για κατοικία να πάει για κατοικία, ότι πρέπει να πάει για υποδομές να πάει για υποδομές. Αν κάτι είναι για εμπορική χρήση, να πάει, αλλά δεν ξεκινάμε με το πώς κάνουμε μόνο εμπορικές χρήσεις, σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι στην Αθήνα υπάρχει τεράστιο ζήτημα με το αναξιοποίητο κτιριακό απόθεμα, κτίρια του Δήμου, που έχει το ΕΚΠΑ, το Άσυλο Ανιάτων, το Γηροκομείο Αθηνών … μαζί και τα εγκαταλελειμμένα. Όλος αυτός ο κτιριακός πλούτος δεν είναι καταγεγραμμένος, συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος. Ο Δήμος πρέπει να γίνει κόμβος συντονισμού με τους φορείς, στη λογική ότι «δεν αφήνω ούτε ένα κλειστό κτίριο μέσα στην πόλη», κάτι που είναι και στοιχείο ασφάλειας.
Στον Αθλητισμό, σημείωσε ότι ενώ ο Δήμος Αθηναίων έχει από την Περιφέρεια Αττικής και την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση 85 εκατ. ευρώ, αλλά έχει εκτελέσει μόλις 10 εκατ. ευρώ. Στα άλλα που δεν έχει χρησιμοποιήσει, είναι έτοιμα και τα χρήματα και οι μελέτες για 7 κλειστούς αθλητικούς χώρους, έναν ανά δημοτική κοινότητα. Αν είχε προχωρήσει, ο κ. Καμίνης θα ήταν αυτός που θα είχε «κόψει την κορδέλα», όπως είπε. Κι όμως δεν το έκαναν….
Μείζον θέμα για το κέντρο της Αθήνας είναι η ραγδαία επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών και ο κ. Ηλιόπουλος περιέγραψε τις θέσεις του συνδυασμού του προκειμένου να ρυθμιστεί η κατάσταση (με βάση και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία):
Δεν γίνεται ο Δήμος να μην έχει γνώμη. Αν ρωτήσεις σήμερα τον Δήμο Αθηναίων την γνώμη του για την βραχυχρόνια μίσθωση, δεν μπορεί να σου πει. Εμείς θα διεκδικήσουμε απόφαση στο Δήμο και με αυτήν να πάμε στο υπουργείο λέγοντας «αυτή είναι η γνώμη της Αθήνας», όπως τόνισε.
Στο πράσινο και τους ελεύθερους χώρους, η Αθήνα είναι αβίωτη πόλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσδιορίζει τα 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο ως όριο για μία βιώσιμη πόλη και η Αθήνα στο… καλό σενάριο (Eurostat) είναι στο ένα τέταρτο του στόχου, ενώ στο κακό (ΟΟΣΑ) στο ένα δέκατο. Τι μπορεί να γίνει; Αυτή την στιγμή στο Δήμο, χωρίς ιδιοκτησιακά ζητήματα, δικαστικές εκκρεμότητες κτλ., ανήκουν 15 πρώην βιομηχανικοί χώροι συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων που μπορούν να γίνουν επισκέψιμοι χώροι πρασίνου. Ανήκουν 38 χώροι στον αστικό ιστό, από μισό ως δύο στρέμματα, που μπορούν να γίνουν αυτό που διεθνώς ονομάζεται pocket gardens, μικροί επισκέψιμοι χώροι μέσα στην πόλη. Επίσης, η Αθήνα έχει 400 σχολικά κτιριακά συγκροτήματα, που μπορούν οι ταράτσες τους να γίνουν πράσινες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των αδέσποτων ζώων και των ζώων συντροφιάς, σημειώνοντας ότι είναι κομμάτι του πολιτισμού μίας πόλης και ούτε εδώ τα έχει πολύ καλά η Αθήνα, παρότι δίνει περίπου 400.000 ευρώ ετησίως στο ΔΙΚΕΠΑΖ. Στον πρώτο Δήμο της χώρας πρέπει να αντιστοιχεί μία υπηρεσία Δημοτικού Κτηνιατρείου που θα συντονίζει εκστρατείες στειρώσεων και όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ενώ θα στηρίζει και ανθρώπους που έχουν δεσποζόμενα ζώα, όπως π.χ. με την μαζική προμήθεια και διάθεση των τσιπ σε καλύτερη τιμή. Τόνισε μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο πεδίο υπάρχουν πολλοί που δρουν εθελοντικά και είναι δουλειά του Δήμου να συντονίζει μία δυναμική και ένα πλεόνασμα προσφοράς.
Ο κυκλοφοριακός φόρτος των οχημάτων και η διαχείριση των θέσεων στάθμευσης είναι επίσης μείζον θέμα για την Αθήνα και ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι το ζήτημα είναι πώς θα φτιαχτεί μία βιώσιμη κινητικότητα που θα περιορίζει και τα αυτοκίνητα σε έναν βαθμό. Όλη η διεθνής εμπειρία συντείνει ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με περισσότερα πάρκινγκ, αλλά εντείνεται. Αντίθετα, πρέπει να εξεταστεί η δημοτική συγκοινωνία, ώστε να μπορείς να πας μέσα σε ένα δημοτικό διαμέρισμα από την μία γειτονιά στην άλλη, να συνδεθούν οι γειτονιές με τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Προαστιακός).
Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην στελέχωση του Δήμου όπως τον οραματίζεται ο ίδιος, σημειώνοντας ότι καμία διοίκηση δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν δώσει χώρο, εμπιστοσύνη και όραμα στους εργαζόμενους του Δήμου, από την καθαριότητα ως τις οικονομικές υπηρεσίες, επικαλούμενος την επιτυχημένη εμπειρία του από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Στην Διεύθυνση Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, όπως είπε, οι εργαζόμενοι του είπαν ότι επί εννέα χρόνια δεν βρέθηκε ποτέ εκεί να τους δει, την αποθήκη, τα υλικά, τον τρόπο εργασίας. Τρία χρόνια ήταν χωρίς υλικά όπως λένε και η Δημοτική Αρχή δεν το έχει διαψεύσει.
Το ίδιο συμβαίνει στο πράσινο, όπως είπε, όπου τα κλαδέματα και η περιποίηση των χώρων πρασίνου είναι σε ιδιώτη, τρέχουν πολύ μεγάλες εργολαβίες στο πράσινο στον Δήμο. Και πολλοί παραπονιούνται ότι δεν είναι κλάδεμα φιλικό για την πόλη και το φυτό, να κρατηθεί η σκίαση.
Καταλήγοντας, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασιών μέσα στο Δήμο, κάτι που προωθεί το νέο σύστημα της απλής αναλογικής, «μία τεράστια ευκαιρία για τους ανθρώπους αυτής της πόλης. Το παλιό σύστημα οικοδομούσε έναν αυταρχισμό και μία αλαζονεία της διοίκησης, το δημοτικό συμβούλιο δεν άκουγε τις γειτονιές της πόλης. Με την απλή αναλογική τελειώνει το παλιό, δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Όλοι θα πρέπει να γίνουν πολύ συγκεκριμένοι, προγραμματικοί. Και εκεί εμείς δεν έχουμε φόβο, συγκεκριμένα, να συμφωνήσουμε με οποιονδήποτε (πέραν των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής). Αλλά στρατηγική σύμπλευση δεν βλέπω αυτή την στιγμή, όπως σημείωσε.
Καταδίκασε παράλληλα τα όσα συνέβησαν χτες σε εκδήλωση του Κ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν να έχουν καμία δικαιολόγηση. Κάθε πολιτικός χώρος πρέπει να έχει το δικαίωμα να κάνει τις εκδηλώσεις του, να αναπτύσσει τις απόψεις του. Μόνο ζημιά κάνουν αυτά στην συζήτηση για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και για τα ζητήματα της πόλης…
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο