ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020

Π. Σκέντζος: Οι επιχειρηματίες να μην ελπίζουν σε θαύματα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Π. Σκέντζος: Οι επιχειρηματίες να μην ελπίζουν σε θαύματα

Την έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας που δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες της χώρας μας, σχολίασε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος της ΟΕΒEΣΝΑ, Παναγιώτης Σκέντζος.


Όπως ανέφερε ο κ. Σκέντζος: «Αυτή η έρευνα είναι ειδική έρευνα επιβεβαιώνει πλήρως αυτά που περιμέναμε, όταν λέγαμε ότι όταν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα θα δούμε την πραγματικότητα, η οποία θα είναι πολύ χειρότερη από ότι φανταζόμαστε. Όταν ήρθαμε στην πραγματικότητα-κανονικότητα, η εικόνα είναι πολύ αρνητική. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι θα κλείσει. Φοβάται και θα το κάνει, συν τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει πάμε στις πρώτες μας προβλέψεις ότι 200.000 άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Εδώ τα πράγματα μιλούν από μόνα τους, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η ύφεση μεγαλώνει. Η κατάσταση πήρε την κατιούσα και όπως είναι τώρα είναι μαύρη και δυσοίωνη».

Μιλώντας για το τι θα μπορούσε να πράξει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ παράπεμψε στις πρακτικές που ακολουθούν άλλα κράτη της Ευρώπης:

«Δεν έχει γίνει αυτό που γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία έχει δώσει την μεγαλύτερη επιδότηση στους επιχειρηματίες, χωρίς να είναι δάνειο αυτό. Τι κάνουν; Βλέπουν τις φορολογικές δηλώσεις, το πραγματικό εισόδημα από την επιχείρηση και βάσει αυτού δίνουν το 50% ως ποσό επανεκκίνησης της επιχείρησής σου. Η Γερμανία δίνει το 50%, η Γαλλία 35%,η Ιταλία πάνω από 15% κ.α.. Στην χώρα μας δεν έχει δοθεί ούτε 5%, σε κάποιες περιπτώσεις 0%.

Παραπέμπουν σε δανεισμός, το τραπεζικό σύστημα είναι αμείλικτο, δεν υπακούει σε τίποτα και μπαίνουν κριτήρια που εμείς οι μικρομεσαίοι δεν τα πληρούμε. Εμείς δεν μπορούμε να αποδώσουμε τις εισφορές και τους φόρους μας, η μελέτη το λέει. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα και πολλοί λένε ότι θα απολύσουν προσωπικό. Η κατάσταση είναι πολλή δύσκολη και η κατάσταση θα χειροτερέψει. Οι επιχειρηματίες να μην ελπίζουν σε θαύματα».

Θυμίζουμε ότι τα βασικά ευρήματα της έρευνας της ΓΕΣΒΕΕ είναι τα εξής:

-1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.

-8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.

-2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.

-Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις

-1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

-Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο