ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020
Για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προκάλεσε η έναρξη εφαρμογής του Μεγάλου Περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Καφούνης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους συγκοινωνιολόγους και ανέφερε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως πρόκειται για παροδικό φαινόμενο που θα λυθεί.
Μεγαλύτερη σημασία έχει, υπογράμμισε, το πώς αυτή η παρέμβαση δεν θα γίνει θηλειά για τις επιχειρήσεις του κέντρου, πώς θα γίνει θετικό γεγονός. Στεκόμαστε κριτικά αλλά με πολλές προτάσεις που αφορούν το λανθασμένο μήνυμα «η Αθήνα κλείνει» και θα γίνει «η Αθήνα ανοίγει την αγκαλιά της να υποδεχθεί τους επισκέπτες». Θέλουμε μία ανοιχτή Αθήνα, φιλική σε επισκέπτες και κατοίκους και επαγγελματίες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει τρόπος πρόσβασης στο κέντρο. Διεκδικούμε συγκεκριμένες λύσεις:
Υπάρχουν πολλά τεχνικά θέματα ακόμη για τον εμπορικό κόσμο, όπως π.χ. το πώς οι καταστηματάρχες τροφοδοτούν τα καταστήματα, πώς κυκλοφορούν με το όχημά τους συγκεκριμένες ώρες, το πώς γίνονται παραλαβές βαρέων αντικειμένων από πελάτες, κτλ. Είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις, είπε ο κ. Καφούνης.
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του, ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στην απειλή της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. To 80% των καταστηματαρχών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Μοναστηράκι, Πλάκα, Ακρόπολη, κτλ.) δήλωσαν σε έρευνά μας ότι είχαν μηδενικούς τζίρους ή δεν άνοιξαν καθόλου το πρώτο δεκαήμερο επαναλειτουργίας, όπως είπε. Τόσο εκρηκτική είναι η κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή. Απομακρυνόμενοι σε άλλες γειτονιές η εικόνα βελτιώνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλήγμα στους επιχειρηματίες σε όλο το εύρος της Αθήνας. Ερχόμαστε από 10 χρόνια κρίση, έκατσε και το... «κερασάκι» με τον κορωνοϊό, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην επαναφορά της πόλης στην παραγωγική διαδικασία λόγω του ότι ο τουρισμός λείπει, οι τσέπες όλων είναι προφανώς λιγότερο γεμάτες από ότι στο παρελθόν, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.
Το θέμα των ενοικίων είναι κρίσιμο, τόνισε ο κ. Καφούνης, πρέπει από την μία να μειωθούν αλλά από την άλλη να στηριχθούν και οι ιδιοκτήτες.
Οι χρηματοδοτήσεις την ίδια ώρα έχουν φτάσει μεν τα 7 δισ. ευρώ, ένα ιλιγγιώδες ποσό στις τράπεζες, αλλά πρέπει οι τράπεζες να το διαθέσουν στους μικρομεσαίους, όχι να περιοριστούν σε λίγους. Το «λίγα σε πολλούς» είναι κάτι με το οποίο δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να διαφωνεί, σημείωσε ο κ. Καφούνης. Ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη τους πολλούς μικρούς, τους πελάτες τους. Πρέπει η αγορά να κινηθεί, με λίγους δεν μπορεί να πάμε μπροστά. Δώσαμε μάχη για τις μικροπιστώσεις, αυτά τα 25.000 ευρώ σε πολλούς μικροεπιχειρηματίες, γιατί θέλουμε πολλούς «ζωντανούς».
Συζητάμε για κίνδυνο απολύσεων, ενώ έχουμε κίνδυνο λουκέτων, τόνισε ο ίδιος. Καμία μικρομεσαία επιχείρηση δεν πρόκειται να απολύσει τον εργαζόμενο όσο παραμένει ανοιχτή, οι σχέσεις εκεί είναι οικογενειακές. Το ζήτημα είναι αν θα χαθεί το κατάστημα, τότε χάνονται αυτομάτως και οι θέσεις εργασίας. Και το θέλουμε ανοιχτό του χρόνου, που ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλύτερη χρονιά από την άποψη του τουρισμού. Αν χάσουμε εμπορικές επιχειρήσεις σήμερα, δεν θα είναι εδώ του χρόνου, που θα τις έχουμε ανάγκη. Γι` αυτό χρειάζονται θαρραλέα μέτρα σήμερα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο