ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020

Στις 3/7 φθάνουν οι πρώτοι τουρίστες στο Αεροδρόμιο Αράξου από Γερμανία και Βέλγιο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Στις 3/7 φθάνουν οι πρώτοι τουρίστες στο Αεροδρόμιο Αράξου από Γερμανία και Βέλγιο

«Μέσα στον Ιούλιο αναμένουμε 21 πτήσεις, ενώ για τον Αύγουστο δεν γνωρίζουμε ακόμα. Ευελπιστούμε να αυξηθούν, αλλά όπως μας είπε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, κάποιες χώρες μπορεί να κοπούν, άλλες να προστεθούν, είναι ρευστά τα πράγματα σε αυτή την φάση» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο αερολιμενάρχης του Αράξου, Γιώργος Γκουβίτσας.


Μπορεί πέρυσι, μέχρι και τέλος Ιουνίου να είχαν φθάσει μέσω του αεροδρομίου του Αράξου 55.000-60.000 τουρίστες, φέτος όμως λόγω κορονοϊού ούτε ένας. Στις 3/7 ξεκινά και τυπικά η φετινή σεζόν για το αεροδρόμιο του Αράξου με 3 πτήσεις από Γερμανία και Βέλγιο, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται τουρίστες από Λιθουανία, Πολωνία και Λετονία. «Δεν έχουμε την κίνηση, που είχαμε άλλες χρονιές, αλλά μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ελπίζουμε ότι θα κλιμακωθεί σταδιακά η κίνηση και οι επιβάτες θα αρχίσουν να έρχονται με ασφάλεια, διότι αυτό έχει σημασία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την Κυριακή (28/6) επισκέφθηκε το περιφερειακό αεροδρόμιο Αχαΐας- Ηλείας ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, όπου με τους αρμόδιους συζήτησαν, μεταξύ άλλων για τους κανόνες υγιεινής, τη λειτουργία του ιατρείου και για θέματα ασφάλειας. Το αεροδρόμιο του Αράξου διαθέτει χώρο ιατρείου, αλλά δεν είναι στελεχωμένο με μόνιμο γιατρό. «Κάθε καλοκαίρι θα πρέπει να προσλαμβάνετε ένας γιατρός, όπως συμβαίνει σε άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας και να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Θα έχουμε όμως την συμβολή των γιατρών της 116 Π.Μ., οι οποίοι έχουν πάρει εντολή από την Πολιτική Προστασία και θα έχουν την ευθύνη των δειγματοληπτικών ελέγχων, που θα γίνονται στους επιβάτες», οι οποίοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα έντυπο, που θα περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό τους, πριν φύγουν από την χώρα τους για να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό το έντυπο και πόσο σοβαρό θα κρίνεται αυτό, θα γίνονται και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Βασικό θα είναι η τήρηση στους κανόνες των αποστάσεων μεταξύ επιβατών και εργαζομένων, όλοι υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα εισερχόμενοι στον χώρο, ενώ θα υπάρχουν και αντισηπτικά. Ακόμα θα απαγορεύεται η παρουσία συνοδών και επισκεπτών στον εσωτερικό χώρο. «Είναι μικρός ο χώρος του αεροδρομίου και πρέπει να τηρούμε την απόσταση του 1,5 μέτρου, που θα είναι έξω από το αεροδρόμιο, διότι μέσα δεν θα χωρούν όλοι. Τα check-in δεν θα δουλεύουν όλα, αλλά ένα παρά ένα, για να υπάρχει απόσταση ασφαλείας» ανέφερε ο κ. Γκουβίτσας.

Ο έλεγχος των διαβατηρίων θα γίνεται από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, ενώ για την φύλαξη του περιφερειακού αεροδρομίου όλο το 24ωρο δεν υπάρχει αστυνομικός ούτε για δείγμα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

«Στις 29/4 , χωρίς να έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση, μου τηλεφώνησε ο διοικητής του Α.Τ. Κάτω Αχαΐας, ότι του ήρθε εντολή από την Κρατική Ασφάλεια της Αθήνας και την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, να αποσύρουν τους αστυνομικούς, που φύλαγαν επί 16 χρόνια το αεροδρόμιο σε 24ωρη βάση», όταν ρώτησε για ποιο λόγο συνέβη αυτό, η απάντηση, που του έδωσαν είναι ότι δεν έχουμε αστυνομική δύναμη. «Είναι κρατική περιουσία το αεροδρόμιο και πέρυσι, που πήραμε φωτιά, αν δεν ήταν ο αστυνομικός εκεί να ειδοποιήσει την πυροσβεστική θα μιλούσαμε για ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ το πολιτικό αεροδρόμιο συνορεύει με την 116 Π.Μ. του Αράξου, όπου αν μπει κάποιος σε εμάς θα μπορέσει να περάσει και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο» εξήγησε και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να έρθουν πάλι οι αστυνομικοί να φυλούν το αεροδρόμιο σε 24ωρη βάση.

Υπάρχει παλαιότερο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, ο νόμος 726/2011, που καθορίζει τις υποχρεώσεις των κρατικών αρχών και η αστυνομία έχει υπογράψει ότι είναι υποχρεωμένη να φυλάξει τα Κρατικά Αεροδρόμια», ενώ τους υπέδειξαν να προσλάβουν εταιρεία σεκιούριτι και να τοποθετήσουν κάμερες ασφαλείας, που λόγω γραφειοκρατίας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει φέτος.
Ο αερολιμενάρχης επισημαίνει ότι απαιτείται παρουσία αστυνομικού στο αεροδρόμιο του Αράξου, καθώς, εκτός της φύλαξης, κάνει έλεγχο και σε όσους εισέρχονται στον χώρο μετά τις πύλες. Η ενημέρωση, που έχει είναι ότι «μόνο κατά την διάρκεια των πτήσεων θα υπάρξει ένας αστυνομικός για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και όχι σε 24ωρη βάρδια».

 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο