ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020

Αλ. Μπένος: Σκοπός του ξενόγλωσσου προπτυχιακού να μπουν τα δίδακτρα από το παράθυρο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αλ. Μπένος: Σκοπός του ξενόγλωσσου προπτυχιακού να μπουν τα δίδακτρα από το παράθυρο

Το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επί πληρωμή προετοιμάζεται να λειτουργήσει στο τμήμα της Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές ξένους υπηκόους, ενώ το ετήσιο κόστος θα κυμαίνεται στα 15.000-17.000 ευρώ. Για το θέμα μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος.


Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα δρομολογείται ήδη από πέρυσι και είναι ένας «λαγός» για την υπουργό Παιδείας, καθώς ακολούθησε στη συνέχεια η σχετική νομοθέτηση από την κυβέρνηση.

Μάλιστα ο κ. Μπένος εκτίμησε ότι «η χρησιμοποίηση της ιατρικής γίνεται για να πουν ότι αν η ιατρική μπορεί να το κάνει, τότε μπορούν να το κάνουν όλα τα τμήματα» συμπληρώνοντας ότι το πρόγραμμα δεν φαίνεται να έχει βιωσιμότητα. «Σε ποιους απευθύνεται; Αν έχει 17.000 ευρώ τον χρόνο δεν πάει στο Λονδίνο, το Κατάρ, το Πεκίνο;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι στο πόδι όλη αυτή η ιστορία και αποδεικνύει ότι σκοπός είναι να μπει από το παράθυρο η έννοια των διδάκτρων. Το ότι μπορούν να το παρακολουθήσουν φοιτητές με άλλες εθνικότητες, είναι κάτι σχετικό, μπορώ εύκολα να αγοράσω διαβατήριο στον γιό μου και να κάνει τη δουλειά του».

«Η ουσία είναι ότι δημιουργείται μια τομή στο πρόγραμμα σπουδών με δύο ταχύτητες. Αυτοί που δίνουν εξετάσεις και οι άλλοι που πληρώνουν αδρά» τόνισε ο κ. Μπένος, σημειώνοντας ότι «η πληρωμή αλλάζει την ακαδημαϊκή προσέγγιση, μετατρέπει τους φοιτητές σε πελάτες. Γίνεται πελατειακή η σχέση του ακαδημαϊκού με τον φοιτητή».

Παράλληλα ο καθηγητής του ΑΠΘ αναφέρθηκε στην διαχρονική ανάγκη και διεκδίκηση των πανεπιστημιακών, που ζητούν εδώ και δέκα χρόνια προσλήψεις καθηγητών. Όπως ανέφερε, «ενώ φωνάζουμε όλοι οι συνάδελφοι ξαφνικά ένα μεγάλο μέρος θα απορροφηθεί από το ξενόγλωσσο τμήμα. Μπαίνει και η διάσταση των επαγγελματικών σχέσεων των ακαδημαϊκών των μελών ΔΕΠ. Η νέα προσέγγιση που την ξέρουμε και από άλλες χώρες είναι ότι δεν θα υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι, αλλά συμβασιούχοι χωρίς εργασιακά και ακαδημαϊκά δικαιώματα».

Καταληκτικά ο κ. Μπένος εκτίμησε ότι με την ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος σταδιακά «αλλάζει η κοινωνική σύνθεση των φοιτητών ιατρικής και θα μειωθεί η ποιότητα των πανεπιστημιακών σπουδών και του πτυχίου», κάτι που οδηγεί σε «απαξίωση των βασικών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και σε υποβάθμιση της πανεπιστημιακής παιδείας για να κυριαρχήσουν οι κανόνες και οι νόμοι της αγοράς».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο