ΕΡΓΑΣΙΑ | Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020

Για 3.000 ξεναγούς ως το Καλοκαίρι του 2021 και ανεργία και καμία στήριξη


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Για 3.000 ξεναγούς ως το Καλοκαίρι του 2021 και ανεργία και καμία στήριξη

Για το 90% των ξεναγών δεν πρόκειται να υπάρξει εργασία ως το τέλος του Καλοκαιριού, πρακτικά θα είναι άνεργοι ως την αρχή της επόμενης σεζόν, αλλά πέραν της αρχικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού ως τον Απρίλιο δεν περιελήφθηκαν σε κανένα άλλο πακέτο μέτρο και η Πολιτεία κωφεύει, είπε το μέλος ΔΣ του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Τζέμα Οικονομοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη για την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό.


Σήμερα, με την επίσημη «επανεκκίνηση» του τουρισμού, υπάρχει μία αμφίβολη κατάσταση. Ο τουρισμός έχει πολλές εκφράσεις και τομείς και ένας από αυτούς είναι ο εισερχόμενος οργανωμένος περιηγητικός πολιτιστικός τουρισμός. Οι ξεναγοί παίζουν καταλυτικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, ενώ ταυτόχρονα είναι «πρεσβευτές» της Ελλάδας για αυτούς που έρχονται να την επισκεφτούν, για τα πάντα από τους αρχαιολογικούς χώρους ως τους παραδοσιακούς οικισμούς, από τα μουσεία ως τα οινοποιεία και τις γεωργικές μονάδες.

Όσα εκατομμύρια και αν ξοδευτούν σε διαφημίσεις, κάθε επισκέπτης που φεύγει ευχαριστημένος θα «φέρει» σημαντικό αριθμό επισκεπτών την επόμενη χρονιά. Αλλά φέτος η χρονιά έχει «πεθάνει» πριν καν ξεκινήσει. Γιορτάζουμε επανεκκίνηση του τουρισμού χωρίς... τουρίστες. Η πραγματικότητα για εμάς είναι ζοφερή, οι ακυρώσεις έχουν φτάσει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ακόμη και αρχές Οκτωβρίου.

Οι ξεναγοί είμαστε χωρίς εργασία από τα τέλη της προηγούμενης σεζόν, δηλαδή τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου 2019. Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εργασία και δεν πρόκειται να υπάρξει ως το τέλος του Καλοκαιριού, για το 90% και πλέον των συναδέλφων, οι ακυρώσεις που έρχονται από το εξωτερικό είναι καταιγιστικές...

Στην ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, συνέχισε, οι ξεναγοί αναφέρουν ότι πέραν της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ως το τέλος Απριλίου για μέρος μόνο του κλάδου, οι ξεναγοί δεν έχουν ενταχθεί ούτε στο δεύτερο ούτε στο τρίτο κύμα μέτρων. Άρα, ως το Καλοκαίρι του 2021 δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης, για τους 3.000 διπλωματούχους ξεναγούς σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει πρόνοια, ούτε από το υπουργείο Εργασίας, ούτε από το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες επικοινωνίας που έπεσαν στο κενό. Η Πολιτεία κωφεύει...

Είμαστε ένας κλάδος σε πλήρη ανεργία, χωρίς εισόδημα, αλλά με υποχρεώσεις που «τρέχουν», τώρα και στο μέλλον. Γι` αυτό ζητάμε, τόσο με την ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό όσο και από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, να ακούσουν τους ξεναγούς, τους πραγματικούς πρεσβευτές του τόπου μας. Ζητάμε μεταξύ άλλων να μπουν οι ξεναγοί στην ανεργία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι τις αρχές της επόμενης τουριστικής σεζόν, είπε η κα Οικονομοπούλου.

Ακούστε αναλυτικά την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο