ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020

Η «γιγάντωση» των σούπερ μάρκετ στην πανδημία φέρνει πολλαπλή καταστροφή στην οικονομία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Η «γιγάντωση» των σούπερ μάρκετ στην πανδημία φέρνει πολλαπλή καταστροφή στην οικονομία

Οι «μικροί» λιανέμποροι έχουν 600.000 εργαζόμενους, κατά 70% νοικιάζουν τους χώρους τους και είναι καθοριστικοί στην στήριξη της ελληνικής βιοτεχνίας, αν δεν αντισταθμιστεί η γιγάντωση του τζίρου των σούπερ μάρκετ από τα περιοριστικά μέτρα η καταστροφή θα είναι πολλαπλάσια για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, προειδοποίησε η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Βάλια Αρανίτου αναλύοντας τα νέα στοιχεία για τον τζίρο του λιανεμπορίου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Το 24,7% έφτασε τον Απρίλιο 2020 σε ετήσια βάση η μείωση στον τζίρο του λιανεμπορίου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και σε τομείς όπως η ένδυση-υπόδηση η μείωση έφτασε το 83%, στα έπλιπλα, λευκά είδη και εξοπλισμό το 53% όπως και στα βιβλία και χαρτικά, κτλ. Μόνοι «κερδισμένοι» ήταν τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων που ήταν τα μόνα που δούλεψαν κατά την διάρκεια του lock-down, όπως και οι διαδικτυακές πωλήσεις.

Η κα Αραβίτου εξήγησε αναλυτικά την κατάσταση στο λιανεμπόριο και τις επιπτώσεις του στην συνολική οικονομία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι ακόμη και ο Dow Jones, ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, διαμορφώνεται ανάλογα με την αναγγελία του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο. Το λιανικό εμπόριο και καταγράφει και διαμορφώνει την κατάσταση.

Πρέπει να κρατήσουμε, τόνισε, ότι ενώ τα πολλά μαγαζιά όλων των κλάδων καταγράφουν τεράστιες μειώσεις όντας πρακτικά κλειστά, η συνολική μείωση είναι 25%. Πώς είναι δυνατόν το +8% των σούπερ μάρκετ να «ισοφαρίζει» το -85% της ένδυσης-υπόδησης; Γιατί πλέον τα σούπερ μάρκετ έχουν τεράστιο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο του τζίρου του λιανεμπορίου. Έχουν προσθέσει επίσης πάρα πολλούς «κωδικούς», περισσότερα προϊόντα, δεν πωλούν μόνο τρόφιμα, αλλά είδη σπιτιού, ρούχα, ακόμη και εφημερίδες.

Αυτό «χτυπάει» καμπανάκι για τον τρόπο που αλλάζει το λιανεμπόριο και τι σημαίνει αυτό για τις χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, προειδοποίησε η κα Αρανίτου. Οι «μικροί» του λιανεμπορίου φέρνουν την ελληνική παραγωγή στην ελληνική κατανάλωση. Είχαμε δει και από το 2010 ότι όταν οι «μικροί» ήταν δύσκολο να κάνουν εισαγωγές, αναβίωσε η ελληνική βιοτεχνία. Το γεγονός ότι σήμερα θίγονται σε τεράστιο βαθμοί οι «μικροί» του ελληνικού λιανεμπορίου, αυτό έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις:

  • 600.000 άνθρωποι, το 50% της απασχόλησης στο λιανεμπόριο, απασχολείται στους «μικρούς» λιανέμπορους
  • το 70% των χώρων όπου λειτουργεί το «μικρό» λιανεμπόριο είναι ενοικιαζόμενο, αν όλοι αυτοί κλείσουν καταλαβαίνετε τι θα συμβεί, θα πληγούν και τα εισοδήματα των ιδιοκτητών των ακινήτων

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο