ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020
Τον τελευταίο 1-2 μήνες δεν υπήρξε κανένας ασθενής με κορονοϊό να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αναφοράς για covid-19 στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι και πριν από μερικές ημέρες. Αυτή την στιγμή ένας άνδρας άνω των 68 ετών νοσηλεύεται με κορονοϊό στο νοσοκομείο του Ρίου, ο οποίος πρόσφατα είχε επιστρέψει από την Αλβανία, ενώ θετική στον ιό βρέθηκε η σύζυγός του και ο γιός του. Ο άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει υποκείμενα νοσήματα, και νοσηλεύεται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας μεταφέρθηκε την Πέμπτη το απόγευμα από το νοσοκομείο της Ζακύνθου, ένας 72χρονος Έλληνας, ο οποίος μετά την επιστροφή από την Γερμανία, εντοπίστηκε θετικός στον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 72χρονος πάσχει από σοβαρή πνευμονία, παρακολουθείται από τους γιατρούς, χωρίς να είναι διασωληνωμένος.
«Ανησυχούμε πάντα για τα περιστατικά, διότι εξελίσσονται γρήγορα, απρόσμενα. Είναι σοβαρό το ένα περιστατικό από τα δυο, το ελέγχουμε, είναι σε σταθερή κατάσταση. Είναι δύσκολος ιός και δημιουργεί γρήγορες εξελίξεις, σαν μια καταιγίδα, και είμαστε πάντα επιφυλακτικοί» ανέφερε ο κ. Γώγος.
Οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι με δεδομένο την χαλάρωση, που παρατηρείται από κάποιους πολίτες και ιδίως νεαρής ηλικίας, από τους τουρίστες, που θα επιλέξουν την χώρα μας για τις διακοπές τους και για αυτό το λόγο, όπως δήλωσε ο κ. Γώγος «είμαστε σε εγρήγορση». Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον διψήφιος και φυσικά σε αυτά περιλαμβάνονται και εισαγόμενα κρούσματα ανέφερε ότι «ευτυχώς ήταν λίγοι οι θετικοί, που διαπιστώθηκαν στις τελευταίες μετρήσεις (Πέμπτη) στα αεροδρόμια είναι 7, αλλά τόσα την μια μέρα, τόσα την άλλη θα υπάρχουν, και τα 7 μπορεί να είναι λίγο παραπάνω, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι είναι δειγματοληπτικοί οι έλεγχοι, επομένως θα έχουμε εισαγωγή κρουσμάτων».
Ένα ακόμη, που επισήμανε είναι οι εστίες κρουσμάτων, που σε κάποιες περιοχές παραμένουν ή στη λίστα προστίθενται και νέες, εκτός της Ξάνθης και της Ροδόπης, όπως Θεσπρωτία και Λάρισα, Πάτρα με 3-4 κρούσματα. «Πολλοί από αυτούς, που κυκλοφορούν είναι νέες ηλικίες, διότι οι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περιοριστεί, οπότε μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, επομένως υπάρχει θέμα και για την κοινότητα» δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα διαχειριστούμε με ένα κοινό τρόπο, δηλαδή τα μέτρα, «οι αποστάσεις, οι μάσκες, τα μέτρα υγιεινής, πλύσιμων χεριών, κ.α.» για να μπλοκάρουμε τον κορονοϊό.
Θεωρεί ότι το κρίσιμο θέμα σε αυτή την επιδημία είναι η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση του πολίτη, αλλά και των τουριστών, αλλά και η υπεύθυνη στάση τους. «Ο πολίτης ή ο επισκέπτης πρέπει να τηρήσει την συμφωνία μεταξύ αυτών και του κράτους, ότι 24 ώρες θα προσέχετε κύριε, θα πρέπει να φοράτε την μάσκα σας, να προσέχετε τις επαφές σας, να πάτε να αυτοπεριοριστείτε στο κατάλυμά σας, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ. Αυτό συμβαίνει με όλους όσους παίρνουμε δείγμα, διότι όλοι είναι εν δυνάμει θετικοί, διαφορετικά δεν θα παίρναμε δείγμα» επισήμανε.
Πολύς λόγος γίνεται για το αν και ποτέ θα έρθει το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον Χαράλαμπο Γώγο να σημειώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να το αναμένουμε στα μέσα φθινοπώρου, κάπου προς το τέλος Οκτωβρίου. «Αν τα μέτρα, που πάρουμε είναι σωστά και αν ο κόσμος τα τηρήσει, διαφορετικά μπορεί να έρθει και νωρίτερα. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί», ενώ για το εμβόλιο υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολύ καλά δεδομένα στις πρώτες φάσεις, μένει όμως το βαρύ κομμάτι, τα κλινικά δεδομένα, που είναι στον γενικό πληθυσμό για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, όπου 3 εταιρείες ξεκινούν από Ιούλιο- Αύγουστο. «Πιστεύω ότι θα υπάρχει δυνατότητα παρασκευής εμβολίου μέχρι το τέλος του 2020 με αρχές 2021 και μετά το στοίχημα το μεγάλο θα είναι η μαζική παραγωγή, τα εργοστάσια παραγωγής να τρέξουν παράλληλα με τις μελέτες για να είναι έτοιμα, ούτως ώστε αν έχουμε θετικά δεδομένα, να έχουμε γρήγορα την παραγωγή του» και να είναι μαζικός και παγκόσμιος ο εμβολιασμός και όχι σε μεμονωμένες χώρες, διότι διαφορετικά ο ιός θα βρει τρόπο να επιστρέψει.
Και μπορεί οι εμβολιασμοί, αν όλα πάνε καλά να ξεκινήσουν σε ένα χρόνο από τώρα, δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για την θεραπεία του κορονοϊού, με τον κ. Γώγο να τονίζει ότι «έχουμε κάποια καινούργια φάρμακα, που έχουν βοηθήσει και έχουν λάβει έγκριση», αλλά υπάρχουν πολλά κενά στην θεραπεία τους. «Δεν έχουν πλήρη θεραπευτική ανταπόκριση, τα εμβόλια μπορεί να έχουν διαφυγή, να μην καλύπτουν το 100%, είναι το θέμα των μεταλλάξεων, είναι δύσκολο θέμα και θέλει μεγάλη προσοχή και μέτρα πρόληψης» επανέλαβε.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μεταλλάξεις του κορονοϊού, ωστόσο μπορεί κάποια στιγμή μια πιθανή μετάλλαξη να τον κάνει πιο επιθετικό ή και λιγότερο μεταδοτικό, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες, πως θα συμπεριφερθεί μελλοντικά ο covid 19.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο