ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των διαδηλώσεων γίνεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική (της οποίας είναι και ο ίδιος μέλος) και ο κ. Καστανίδης εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας και πιθανώς η εισαγωγή στην Ολομέλεια να γίνει από την Τετάρτη και μετά, γιατί «έχει διακαή επιθυμία» η κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο, ένα κακό νομοσχέδιο με απαράδεκτες διατάξεις, όπως είπε:
Αν ήταν λίγο γενναίοι οι συντάκτες του νομοσχεδίου, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έβαζαν π.χ. τις ΠΑΕ να πληρώνουν για όσα κάνουν οι φίλαθλοί τους εντός και εκτός γηπέδου. Αλλά ξεκινούν από τους συναθροιζόμενους. Είναι αξιοπερίεργο πώς για τους διάφορους χουλιγκάνους που κάνουν επεισόδια μέσα και γύρω από τα γήπεδα, ποτέ δεν διανοήθηκαν να πουν «η ΠΑΕ θα πληρώσει», αλλά δημιουργούν συνθήκες αντικειμενικής ευθύνης, αστικής και ποινικής, για τους φουκαράδες που θα αναλάβουν για ένα σωματείο οργανωτές μίας εκδήλωσης...
Μπορεί να προβλέψει κανείς έκτακτα γεγονότα και περιστατικά; αναρωτήθηκε. Μπορεί ο άνθρωπος αυτός να έχει πάρει όλα τα μέτρα και από έκτακτο γεγονός να δημιουργηθούν επεισόδια. Ευθύνεται αυτός; Είναι αδιανόητα αυτά. Ποιος είναι αρμόδιος να φυλάττει την δημόσια τάξη; Δεν υπάρχουν όργανα που κατ` απονομή του Συντάγματος και της Πολιτείας έχουν την ευθύνη; Αυτός είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι δυνάμεις του. Για πρώτη φορά, η Δημόσια Τάξη αναθέτει σε άλλον πλην της της ίδιας την φύλαξή της. Λέει για πρώτη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης ότι «εγώ είμαι τεταγμένος να φυλάττω την τάξη, αλλά ειδικά για τις συναθροίσεις υπεύθυνο κάνω έναν τρίτο οργανωτή, έναν πολίτη, μεταθέτω την ευθύνη». Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά... Όπως είναι αδιανόητο να ανατίθεται πάσα κρίση για τις συγκεντρώσεις στην ΕΛΑΣ.
Χρειάζονται θεσμικές εγγυήσεις και αυτές δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ο Συνήγορος του Πολίτη, τόνισε ο κ. Καστανίδης. Προ λίγων μηνών ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη πρέπει να έχει τον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης της αστυνομικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Το αποδέχθηκε πάρα πολύ ωραία ο Συνήγορος του Πολίτη, που από την ίδρυσή του είναι η κατ` εξοχήν διαμεσολαβούσα ανεξάρτητη Αρχή μεταξύ των δικαιωμάτων των πολιτών και του κράτους που επιχειρεί να τα καταστρατηγήσει. Πρέπει να υπάρξει νόμος ρύθμισης των συναθροίσεων; Βεβαίως, το απαιτεί το ίδιο το Σύνταγμα. Πρέπει να προστατέψουμε στο ακέραιο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συναθροίζεσθαι; Απολύτως. Μπορεί ταυτόχρονα να προστατεύεται το δικαίωμα στην ομαλή κοινωνικοοικονομική ζωή; Βεβαίως ναι. Αλλά αυτά θα γίνουν με ισχυρές εγγυήσεις, για να μην καταστρατηγηθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και με συνθήκες απόλυτης δημοκρατικής νομιμότητας. Αν η ΕΛΑΣ εντοπίζει κινδύνους, να συνομιλεί με τον οργανωτή και μαζί να πηγαίνουν στον Συνήγορο του Πολίτη εάν έχουν διαφωνία, σε ανεξάρτητη Αρχή. Και ας αποφασίσει ο Συνήγορος του Πολίτη... με μία τηλεδιάσκεψη τριών λεπτών, έχει λυθεί το θέμα.
Για τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις, ακόμη περισσότερο, λένε «μπορεί να επιτρέπονται», όπου δεν μπορεί να υπάρχει οργανωτής ούτε διαμεσολαβητής. Η πρόθεση του συντάκτη είναι να τις απαγορεύει, δεν το λέει ευθέως, αλλά εμμέσως προκύπτει. Για ένα αυθόρμητο γεγονός που θα συμβούν έκτροπα, προφανέστατα υπάρχουν άλλες διατάξεις του Κοινού Ποινικού Δικαίου, που εφαρμόζονται και τελειώνει η ιστορία. Ιστορικά έχει καταδειχθεί ότι όταν υπάρχει αυτή «η υπόκωφη βουή των πλησιαζόντων γεγονότων», η αυθεντική αντίδραση μίας κοινωνίας που υποφέρει και αρχίζει να φτάνει στην επιφάνεια, τότε καμία αστυνομική βία, καμία αστυνομική απαγόρευση, δεν μπορεί να ταπεινώσει την κοινωνική αντίδραση, όπως θύμισε.
Από το ΚΙΝΑΛΛ, ξεκαθάρισε ο κ. Καστανίδης, «δεν θα ψηφίσει κανείς ... αν ο κ. Χρυσοχοΐδης επιμείνει στον κορμό των ρυθμίσεών του, δεν υπάρχει περίπτωση το ΚΙΝΑΛΛ να δώσει θετική ψήφο». Και όπως ξεκαθάρισε, δεν τον ενδιαφέρει εάν ο κ. Χρυσοχοΐδης «προσθέσει» παρουσία εισαγγελέα στη διάλυση συγκεντρώσεων. «Προηγούνται όλα τα άλλα που είπαμε», όπως επανέλαβε. Αν από την άλλη βάλει σοβαρές θεσμικές εγγυήσεις και πει «δεν κρίνει η ΕΛΑΣ αλλά ο Συνήγορος του Πολίτη» τότε να το δούμε πολύ ευχαρίστως. Θα «πετάξουμε τη σκούφια μας» και θα πούμε «μπράβο», έρχεται μία εξαιρετικά δημοκρατική προϋπόθεση, γιατί κανείς δεν αμφισβητεί την λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο