ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

«Θέλουμε να ζήσουμε σε σπίτια όπως εσείς οι Μπαλαμοί»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Θέλουμε να ζήσουμε σε σπίτια όπως εσείς οι Μπαλαμοί»

- Αντιδήμαρχε γιατί γκρέμισες τις παράγκες των Ρομά; - Δε γκρέμισα παράγκες, σκουπίδια μάζεψα... Η ερώτηση ήρθε από την Ματίνα Βαβούλη, διευθύντρια στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ζωής Ασπροπύργου. Η απάντηση – ενδεικτική των αντιλήψεων της δημοτικής αρχής – από τον αντιδήμαρχο Τ. Παπαδόπουλο, ο οποίος έστειλε μπουλντόζες να ισοπεδώσουν τα παραπήγματα των Ρομά στην περιοχή, με ό,τι είχαν μέσα. Η κα Βαβούλη, η δασκάλα που έχει φέρει στο σχολείο δεκάδες παιδιά Ρομά εδώ και χρόνια, μίλησε χθες Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα.


«Μιλάμε για την Νέα Ζωή Ασπροπύργου, στη Βιομηχανική Ζώνη, δίπλα στη χωματερή. Εδώ ζουν Έλληνες και Αλβανοί Ρομά, κάποιοι Έλληνες μη Ρομά και οικονομικοί μετανάστες κυρίως από το Πακιστάν, χωρίς τις οικογένειές τους. Ζουν μέσα σε παραπήγματα από χαρτόνι, νάυλον, λαμαρίνα και κόντρα πλακέ. Αυτά όμως είναι τα σπίτια τους, κι αυτά τα σπίτια ο αντιδήμαρχος αποφάσισε να τα… καθαρίσει, ισοπεδώνοντάς τα με μπουλντόζες, τα σπίτια και ό,τι είχαν μέσα.

Είναι παράνομο, αντισυνταγματικό, έγινε χωρίς ψηφοφορία και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ δεν έχει αναρτηθεί ούτε δικαστική απόφαση. Μέσα στην πανδημία άφησαν στον δρόμο βρέφη, έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά. Τώρα κοιμούνται στον δρόμο, πάνω στα ερείπια ή σε αυτοκίνητα. Δεν έχουν δεύτερη μπλούζα να φορέσουν, δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν ούτε ένα πιάτο ούτε ένα ποτήρι.

Η Ν.Δ. με το που βγήκε κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά που είχε συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε εκπονήσει ένα βιώσιμο σχέδιο εξασφαλίζοντας μάλιστα και τους πόρους για επιδότηση ενοικίου κλπ.

Δεν κρύβουμε την πραγματικότητα. Φυσικά υπάρχει παραβατικότητα, εφόσον έχει δημιουργηθεί ένα γκέτο. Όμως η καταστολή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι θέλουν να νοικιάσουν ένα σπίτι και να ζήσουν καλύτερα. «Θέλουμε να ζήσουμε όπως εσείς οι Μπαλαμοί, βρες μου ένα σπίτι να νοικιάσω», μου λένε, αλλά δεν μπορώ να τους βρω γιατί δεν τους νοικιάζουν σπίτια.

Οι Ρομά δεν έχουν ανάγκη από ελεημοσύνη, έχουν ανάγκη να ενταχθούν. Σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει επιλεγεί η πολιτική της ένταξής τους. Δεν υπάρχουν πουθενά καταυλισμοί χωρίς νερό και ρεύμα, όπως εδώ. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα να βρεθεί τρόπος μετεγκατάστασής τους και να αποζημιωθούν για την οικοσκευή τους.

Η κυβέρνηση αλλά και η δημοτική αρχή στον Ασπρόπυργο τους αντιμετωπίζει σαν σκουπίδια, όχι σαν δημότες. Τηλεφώνησα στον Αντιδήμαρχο και τον ρώτησα γιατί γκρέμισε τις παράγκες. «Δε γκρέμισα παράγκες, σκουπίδια μάζεψα» μου απάντησε.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο