ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

Θ. Κώτσιας: Τα κουφάρια απ’τις ανεμογεννήτριες θα είναι η ντροπή της γενιάς μας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Θ. Κώτσιας: Τα κουφάρια απ’τις ανεμογεννήτριες θα είναι η ντροπή της γενιάς μας

Για την πεζοπορία διαμαρτυρίας στα Άγραφα ενάντια στην καταστροφή τους, καθώς υφίστανται κυριολεκτικά μια άλωση σε όλα τα επίπεδα, μίλησε Στο Κόκκινο ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Θωμάς Κώτσιας, ο οποίος εξήγησε ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς μιλάμε για βιομηχανικές εγκαταστάσεις με τόνους μπετόν και θα είναι η ντροπή της γενιάς μας στις επόμενες γενιές γιατί η εμπειρία δείχνει ότι όσο κοστίζουν να εγκατασταθούν άλλo τόσο κοστίζει το να ξηλωθούν αφού έχουν διάρκεια ζωής 25 χρόνια σε αυτά τα υψόμετρα, εντούτοις μόνο οι ανεμογεννήτριες αφαιρούνται και η υπόλοιπη καταστροφή από το πλάτωμα – που έχει έκταση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου για κάθε μια – μένει.


Ο Θωμάς Κώτσιας στον Νίκο Ξυδάκη μίλησε για τον ξεσηκωμό ενάντια στη δημιουργία αιολικών πάρκων στα Άγραφα μέσω του κινήματος «Ελεύθερα Βουνά – Χωρίς Αιολικά» και επισήμανε ότι από το 2006 εναντιώνονται στις ανεμογεννήτριες. Η λέξη πάρκα που τις συνοδεύει ωραιοποιεί απλώς τις τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η Ελλάδα γίνεται η μπαταρία της Γερμανίας και γι’ αυτές τις τεράστιες παρεμβάσεις σύμφωνα και με τον νόμο που ψηφίστηκε πριν από έναν μήνα δεν χρειάζεται καν έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όλα αυτά γίνονται χωρίς μελέτες, αφού όλες είναι κόπι πέιστ. Τελείως προσχηματικές διαδικασίες γι’ αυτά τα εγκλήματα χωρίς επιστροφή.

Επισήμανε ότι ειδικά στα Άγραφα οπου υπάρχουν κορφές μπαίνουν ανεμογεννήτριες, στα ποτάμια και στα ρέματα υδροηλεκτρικά και όπου υπάρχουν ισιώματα φωτοβολταϊκά. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει καταληφθεί από αυτό που για μερικούς λέγεται ανάπτυξη εξήγησε ο κ. Κώτσιας.

Η Γερμανία, όπως εξήγησε, παράγει το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται με συμβατικά μέσα, ο κόσμος στην Ελλάδα νομίζει ότι το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό και πως κατά τα άλλα θα έχουμε τσάμπα ενέργεια ενώ δεν είναι έτσι εξήγησε. Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται και αυτό που παράγουν οι ανεμογεννήτριες δεν μπαίνει στο δίκτυο καθώς χρειάζεται να έχει σταθερή τάση και συχνότητα γιατί η παραμικρή μεταβολή σημαίνει καταστροφή των ηλεκτρικών συσκευών

Κλείσανε τις λιγνιτικές μονάδες, εξήγησε ο κ. Κώτσιας, που είναι φυσικός πλούτος και δεν λένε ότι τις αντικατέστησαν με εισαγόμενο φυσικό αέριο που κάνει το ρεύμα πανάκριβο. Αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις έμμεσες παλιότερα, άμεσες τώρα από αυτές τις εταιρίες που τοποθετούν ανεμογεννήτριες δεν θα μπορούσε να σταθεί καμιά και γι’ αυτό φτιάχνουν μικρές εταιρίες της πλάκας, με ένα ευρώ επενδυμένο κεφάλαιο, και απαλλάσσουν τον ιδιοκτήτη από όποια δέσμευση σε σχέση με τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία. Φυσικά πίσω από όλες αυτές τις εταιρίες κρύβονται οικονομικοί κολοσσοί.

Ο κ. Κώτσιας αναφέρθηκε και στις μεθόδους βάσει των οποίων των κράτος βάζει στην άκρη ακόμα και με κατάργηση Διευθύνσεων, τους υπαλλήλους ελεγκτικών μηχανισμών που αντιδρούν στην καταστροφή ώστε να μην δικαιώνουν τις ενστάσεις. Και επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των βουνών των Αγράφων, της νερομάνας της Ελλάδας, περιοχές που είχαν μείνει έως τώρα άθικτες.

Ας απαντήσουν επισήμανε, ο κ. Κώτσιας, στην Ευρώπη σε Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία έχουν βάλει στα βουνά τους ανεμογεννήτριες στα 2.000 μέτρα και θα τις φυτέψουν σε εμάς; Είναι απάτη και αρπαχτή και δεν πρόκειται για επενδύσεις, δεν μπορεί να φοβίζουν τον κόσμο ότι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή είναι τα φουρφούρια στα βουνά, είπε χαρακτηριστικά.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο