ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020

Κ. Κορτέσης: Η χορήγηση δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ να συνδέεται με τις θέσεις εργασίας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Κορτέσης: Η χορήγηση δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ να συνδέεται με τις θέσεις εργασίας

«Με μια προσεχτική ανάλυση, θα δούμε τι έχει συμβεί, αλλά οι θέσεις μας, των Ενώσεων Συντακτών, είναι συγκεκριμένες και καθορισμένες στην επιστολή, που στείλαμε. Δεν λέμε «όχι» στο κράτος να δίνει χρήματα στα μέσα, αλλά αυτό, πρέπει να γίνεται με κάποιους κανόνες και πάντα πρέπει να συνδέεται με τις θέσεις εργασίας» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Ιονίων Νήσων, Κυριάκος Κορτέσης αναφορικά με την δημοσίευση της λίστας των ΜΜΕ και των ποσών, που έλαβαν για το «Μένουμε Σπίτι».


Η ΕΣΗΕΠΗΝ συμμετέχει στην κοινή επιστολή, που απέστειλαν τα ΔΣ των Ενώσεων Συντακτών προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα ζητώντας μεταξύ άλλων να ενημερωθούν για τα κριτήρια, τα οποία ίσχυσαν για τα ΜΜΕ και ποιος φορέας (δημόσιος ή ιδιωτικός) αποφάσισε για την επιλογή ή τον αποκλεισμό τους, αλλά και για τα κριτήρια κατανομής των ποσών, που αποφασίστηκε να δοθούν.

«Πρέπει να υπάρχει γνώση, όσον αφορά τα ΜΜΕ, ποια είναι και ποιος τα εκπροσωπεί, δεν μπορεί να υπάρχει μέσο ενημέρωσης, που να αναζητείται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης ή ο εργαζόμενός του, δεν νοείται πουθενά αυτό το πράγμα. Τα μέσα έχουν ταυτότητα και έχουν και εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Κορτέσης.

Παράλληλα, οι δημοσιογραφικές ενώσεις ζητούν από τον κ. Πέτσα να δοθούν στην δημοσιότητα οι εντολές καταχωρήσεων προς τα ΜΜΕ, να γνωστοποιηθεί με την κατάθεση στοιχείων, εάν τηρήθηκε ο ισχύων νόμος, περί κατανομής του 30% της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ της Περιφέρειας, αν ελήφθη υπ’ όψιν τους το περιεχόμενο του νόμου περί ενίσχυσης των εντύπων μέσων, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει για την ενίσχυση κάθε μέσου, την διασύνδεση με τις μόνιμες θέσεις εργασίας και σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αν τηρήθηκε η προϋπόθεσή εγγραφής τους στο Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων, ώστε αυτά να δικαιούνται οιασδήποτε κρατικής ενίσχυσης.

«Είχαμε συμφωνήσει ότι η κάθε χορήγηση δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ με κάθε τρόπο θα πρέπει να συνδέεται με τις θέσεις εργασίας, διότι είναι εντελώς διαφορετικό να παίρνει ένα μέσο ένα Χ ποσό και να μην έχει κανέναν εργαζόμενο, και ένα άλλο μέσο, που θα έχει εργαζόμενους να παίρνει το ίδιο ή λιγότερο από το Χ ποσό» και σημείωσε ο κ. Κορτέσης ότι θα πρέπει να γίνουν γνωστά τα κριτήρια, που δόθηκαν τα χρήματα, διότι αυτά δεν μπήκαν από τις Ενώσεις Συντακτών, «το μόνο, που βάλαμε, η καλύτερα η μόνη προϋπόθεση ήταν, να συνδέονται οι κρατικές ενισχύσεις με τις θέσεις εργασίας, όχι μόνο των δημοσιογράφων, αλλά όλων των ανθρώπων, που δουλεύουν στα ΜΜΕ».

Πάντως ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέλλον του κλάδου, έτσι, όπως διαμορφώθηκε ελέω κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι πιέζονται τα περιφερειακά μέσα και δίνουν τον δικό τους αγώνα τα τελευταία χρόνια. «Χάθηκαν δεκάδες, εκατοντάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν έχουν αναπληρωθεί. Φοβάμαι ότι και η ελαστικότητα, που διακρίνει πλέον τις εργασιακές σχέσεις δίνει πάρα πολλά δικαιώματα στους εργοδότες, να προβαίνουν σε διακοπές σχέσεων εργασίας και όλα αυτά είναι ανησυχητικά».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο