ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020

Το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τους νέους ποδηλατοδρόμους


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τους νέους ποδηλατοδρόμους

Πιλοτικές πεζοδρομήσεις και νέους ποδηλατόδρομους σχεδιάζει να υλοποιήσει μετά τον δήμο Αθηναίων και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Για τους σχεδιασμούς της διοίκησης Ζέρβα μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Γιώργος Αβαρλής.


Όπως ανέφερε ο κ. Αβαρλής, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν «θα δώσουν τη δυνατότητα στους κατοίκους αυτής της πόλης να κινούνται, να περπατάνε, έστω και προσωρινά μέχρι 30/11». Η ημερομηνία λήξης του προγράμματος σύμφωνα με το ίδιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνέχισης των παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή του δήμου ενέκρινε να γίνουν ποδηλατόδρομοι και στις δύο πλευρές της οδού Κ. Καραμανλή σε μήκος τριών χιλιομέτρων προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με τον κ. Αβαρλή, η κάθε γραμμή του ποδηλατοδρόμου θα έχει μήκος 1,5 μέτρο, θα τοποθετηθεί αντιολισθητικός τάπητας και σήμανση, καθώς και πασαλάκια, που θα οριοθετούν τον ποδηλατόδρομο από τις λωρίδες κίνησης των αυτοκινήτων.

Η δεύτερη παρέμβασει που θα πραγματοποιηθεί βρίσκεται στην παραλιακή οδό της Λεωφόρου Νίκης, όπου θα «κατέβει» ο ποδηλατόδρομος από το στενό πεζοδρόμιο στο οδόστρωμα. Θα δημιουργηθεί ζώνη για τους ποδηλάτες, η κάθε κατεύθυνση θα έχει μήκος 1,20 μέτρα.

Σημαντική θεωρείται η μείωση του ορίου ταχύτητας στην Κ. Καραμανλή και τη Λ. Νίκης με ανώτατο όριο τα 30 χλμ/ ώρα, καθώς και η μετατροπή των κάθετων οδών σε οδούς ήπιας και μεικτής κυκλοφορίας, για την διευκόλυνση των ποδηλατιστών και των πεζών.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Αβαρλής σε δέκα μέρες η Επιτροπή θα συνεδριάσει για τη συνέχεια των κινήσεων και επιλογών της διοίκησης, όπου μεταξύ άλλων θα υπάρξουν πεζοδρομήσεις δρόμων της πόλης που συνδέονται με πλατείας και πάρκα.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά νέες θέσεις στάθμευσης οχημάτων σε άλλα σημεία της πόλης ο κ. Αβαρλής δήλωσε ότι «για εμάς προτεραιότητα δεν είναι που θα παρκάρουν τα αυτοκίνητα, να πηγαίνουν στην περιφέρεια της πόλης να παρκάρουν. Η απάντηση μας είναι ότι δίνουμε στους ποδηλάτες και τους πεζούς κομμάτια της πόλης».

Σε σχέση με την τήρηση των νέων μέτρων ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι «θα κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους, θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα συμμορφωθούν», ενώ σημείωσε ότι «δεν θα μειωθούν οι θέσεις στάθμευσης, αλλά θα εξαφανιστούν αυτές που εκ του νόμου είναι παράνομες».

Αναφορικά με ενστάσεις που διατυπώθηκαν για το αν υπήρξε επαρκής διαβούλευση για τις παρεμβάσεις αυτές ο κ. Αβαρλής ανέφερε ότι προηγήθηκαν της απόφαση δύο συνεδριάσεις με διαβούλευση που έγιναν πολλές προτάσεις.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο