ΕΡΓΑΣΙΑ | Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Σπ. Μπιμπίλας: Οι ηθοποιοί δεν είναι εχθροί των εργοδοτών, αλλά ούτε σκλάβοι τους


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Σπ. Μπιμπίλας: Οι ηθοποιοί δεν είναι εχθροί των εργοδοτών, αλλά ούτε σκλάβοι τους

Συλλογική σύμβαση και ένσημα στις πρόβες θα βάλουν τέλος στα φαινόμενα σκλαβιάς, όπου ένας ηθοποιός που χτυπάει δεν μπορεί να διεδικήσει τίποτε, τα υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού πρέπει να πιέσουν ώστε να μπει τάξη στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, την μεταγλώττιση, είπε ο νέος πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Από την περίοδο του παγκοσμίου πολέμου, σήμερα αντιμετωπίζουμε τα πιο μεγάλα προβλήματα οι ηθοποιοί, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιμπίλας, τα μνημόνια και τώρα ο κορωνοϊός μας έφεραν στην χειρότερη κατάσταση που μπορούσαμε να φανταστούμε, με το μεγαλύτερο μέρος των ηθοποιών άνεργο και χωρίς επιδόματα. Πήραν κάποιο επίδομα μόνο όσοι είχαν κάποιες προϋποθέσεις.

Όλοι οι άλλοι δεν πήραν απολύτως τίποτα είτε γιατί ήταν άνεργοι από καιρό είτε ήταν ανεργοί μεν αλλά αφανείς. Γιατί όσοι -και ήταν πολλοί- ήταν σε περίοδο προβών (τις οποίες παράνομα ούτε πληρωνόμαστε ούτε μας κάνουν έναρξη εργασιών στο ΙΚΑ) φαίνεται ότι δεν δουλεύουν, ενώ στην ουσία δουλεύουν. Αντίστοιχα, όσοι ηθοποιοί σε σίριαλ περιμένουν να πληρωθούν με μπλοκάκι, επίσης δεν φαίνεται ότι δουλεύουν. Όλη αυτή η αταξία στο χώρο μας πρέπει να διορθωθεί, είμαστε σε χαώδη κατάσταση.

Ο κ. Μπιμπίλας τόνισε πόσο κρίσιμη είναι η σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, που στα μνημόνια οι εργοδότες εμπόδισαν... αυτοδιαλυόμενοι ως φορέας. Τώρα με τον κορωνοϊό κατάλαβαν ότι χάνουν και οι ίδιοι, χάνοντας την κρατική επιδότηση. «Δεν είμαστε εχθροί με τους εργοδότες, πρέπει να συμμαχήσουμε, να βρούμε την χρυσή τομή ώστε να πληρώνονονται και οι ηθοποιοί. Και δεν ζητάμε υπερβολικούς, αλλά αξιοπρεπείς μισθούς -και οπωσδήποτε ένσημα στις πρόβες, όπου αν χτυπήσει π.χ. ένας ηθοποιός δεν μπορεί ούτε αποζημίωση να ζητήσει...».

Ζητάμε από τα υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού να πιέσουν τις εργοδοτικές ενώσεις για να κάνουμε συλλογικές συμβάσεις, ακόμη και αν είναι χαμηλότερες από ό,τι ζητούσαμε παλαιότερα, ώστε να μπει τάξη, όχι μόνο στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο, την μεταγλώττιση, τόνισε ο κ. Μπιμπιλάς.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο