ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Γιάννης Ζησιμόπουλος: Η κυβέρνηση νομοθετεί κατ’ εντολή των σχολαρχών


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γιάννης Ζησιμόπουλος: Η κυβέρνηση νομοθετεί κατ’ εντολή των σχολαρχών

Νομοθέτημα κατ’ εντολή των σχολαρχών χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτική παιδεία ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας, Γιάννης Ζησιμόπουλος.


Μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο κ. Ζησιμόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων σε σχέση και με την πληροφορία ότι οι σχολάρχες ήταν χορηγοί της Νέας Δημοκρατίας:

«Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να νομοθετεί κατ’ εντολή των εργοδοτών και των σχολαρχών. Δεν μπορεί να νομοθετεί ξεπληρώνοντας γραμμάτια του κυβερνώντος κόμματος. Έχει βουίξει ο τόπος. Καταλαβαίνει κανείς ότι η φιλοσοφία του Νομοσχεδίου διαπνέεται όχι από μια προσπάθεια εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού, της διασφάλισης του κοινωνικού αγαθού της παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά από το ακριβώς αντίθετο. Πρόκειται για ξεδιάντροπη δοσοληψία, δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα».

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που προωθεί το Νομοσχέδιο σε σχέση με την αυτονομία των ιδιωτικών σχολείων ο κ. Ζησιμόπουλος ανάφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ίδια η υπουργός δεν διστάζει να αναφέρει ότι στόχος είναι να μειωθεί ο κρατικός παρεμβατισμός και να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, να ενισχυθεί η αυτονομία της κάθε σχολικής μονάδας, η ευελιξία στην οργάνωση και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό σημαίνει προσθήκη δραστηριοτήτων πέραν αυτών που έχει το ιδιωτικό σχολείο. Μέχρι τώρα το πλαίσιο ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου είναι πανομοιότυπο για να εξασφαλίζεται η ομοιογένεια του κοινωνικού αγαθού.

Αρχίζει μια διαδικασία, με αυτό το νομοθέτημα-τερατούργημα, κατ΄εντολή των εργοδοτών, να γίνουν τα ιδιωτικά σχολεία… σούπερ μάρκετ. Πέραν του τυπικού προγράμματος το ιδιωτικό θα μπορεί να λειτουργεί, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, δραστηριότητες χορού, μουσικής, ζωγραφικής κ.α.. Είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εμπόρων της εκπαίδευσης. Τι πάμε αυτές τις δραστηριότητες στους εμπόρους της εκπαίδευσης και όποιος έχει ας πάρει».

Αναφερόμενος στα όσα αλλάζουν σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών ο κ. Ζησιμόπουλος τόνισε ότι γίνονται εξαιρετικά ευέλικτες προς όφελος των εργοδοτών.

«Μέχρι τώρα οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονταν με διοριστήριο για μια διετία και έπρεπε να πληρώνεται με ότι ανέγραφε το ωράριό του στην σύμβαση. Τώρα λύνει τα χέρια στους εργοδότες η κυβέρνηση έτσι ώστε και μέσα της χρονιάς να μειώνεται το ωράριο. Επίσης μεταφέρει τις εργασιακές σχέσεις από το υπουργείο Παιδείας, στο υπουργείο Εργασίας, στο κοινό εργατικό δίκαιο. Πρακτικά αυτό λύνει τα χέρια των σχολαρχών να απολύουν κόσμο και στα μέσα της χρονιάς, ακόμα και αν ο εκπαιδευτικό δεν έχει κλείσει καν χρόνο. Άρα το πλαίσιο για απολύσεις γίνεται βελούδινο και εύκολο προς χρήση από τους εργοδότες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζησιμόπουλος.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο