ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Γ. Βαγενάς: Τον Σεπτέμβριο έρχεται βροχή από λουκέτα στην αγορά


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Βαγενάς: Τον Σεπτέμβριο έρχεται βροχή από λουκέτα στην αγορά

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και τον Σεπτέμβριο θα δείτε τα λουκέτα βροχή στη αγορά» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Γιώργος Βαγενάς.


Τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας από την πρώτη στιγμή της κρίσης της πανδημίας είχαν ζητήσει με επιστολή τους από την κυβέρνηση το μέτρο της μείωσης του ενοικίου κατά 40% να ισχύσει για όλους τους επαγγελματίες μέχρι τέλος του χρόνου, όμως δεν εισακούστηκαν. Με νέα κυβερνητική απόφαση το μέτρο επεκτείνεται για Ιουλίου και για Αύγουστου για την εστίαση και τον τουρισμό, αποκλείοντας τους εμπόρους. «Πείτε μου ένα μέτρο, αν εξαιρέσουμε τα 800 ευρώ, που άγγιξε το εμπόριο. Η αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οι δόσεις είναι μαζεμένες όλες για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Είναι βοήθεια αυτή; Θα πεταχτούν όλοι έξω από τις ρυθμίσεις, διότι δεν θα έχουν να πληρώσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας επισήμανε ότι «για την εισπρακτέα προκαταβολή ήθελε να είσαι ενήμερος μέχρι 31/12/2019, όχι τόσο εύκολο πράγμα φαντάζεστε και το ΤΕΠΙΧ 2 ήθελε ασφαλιστική ενημερότητα, να μην χρωστάς οφειλές και χωρίς παρακράτηση, ακόμα και αν είχες κάνει ρύθμιση δεν μπορούσες να μπεις».

Από την άλλη σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες ζητούσαν ακόμα και εγγυήσεις για αυτά τα χρήματα, όπως τουλάχιστον κατήγγειλε έμπορος στην Καλαμάτα, «που του ζήτησαν εχέγγυα, μπορεί να μην είναι υποθήκη, αλλά ένας εγγυητής, που να έχει περιουσία, που είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Άρα και εκεί καταλαβαίνετε ότι έχουμε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά αληθινή βοήθεια και αν συνεχίσουμε έτσι, δεν ξέρω τελικά ποιος θα πάρει τα χρήματα, που υπόσχονται» αναρωτήθηκε ο κ. Βαγενάς.

Κονδύλια από την Ε.Ε. υπάρχουν, αλλά ακόμα, όπως δηλώνει, δεν έχουν διατεθεί για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία και η ελληνική αγορά, η οποία λόγω κορονοϊού δοκιμάζεται ξανά μετά την δεκαετή οικονομική κρίση. «Κάθε φορά, που βγαίνει και ένα καινούργιο πρόγραμμα έχει όλο και πιο σκληρές και απαιτητικές δικλείδες, ώστε να μένουν όλο και πιο πολλοί έξω» και πρόσθεσε ότι «όταν μαζευτούν όλα μαζί συν τις επιταγές, που έληξαν, διότι είχαμε ζητήσει μια λύση, που δεν δόθηκε ποτέ, τι ακριβώς έχει να γίνει; Όσα νομοσχέδια για τις διαδηλώσεις και να ψηφίσουν, όσα κύματα κορονοϊού και να έρθουν, τον κόσμο δεν θα μπορέσουν να τον κλείσουν στο σπίτι. Η οργή πλέον ξεχειλίζει και δεν θα μπορούμε να ανεχτούμε πράγματα».

Το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, όπου θα θέσουν επί τάπητος τα θέματα και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. «Όποιος νομίζει ότι την γλιτώνει αυτή την στιγμή, δυστυχώς τον Σεπτέμβριο δεν θα την γλιτώσει… Η κατάσταση είναι δύσκολη, με το εμπόριο στο 50%, με την εστίαση πάλι στα ίδια επίπεδα και με τον τουρισμό στο 80%, φοβάμαι ότι αυτό, που θα δούμε από φθινόπωρο, δεν θα έχει ξαναγίνει».

Τέλος, για τις θερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν την Δευτέρα τόνισε ότι «οι έμποροι προσπαθούν παρά τις αντίξοες συνθήκες, βρήκαν χρήματα, δανείστηκαν, έφεραν καινούργιο εμπόρευμα, έχουν χαμηλές τιμές, κάνουν την προσπάθειά τους, δεν σας κρύβω είναι η τελευταία τους» και για αυτό τον λόγο ο κ. Βαγενάς ζητά από το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις και όχι τα πολυκαταστήματα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο