ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Πρ. Προδρόμου: Το τι θα κάνει η ΕΕ για την Τουρκία θα δείξει τον γενικό προσανατολισμό της


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Πρ. Προδρόμου: Το τι θα κάνει η ΕΕ για την Τουρκία θα δείξει τον γενικό προσανατολισμό της

Και μόνο οι παρανομίες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μπορούσαν ήδη να οδηγήσουν σε ευρωπαϊκές κυρώσεις, τώρα θα δούμε ποιος είναι ο γενικός προσανατολισμός της ΕΕ απέναντι στο επιθετικό στρατηγικό σχέδιο του Ερντογάν που επιδιώκει να ανασυστήσει ένα «αυτοκρατορικό» κράτος, είπε ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, με την ευκαιρία και της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη στην Αθήνα.


Ήδη πριν το ηχηρό πλήγμα με την Αγία Σοφία, η Λευκωσία είχε να αντιμετωπίσει την συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να αναιρέσει ή και ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να πλήξει την υπόστασή της ως κυρίαρχο κράτος. Τα πράγματα επιδεινώθηκαν σφόδρα με τις επεκτατικές κινήσεις ως την Λιβύη. Η τελευταία πράξη, η παγκοσμίως εξοργιστική απόφαση για την Αγία Σοφία, δεν είναι αιφνίδια, όπως σημείωσε ο κ. Προδρόμου, ό,τι γίνεται, γίνεται πολύ συνειδητά και όχι μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Υπάρχει σε εξέλιξη ένα επιθετικό στρατηγικό σχέδιο που πλήττει ιδιαίτερα τον Ελληνισμό, σε Ελλάδα και Κύπρο εξίσου.

Ο Ερντογάν ίσως έχει ως κεντρικό στόχο να γίνει ένας αντίστροφος Κεμάλ, με «επανάσταση της μαντίλας», με αναθεωρητισμό για τις διεθνείς συνθήκες, με σχοινοβασία στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης. Απέναντι σε αυτό, εκτός από συστράτευση και συντονισμός δυνάμεων, χρειάζεται και σύνεση, να αντιμετωπίσουμε αυτό το στρατήγημα της ανασύστασης ενός «αυτοκρατορικού κράτους» εις βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και άλλων γειτονικών χωρών, όπως της Συρίας ή της Λιβύης.

Αυτή η τελευταία είναι που «ανεβάζει τον πήχη» στις συνεργασίες που έχουμε και την στήριξη σε ειδικά πεδία, όπως η συνεργασία με την Γαλλία, αλλά και την Ιταλία, συνέχισε ο κ. Προδρόμου. Αυτές οι χώρες αντιδρούν όταν βλέπουν τουρκικό στρατό να ενεργοποιείται στην βόρεια Αφρική και την Λιβύη, όπως και η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες που έκαναν διάβημα στον ΟΗΕ. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις, όλες τις αντιδράσεις που διαθέτουμε.

Μένει να δούμε τι ακριβώς θα πετύχουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μέχρι τώρα υπήρχε εκεί κλιμακωτή διαδικασία αντιδράσεων, χρειάζεται χρόνο για κυρώσεις προς την Τουρκία, το έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις. Τώρα προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε αυτή την ευρωπαϊκή αντίδραση, ώστε σε κάποιο βαθμό να είναι αποτρεπτική. Οι τεχνικές διαδικασίες που αφορούσαν παρανομίες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συνέτρεχαν, ξεκαθάρισε ο κ. Προδρόμου, τώρα τα πράγματα παίρνουν μία νέα τροπή, το τι θα γίνει τώρα θα δείξει τον γενικό προσανατολισμό της ΕΕ ως συνόλου.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο