ΥΓΕΙΑ | Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Α. Ξανθός: Ο κίνδυνος τοπικών εξάρσεων δεν πρέπει να υποτιμηθεί


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Α. Ξανθός: Ο κίνδυνος τοπικών εξάρσεων δεν πρέπει να υποτιμηθεί

Ο κίνδυνος τοπικών εξάρσεων και σε περιοχές που είναι τουριστικοί προορισμοί αλλά και συνολικά δεν πρέπει να υποτιμηθεί, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ο οποίος τόνισε πως τα κρούσματα δεν είναι μόνο εισαγόμενα και η εικόνα είναι ανησυχητική καθώς οι 4.000 προσλήψεις που έγιναν σε υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό αφορούν μόνο συμβασιούχους και οι γιατροί είναι μόλις 400 ενώ δεν υπάρχει σχέδιο μόνιμης κάλυψης αυτών των αναγκών.


Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στον Στάθη Σχινά εξήγησε ότι έχουμε ισορροπία με εισαγόμενα και εγχώρια κρούσματα και τα εγχώρια είναι και «ορφανά» καθώς δεν ξέρουμε δηλαδή την αρχική πηγή διασποράς ή δεν συνδέονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό.

Ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα με το άνοιγμα της χώρας, την έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας και της οικονομίας γενικότερα και το θέμα είναι τώρα να υπάρχει η μικρότερη δυνατή έκταση.

Όπου εντοπίζεται πρόβλημα, όπως τώρα στα χερσαία σύνορα της χώρας, εκεί θα πρέπει να ενισχυθούν τα αντανακλαστικά, να αυξηθεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος και να υπάρξει αυστηροποίηση των κριτηρίων για το τεστ συνολικά στις πύλες εισόδου της χώρας, ώστε να περιορίσουμε τα εισαγόμενα ασυμπτωματικά κρούσματα.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα αντανακλαστικά και στους τελικούς προορισμούς, στα νησιά στους χώρους που καταλήγουν οι τουρίστες, ώστε αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα να λειτουργήσει το σύστημα εύρυθμα, αποτελεσματικά και γρήγορα καθώς διαφορετικά θα προκληθεί γενικευμένη έξαρση.

Ο βουλευτής εξήγησε ότι σύστημα Υγείας δεν έχει θωρακιστεί, όπως θα έπρεπε, και χρειάζεται πολλή προσπάθεια και μια σειρά αποφάσεων δεν τελεσφόρησαν όπως π.χ. τα ξενοδοχεία καραντίνας που στη συνέχεια έγιναν δωμάτια καραντίνας κάτι ιδιαιτέρως προβληματικό ή π.χ. η εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών.

Αυτό που έλειψε, ήταν ότι δεν υπήρξε μέριμνα από την αρχή και αντίστοιχη πίεση στην ΕΕ από την κυβέρνηση για κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο – πρωτόκολλο διαχείρισης των επισκεπτών, ώστε να περιλαμβάνει αυτό που τώρα ερχόμαστε πολύ καθυστερημένα να ζητήσουμε από κάποιες χώρες οι οποίες έχουν υψηλή διασπορά, σημείωσε ο κ. Ξανθός, δηλαδή να έρχεται ο τουρίστας αφου έχει κάνει πρόσφατο αρνητικό τεστ και να μη γίνεται αυτό το αλαλούμ ανάλογα με τα μέτρα κάθε χώρας.

O πρώην υπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη εκ νέου επικαιροποίησης των μηνυμάτων, ξανά ευαισθητοποίησης του κόσμου, ώστε να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας καθώς έχει διαπιστωθεί χαλάρωση και αναφέρθηκε στη σωστή απαγόρευση συναθροίσεων και τόνισε πρέπει να παρθεί η γενναία πολιτική απόφαση για την απαγόρευση των πανηγυριών, παρά τις οικονομικές παρενέργειες για να έχουμε τις μικρότερες απώλειες.

Δεν είναι δυνατόν να ζητείται συναίνεση και στήριξη και από την αντιπολίτευση και από την κοινωνία σε μια περίοδο που δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα και δημιουργείται τοξικό περιβάλλον στην πολιτική αντιπαράθεση, προωθείται ο διχασμός και η πόλωση καθώς η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπα με την κοινωνία, όπως είναι ο νόμος για τις διαδηλώσεις και ταυτόχρονα ζητάει η ΝΔ υπευθυνότητα και διάλογο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Πρέπει να υπάρξει αλλαγή κλίματος για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα δημόσιας υγείας, σημείωσε ο κ. Ξανθός.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο