ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Κ. Μίχαλος: Έστω και τώρα πρόγραμμα εγχώριου τουρισμού, αλλιώς φοβάμαι τα χειρότερα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Μίχαλος: Έστω και τώρα πρόγραμμα εγχώριου τουρισμού, αλλιώς φοβάμαι τα χειρότερα

Δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε για την ουσιαστική ενίσχυση του τζίρου του τουρισμού, που αποτελεί ως και το 80%-90% τοπικών οικονομιών, εμείς από τον Απρίλιο προτείναμε επιδότηση του εγχώριου τουρισμού με 5% των τουριστικών εσόδων του 2019 χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλιώς φοβάμαι τα χειρότερα για τον Οκτώβριο, είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Ο κ. Μίχαλος με αφορμή την έκθεση του ΕΒΕΑ για τις επιπτώσεις της πανδημίας που δημοσιεύτηκε χτες, τόνισε ότι υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το «λουκέτο» σε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, όπως καταγράφηκε από την έρευνα του ΕΒΕΑ το διάστημα 2-6 Ιουλίου 2020. Το θέμα είναι ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στον τουρισμό, που αποτελεί το 20% του ελληνικού ΑΕΠ και μαζί με την εστίαση φτάνει το 30%. Και είναι οι δύο πολύπαθοι κλάδοι αυτή την στιγμή. Χρειάζεται μεταμόρφωση με προσθήκη περισσότερων τομέων, όπως π.χ. με τον τουρισμό τρίτης ηλικίας. Και αυτές οι κινήσεις απαιτούν αντίστοιχα ενίσχυση υποδομών όπως του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Ευελπιστώ ότι επιτέλους στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Ιουλίου οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποφασίσουν για το πακέτο στήριξης κάθε χώρας, που για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 32 δισ. ευρώ. Είμαι βέβαιος ότι μεγάλο σκέλος τουλάχιστον της επιχορήγησης θα αφορά την δημόσια Υγεία ... Είναι πλέον ο χρόνος να προχωρήσουμε σε δομές Υγείας που να καλύψουν αυτές τις ανάγκες και έχοντας τες σε λειτουργία τα επόμενα 2-3 χρόνια, σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα να προσελκύσουμε αυτόν τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, που έχει σεζόν 300 ημερών ετησίως».

Το μείζον πρόβλημα είναι φέτος και το 2021 η τόνωση του ελληνικού τουρισμού. Γι` αυτό ήδη στις αρχές Απριλίου καταθέσαμε κοστολογημένη πρόταση στον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη. Βλέπαμε τις δυσκολίες στην προσέλευση τουριστών από άλλες χώρες, όπως υπογράμμισε. Ζητήσαμε το 5% των τουριστικών εσόδων του 2019, περίπου 900 εκατ. ευρώ, να δοθεί ως επιδότηση των Ελλήνων τουριστών ασχέτως εισοδηματικών κριτηρίων. Οι νησιωτικές περιοχές δεν έχουν από τον τουρισμό και την εστίαση το 30% του τοπικού ΑΕΠ, αλλά το 80%-90%, σε μικρότερους προορισμούς σχεδόν το 100%. Αντιλαμβάνεστε ποιος θα είναι ο απολογισμός τον Οκτώβριο. Ο Έλληνας τουρίστας είναι ο καλύτερος πελάτης, έχει πολλαπλασιαστική αξία η παρουσία του σε οποιονδήποτε προορισμό, την ώρα που ξένοι επισκέπτες σε all inclusive μονάδες έρχονται, μπαίνουν σε μία δομή και ξαναβγαίνουν μόνο φεύγοντας για την χώρα τους. Δυστυχώς, όπως είπε ο κ. Μίχαλος, δεν έχει γίνει τίποτε για ένα εκτεταμένο έκτακτο πρόγραμμα εγχώριου τουρισμού. Αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια το υπουργείο Τουρισμού να ξεκινήσει έναν τέτοιο μηχανισμό. Σε άλλη περίπτωση, πολύ φοβούμαι τα χειρότερα, τέλη Οκτωβρίου...

Αναφερόμενος συνολικά στην οικονομία, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα ικανές επιχειρήσεις, βιομηχανικές, βιοτεχνικές, με εξωστρέφεια, που κατά την διάρκεια της μνημονιακής επιτροπείας πέτυχαν ένα μικρό θαύμα στον εξαγωγικό τομέα, που εν μέσω τεράστιας ύφεσης αυξανόταν ετησίως με εντυπωσιακά νούμερα, 8%, 9%, 11%, 13% και 17%. Αυτές οι επιχειρήσεις υπάρχουν, υφίστανται και έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και την δυνατότητα παραγωγής αυτών των προϊόντων, προσφοράς αυτών των υπηρεσιών. Αλλά οι αγορές στις οποίες απευθύνονται στο εξωτερικό εξαιτίας της πανδημίας παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν, ή δεν μπορούν να φέρουν τις πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Μία τέτοια εξαγωγική επιχείρηση στην ουσία, βάζει λουκέτο γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Θα πρέπει επίσης το τραπεζικό σύστημα να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων που βιώνουμε, όπως υπογράμμισε. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και σήμερα με «τροϊκανά» κριτήρια για να πάρει δάνειο μία επιχείρηση. Δεν λέμε για πλήρη χαλάρωση που απειλεί τα συμφέροντα του τραπεζικού ιδρύματος, αλλά δεν μπορεί να συνεχίζει να υφίσταται η εντολή της τρόικας να μετέχουν κατ` επιλογή δική της ξένοι στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών. Είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζουν την ελληνική αγορά, τους συγκεκριμένους κλάδους, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ποιοι συγκεκριμένοι κλάδοι πρέπει να ενισχυθούν. Όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά, «ακόμη και προ κορωνοϊού συμμετείχαν στα ΔΣ των τραπεζών με τηλεδιάσκεψη»...

Μάλιστα, επανέλαβε την πρόταση τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα εκτιμώμενα σε 32 δισ. ευρώ, να τα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολό τους, τόσο στο σκέλος της επιχορήγησης όσο και στο σκέλος του δανεισμού. Θα μπορούσε να είναι ο κρατικός τραπεζικός πυλώνας, να γνωρίζει ο ιδιωτικός τομέας ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος αντίπαλος, κάποιος ανταγωνιστής.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο