ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Τ. Γεωργακόπουλος: Δεν μπορείς με 6 γιατρούς να έχεις 20 κρεβάτια ΜΕΘ είναι αυτοκτονία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Τ. Γεωργακόπουλος: Δεν μπορείς με 6 γιατρούς να έχεις 20 κρεβάτια ΜΕΘ είναι αυτοκτονία

«Εδώ και χρόνια είναι καταγεγραμμένες οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Πάτρας και κακώς το Υπουργείο Υγείας δεν έχει δει με σοβαρότητα αυτά τα ζητήματα. Τα βλέπουν ευκαιριακά και με ελαφρότητα» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο διευθυντής ΕΣΥ ΜΕΘ Γ. Ν. Πατρών, Τάκης Γεωργακόπουλος για την κραυγή απόγνωσης της διευθύντριας της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Φωτεινής Φλίγκου για τη μη στελέχωση της ΜΕΘ με επιπλέον ιατρικό προσωπικό.


Η ίδια με επιστολή της καταγγέλλει ότι το Υπουργείο Υγείας αφήνει χωρίς εντατικολόγους γιατρούς τη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς του κορωνοϊού για όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, με 13 ενεργά κρεβάτια, πληρότητα που ξεπερνά το 150%, 6 κρεβάτια COVID ΜΕΘ και συμπαρακολούθηση πλέον των τεσσάρων κλινών στη μονάδα αρνητικής πίεσης, καθώς και αντιμετώπιση όλων των βαρέως πασχόντων ασθενών όλου του νοσοκομείου.

«Όταν έχεις διασπαρμένους τους ασθενείς σε 3 διαφορετικούς χώρους πρέπει η ΜΕΘ να έχει επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν μπορείς με τους γιατρούς, που έχεις στην βασική σου μονάδα, δεν είναι επαρκείς και αυτοί σε αριθμό, να πρέπει να καλύψεις ανάγκες εντατικής θεραπείας έξω από τον χώρο της ΜΕΘ, διότι και αυτοί θέλουν επιτήρηση και ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστούν διασωλήνωση» ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Μάλιστα η κ. Φλίγκου διερωτάται γιατί δεν προκηρύσσονται οι δυο οργανικές θέσεις εντατικολόγων, οι οποίες, όπως τονίζει στην προηγούμενη, προ τριμήνου, προκήρυξη ιατρών ΕΣΥ, τη μία μέρα αναρτήθηκαν και την επόμενη, με ορθή επανάληψη, αποσύρθηκαν από τον πίνακα. Και θέτει και το ερώτημα αν οι δυο θέσεις, που προκηρύσσονται για τη νέα καρδιοχειρουργική μονάδα είναι νέες θέσεις ή οι οργανικές θέσεις της γενικής ΜΕΘ.

«Η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΠΓΝΠ πρέπει να στελεχωθεί ανεξάρτητα από τις ανάγκες, που έχει η ΜΕΘ και θα έπρεπε ήδη να έχει στελεχωθεί με καινούργιους γιατρούς, με νέο νοσηλευτικό προσωπικό, διότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρίου έχει επωμιστεί την κύρια φροντίδα των ασθενών με κορονοϊό» ανέφερε.

Τα σχέδια του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ για την ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας είναι η λειτουργία 17 κλινών (4ων νέων) και 6 COVID ΜΕΘ, με 8 ιατρούς ΕΣΥ εκ των οποίων ο ένας οδεύει προς συνταξιοδότηση. Όσον αφορά τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, όπου είναι διευθυντής ο κ. Γεωργακόπουλος η διοίκηση ζητά την ανάπτυξη περισσότερων κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά, όπως αναφέρει, «ο χώρος της κάθε ΜΕΘ είναι οριακός, θέλει συγκεκριμένα κρεβάτια, εξοπλισμό, επάρκεια ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Δεν είναι ότι βάζουμε ένα κρεβάτι και έναν αναπνευστήρα και λέμε αυξήσαμε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Αυτά είναι για να κάνουμε εφέ», για αυτό τον λόγο τονίζει ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς και τους προϊσταμένους των ΜΕΘ, που έχουν γνώση του χώρου και πολύχρονη εμπειρία, «δεν είναι η πολιτική του να ανοίξουμε κρεβάτια σε μια ΜΕΘ μόνο και μόνο για να κάνουμε διαφήμιση ότι αυξήσαμε τις κλίνες, όμως άμα δεν μπορούμε να τις λειτουργήσουμε τι να τις κάνουμε;» διερωτήθηκε.

Για το αν τα δυο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα κορονοϊού, ο Τάκης Γεωργακόπουλος υποστηρίζει πως ναι, αλλά αν τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα διαχειρίστηκαν τον Μάρτιο- Απρίλιο, χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση με προσωπικό εξηγώντας ότι «δεν πρέπει να φτάσουμε να γίνουμε Ιταλία. Προσλήψεις νοσηλευτών επικουρικού προσωπικού έγιναν το προηγούμενο διάστημα, γιατροί όμως στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας δεν ήρθαν. Μάλιστα παραιτήθηκε και μια γιατρός. Το θέμα είναι ότι αν οι διοικήσεις θέλουν αύξηση κλινών πρέπει να υπολογίσουν αναλογικά πόσοι γιατροί και προσωπικό χρειάζονται. Δεν μπορείς με τους 5-6 γιατρούς να έχεις 20 κρεβάτια στη ΜΕΘ, αυτό είναι αυτοκτονία» και εξήγησε ότι από τη μια προκαλείται κόπωση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και από την άλλη προκαλεί επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας στον ασθενή.

Επίσης, ανάφερε ότι χρειάζεται και το απαιτούμενο υγειονομικό υλικό, σημειώνοντας ότι εδώ και μια εβδομάδα στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Πάτρας δεν υπάρχει η ανάλογη ποσότητα σε γάντια. «Έχουμε σοβαρή έλλειψη από γάντια μιας χρήσης και οι προϊσταμένες τα δίνουν με το σταγονόμετρο» χωρίς να έχει γίνει κάτι εδώ και 10 μέρες, που έχει γίνει γνωστό το θέμα στη διοίκηση. Πάντως από μάσκες υπάρχει επάρκεια προς το παρόν.

Τέλος για τη μη καταβολή των χρημάτων στους επικουρικούς γιατρούς ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με την ΠΝΠ, που κυρώθηκε μεταγενέστερα με νόμο, η πληρωμή τους θα γίνεται με προγράμματα ΕΣΠΑ και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και από το Υπουργείο Υγείας για να γίνεται έγκαιρα η πληρωμή τους. Δεν γίνεται να έχουμε προσλάβει επικουρικούς γιατρούς και να μην πληρώνονται ή να καθυστερούμε την πληρωμή του μισθού ή να μην πληρώνονται εφημερίες. Θα πρέπει να υπάρξει συνολικά μέριμνα, εφόσον προσέλαβαν τους επικουρικούς γιατρούς» ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος και τόνισε ότι το ΕΣΥ έχει ανάγκη από μόνιμους γιατρούς και όχι μόνο από επικουρικούς, «και να μην κάνει την λαθροχειρία, που έκανε πρόσφατα η ΝΔ να βάλει με μπλοκάκι ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να κλείνουν τα ιατρεία τους και να τους πληρώνει 2.000 ευρώ, ακατάσχετα και αφορολόγητα. Αυτές είναι προκλητικές πολιτικές και δημιουργούν μη ισότιμες σχέσεις ανάμεσα στους γιατρούς». Μάλιστα ήδη έχουν προκηρυχτεί δυο θέσεις ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι για το Καραμανδάνειο νοσοκομείο παίδων της Πάτρας.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο