ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Αλ. Μπένος: Παραμένουμε ανοχύρωτοι στο δεύτερο κύμα, που έρχεται και θα είναι διπλό


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αλ. Μπένος: Παραμένουμε ανοχύρωτοι στο δεύτερο κύμα, που έρχεται και θα είναι διπλό

Υπάρχει διγλωσσία στις συστάσεις, απουσία επιδημιολογικών δεδομένων, ανεπαρκής στελέχωση του ΕΟΔΥ, αδιαφάνεια επιστημονική και πολιτική χωρίς ουσιαστική ενημέρωση από τα ΜΜΕ, ενώ το επόμενο κύμα έρχεται ούτως ή άλλως και ο φόρτος θα είναι διπλάσιος μαζί με την γρίπη, χωρίς περισσότερες ΜΕΘ, χωρίς περισσότερο προσωπικό, περισσότερα εργαστήρια, προειδοποίησε ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Δυστυχώς, αντί ο κορωνοϊός να αποδείξει πόσο χρειάζεται ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, η παγκόσμια πανδημία χρησιμοποιείται για νεοφιλελεύθερο «σοκ και δέος», όπως σημείωσε.


Δεν μας συνέβη κάτι «ξαφνικά» με την αύξηση των κρουσμάτων, αυτά εμείς τα λέγαμε από τον Χειμώνα, ότι αυτά θα συμβούν χωρίς οργανωμένο σχέδιο επιδημιολογικής ετοιμότητας, ετοιμότητας των υπηρεσιών Υγείας, καθώς και αντίστοιχα μέτρα, είπε ο κ. Μπένος. Αλλά το αφήνουμε στο τυχαίο, όπως που προχθές με υπουργική απόφαση καταργούνται οι μάσκες και χθες ξαναβγαίνουν. Το ό,τι γλιτώσαμε την πρώτη περίοδο, πέραν του lockdown, έχει να κάνει με το ότι όλη η νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, ήταν έξω από το μεγάλο κύμα (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία), επειδή είμαστε στο περιθώριο της καπιταλιστικής πραγματικότητας, (εντατικοποίηση βιομηχανικής παραγωγής στην διατροφή, πατίκωμα των ζώων το ένα πάνω στο άλλο, τραγικές συνθήκες με εργαζόμενους να κοιμούνται ανάμεσα στα ζώα, κτλ.), των επιχειρηματικών σχέσεων (π.χ. Ιταλίας-Κίνας), των εντατικοποιημένων διεθνών μεταφορών.

Τώρα ήρθε η σειρά μας, λόγω και της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού που κακώς έχουμε στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυπάνιζε και προσπαθεί να διατηρήσει το «είμαστε η ασφαλέστερη χώρα του κόσμου, ελάτε σε εμάς», είναι το ίδιο το μπούμερανγκ που μπορεί να φέρει την καταστροφή -και ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή, προειδοποίησε. Η ανετοιμότητα, οι μη προγραμματισμένες ενέργειες, οδηγούν με γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη νέου κύματος στην χώρα μας, όχι μόνο στους τουρίστες αλλά και τοπικά.

Ο κ. Μπένος περιέγραψε τα αυξημένα αριθμητικά μεγέθη τις πανδημίας στους βόρειους γείτονές μας και επανέλαβε ότι είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση αναμενόμενη θεωρητικά από την επιστημονική κοινότητα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο συλλογικής ανοσίας, όλα τα περί συλλογικής ανοσίας έπεσαν στα σκουπίδια, χώρες με υψηλά ποσοστά διαμόλυνσης δεν έχουν την συλλογική ανοσία που θα περίμεναν. Είναι νέος ιός, δεν τον γνωρίζουμε, δεν ξέρουμε πότε θα «σκάσει» το δεύτερο κύμα. Όπως φαίνεται δεν την γλιτώνουμε το Καλοκαίρι όπως ελπίζαμε.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε επιμέρους κινήσεις (τεστ κτλ.), τόνισε, είναι η συνολική προσέγγιση που μετράει. Αυτή την στιγμή, έχουμε από την ίδια την κυβέρνηση δύο πηγές πληροφόρησης: τον ΕΟΔΥ που θα έπρεπε να είναι η μόνη, αλλά και το «Παρατηρητήριο» της κυβέρνησης, άλλους ανθρώπους. Ακόμη και οι δύο να λένε σωστά πράγματα, δεν είναι δυνατόν σε μία επιδημία να έχεις δύο τουλάχιστον κέντρα που το καθένα δίνει την δική του οπτική γωνία και προφανώς δεν συνεργάζονται. Ακόμη πιο ακραίο, σε μεγάλη σύσκεψη για τον κορωνοϊό στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν ήταν ο υπουργός Υγείας... Πλέον έχουμε ξεφύγει από άποψη διαχείρισης της κυβέρνησης, νομίζω λόγω αυταρχισμού του Μαξίμου, του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του, που ήθελε να τα ελέγξει όλα, να πάρει το κέρδος από τον τουρισμό, αλλά τελικά θα φορτωθεί τον «μουτζούρη»...

Τα κρούσματα που ανιχνεύουμε εξαρτώνται από τα δείγματα που παίρνουμε, συνέχισε. Και η δειγματοληψία γίνεται τελείως άναρχα και αυξήθηκε ιδίως στα σύνορα. Αλλά θα έπρεπε ήδη να υπάρχει επιδημιολογική δειγματοληψία σε όλο τον πληθυσμό, να βγαίνει ο ΕΟΔΥ και να λέει κάθε εβδομάδα π.χ. «αυξήθηκε στην Κρήτη, μειώθηκε στην Ξάνθη», μία καλή καταγραφή της πραγματικότητας. Ο κ. Τσιόδρας είχε αναφέρει ότι σχεδιαζόταν δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης, αλλά δεν το βλέπουμε.

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο κατά τον ίδιο είναι το γιατί δεν γίνονται όλα αυτά και είναι σαφέστατα δείγμα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν θέλει καν να ακούσει ότι πρέπει να στηρίξει τον ΕΟΔΥ στα πόδια του, να πάρει επιστημονικό προσωπικό. Είναι ήρωες οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, προσπαθούν να «βγάλουν από την μύγα ξύγκι» με πάρα πολύ λίγα δεδομένα και αντιμετωπίζοντας επιθετικότητα ακόμη και μέσα στον Οργανισμό τους.

Η αύξηση δεν αφορά μόνο «κρούσματα», αλλά και νοσηλείες, τόνισε ο κ. Μπένος και δεν ξέρουμε πόσοι είναι σήμερα στα νοσοκομεία. Θα έπρεπε να ξέρουμε κάθε ημέρα πόσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας, να δούμε πού πάει το ρεύμα... Και επιστημονικά και πολιτικά, δεν μπορείς να διαχειριστείς επιδημία όταν δεν είσαι διαφανής. Όταν λες ψέματα, την επόμενη ημέρα φανεί ότι λες ψέματα. Χάνεις την αξιοπιστία σου και άντε μετά πες στον κόσμο να βάλει μάσκες... Δεδομένης και της ποιότητας των ΜΜΕ που έχουμε, αρχίζει και το «πάρτι» της συνωμοσιολογίας, της βλακείας, της γελοιότητας.

Το επόμενο κύμα έτσι κι αλλιώς έρχεται, προειδοποίησε. Τον Χειμώνα ξεχνάμε ότι θα έχουμε και την γρίπη και τον κορωνοϊό, διπλάσιο φόρτο. Ήδη θα έπρεπε να έχουν στηθεί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ήδη θα έπρεπε να έχει διοριστεί κόσμος στο σύστημα Υγείας, ήδη θα έπρεπε να έχει αυξηθεί η εργαστηριακή υποδομή. Πρέπει να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί της πρακτικής του να απλώσουμε το χέρι να πάρουμε πέντε φιλανθρωπίες, «κάτι θα κάνουμε». Αντί να επιβεβαιωθεί η αρχική ελπίδα ότι ο κορωνοϊός θα αποδείξει πόσο χρειάζεται ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, αποδεικνύεται ότι η κρίση της παγκόσμιας πανδημίας χρησιμοποιείται για «σοκ και δέος», με τις γνωστές ΣΔΙΤ, τις διάφορες εταιρείες να πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο