ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Χαλανδρίου για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Χαλανδρίου για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Για την πρόταση του Δήμου Χαλανδρίου σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς που υποβλήθηκε στην ΕΕ και εγκρίθηκε (με χρηματοδότηση ύψους 45 εκατ. ευρώ) ανάμεσα σε 222 προτάσεις 23 χωρών - μελών και στοχεύει στην ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου και την ανάπλαση ενός χώρου 8,5 στρεμμάτων του συνοικισμού (η περιοχή έναντι του νοσοκομείου Υγεία) μίλησε Στο Κόκκινο ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.


Στην Ευγενία Λουπάκη ο κ. Ρούσσος εξήγησε μεταξύ άλλων ότι αυτό το ρωμαϊκό υδραγωγείο πανευρωπαϊκά είναι το μοναδικό τεχνολογικά έργο της αρχαιότητας το οποίο είναι εν λειτουργία και έχει ακόμα νερό και έχει διατηρηθεί κάτω από τη γη.

Πέρα από την ανάπλαση και την ανάδειξη του μνημείου το οποίο σε κάποια σημεία θα είναι επισκέψιμο και ορατό, θα αξιοποιηθεί και το νερό με ένα δίκτυο υδροδότησης για πότισμα των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου σε πρώτη φάση και αργότερα ίσως των ιδιωτικών κατοικιών μήκους 5 χλμ. επισήμανε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Το υδραγωγείο κατασκευάστηκε, όπως εξήγησε ο κ. Ρούσσος, μεταξύ των 125-140 μΧ και συλλέγει το νερό και από την Πάρνηθα και από την Πεντέλη και το οδηγεί μέσα από μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων - μεγάλος μέρος της οποίας περνάει από το Χαλάνδρι - με φυσική ροή στο Κολωνάκι και στη Δεξαμενή καθώς εκεί ήταν η παλιά Ρωμαϊκή συνοικία.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο