ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Χ.Γκότσης: Μόνο με στήριξη εργαζομένων & επιχειρήσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Χ.Γκότσης: Μόνο με στήριξη εργαζομένων & επιχειρήσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση

Για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία μίλησε Στο Κόκκινο ο Χαράλαμπος Γκότσης καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο οποίος εξήγησε ότι τα μέτρα απάντησης σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση, πρέπει να είναι ανάλογα με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και στην Ελλάδα αυτό δεν συνέβη με ευθύνη της κυβέρνησης.


O κ. Γκότσης στον Στάθη Σχινά μίλησε για τις τρεις μεγάλες δέσμες μέτρω που έπρεπε και πρέπει να παρθούν. Αρχικά ήταν τα απόλυτα αναγκαία ώστε να καλυφθούν ανάγκες για εργαζόμενους - που με διοικητική εντολή έχασαν τη δουλειά τους - και επιχειρήσεις  - οι οποίες έχασαν την πελατεία και τις εισπράξεις - καθώς όλα αυτά προκλήθηκαν από το λοκ ντάουν. Η κυβέρνηση έκανε κάποια πράγματα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της σε αυτό το κομμάτι εξήγησε ο κ. Γκότσης.

Η δεύτερη δέσμη μέτρων αφορά στη στόχευση στη σταθεροποίηση της οικονομίας ώστε να αναχαιτισθεί η ύφεση και να μην είναι ποσοτικά μεγάλη, καθώς κάθε μονάδα ύφεσης, μείωσης του ΑΕΠ μας κοστίζει περίπου 50.000 εργαζόμενους και αρκετές δεκάδες χιλιάδες λουκέτα. Και το κομμάτι αυτό είναι το πιο σημαντικό και με αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί καθόλου, επισήμανε ο καθηγητής.

Η ύφεση στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχουν κάποιες αγκυλώσεις από την πλευρά εκείνων που σχεδιάζουν την οικονομική πολιτική της χώρας και δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα που αφορούν αποκλειστικά την προσφορά, την παραγωγή αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε το θέμα της ύφεσης, και της ζήτησης και της ρευστότητας.

Και γι’ αυτά τα δύο τόσο κρίσιμα για τις επιχειρήσεις ζητήματα,εξήγησε ο κ. Γκότσης, έχουν γίνει πάρα πολύ λίγα για κάποιο λόγο ανεξήγητο - σύμφωνα με την ορθή οικονομική σκέψη - εκ μέρους της κυβέρνησης καθώς η χώρα μας έχει αρκετά διαθέσιμα κεφάλαια (30 δισ. ευρώ) και δεν χρειάζεται καν να κάνει μεγάλο άνοιγμα από πλευράς δανεισμού, που θα αυξήσουν τα ελλείματα.

Ο καθηγητής αναρωτήθηκε αν δεν χρησιμοποιηθούν τώρα αυτά τα χρήματα για τη στήριξη των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να περιοριστεί η ύφεση και οι συνέπειες της στην κοινωνία, πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε; Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα και δεν έχει λογική απάντηση, σημείωσε χαρακτηριστικά, και αυτό όπως τόνισε είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Γκότσης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της ζήτησης ώστε να υποστηριχθεί η εσωτερική κατανάλωση και εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της ύφεσης θα φανούν το φθινόπωρο.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο