ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020

Σπ.Λάππας: Τρέμουν την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, οι αεροπαγίτες έπρεπε να είναι στους δρόμους


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Σπ.Λάππας: Τρέμουν την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, οι αεροπαγίτες έπρεπε να είναι στους δρόμους

Είναι πρωτοφανείς στην Ελλάδα οι μεθοδεύσεις στη Δικαιοσύνη, η έρευνα από ισότιμους εισαγγελείς για την κα Τουλουπάκη αλλά αξιοποίηση μόνο του πορίσματος για δίωξη, ενώ για τον άλλο ερευνάται γιατί... προσδιόρισε 4 αδικήματα για Αγγελή και 3 για Ράικου, δηλαδή τους βασικούς μαρτύρες στο αφήγημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛΛ για «σκευωρία» στην υπόθεση της Novartis, διολισθαίνουμε σε καταστάσεις Ουγγαρίας και Ρουμανίας, οι εισαγγελείς θα έπρεπε να είναι στους δρόμους, είπε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Για όσους διακονούν την Δικαιοσύνη, η κατάσταση είναι τραγική, για δικηγόρους και νομικούς, για δικαστές, για δικαστικούς υπαλλήλους, είμαστε σε πολύ δυσχερή, δυσανεκτική θέση. Η Ελλάδα διολισθαίνει στην τελευταία θέση της πυραμίδας αξιοπιστίας και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, μετά τις θλιβερές περιπτώσεις της Ουγγαρίας που καταδίωξε αεροπαγίτες γιατί δεν άρεσαν στον Όρμπαν οι αποφάσεις τους και της Ρουμανίας όπου η εισαγγελέας Διαφθοράς καταδιώχθηκε επειδή έλεγξε υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα (και ευτυχώς δικαιώθηκε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, σήμερα κοσμεί την θέση της Ευρωπαίας εισαγγελέα Διαφθοράς). Εδώ, μπορεί η εισαγγελέας Διαφθοράς κα Τουλουπάκη να υποστεί σε προσωπικό επίπεδο τεράστια πίεση, αλλά ο κόλαφος τελικά θα στιγματίσει ανεξίτηλα την Ελλάδα. Απλώνουν γκρίζο πέπλο τόσο στο πολιτικό σύστημα, που γίνεται παντελώς αναξιόπιστο, αφόρητα εκδικητικό, όσο πλέον και στην Δικαιοσύνη. Η κατάσταση στους κόλπους της Δικαιοσύνης είναι έκρυθμη. Δεν είναι δυνατόν δύο ανώτατοι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου να έχουν δύο διαφορετικά πορίσματα και ενώ το ένα θεωρείται αξιόπιστο και ασκείται δίωξη στην εισαγγελέα Διαφθοράς, το άλλο όχι μόνο δεν αξιοποιείται, αλλά γίνεται έρευνα για ποιο λόγο ο κ. Σοφουλάκης δεν αποφάσισε δίωξη της κας Τουλουπάκη. Είναι πράγματα πρωτάκουστα πράγματα για την χώρα που κατά τα άλλα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Λάππας.

Δεν πρόκειται για πόλεμο πολιτικών αντιπάλων, συνέχισε, είναι καθαρή απόπειρα (και επιτυγχάνει) να πλήξουν και να ελέγξουν την Δικαιοσύνη. Ξέρουν οι πράξεις και οι παραλείψεις που σήμερα κάνουν ως κυβέρνηση έπρεπε και τώρα και στο μέλλον να ελεγχθούν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό φοβούνται και τρέμουν, την Δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της. Θα έπρεπε να είναι στους δρόμους οι αεροπαγίτες, όπως στην Ουγγαρία. Είναι πρωτάκουστο σε παγκόσμιο επίπεδο να γίνεται έρευνα από δύο ισότιμους εισαγγελικούς λειτουργούς του ΑΠ, δεν σκέφτηκε κανείς ότι μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη; Και το παράδοξο είναι ότι το αποδεικτικό υλικό (έγγραφα, μάρτυρες, εμπλεκόμενα πρόσωπα) είναι τα ίδια. Είναι δυνατόν το ένα πόρισμα να κοιτάει στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση; Το πόρισμα Ζαχαρή (των 60 σελίδων) αξιοποιείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για να ασκήσει την δίωξη, το πόρισμα Σοφουλάκη (ένας καταπέλτης 350 σελίδων) ποιος το αξιοποιεί; Που βρίσκει τέσσερα αδικήματα για τον κ. Αγγελή και τρία για την κα Ράικου, που είναι οι βασικοί μάρτυρες του αφηγήματος ΝΔ και ΚΙΝΑΛΛ για «σκευωρία»... Αρμόδιος να ασκήσει δίωξη είναι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών. Πώς ένας κατώτερος εισαγγελέας των κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη αξιοποιεί πόρισμα εις βάρος συναδέλφου του εισαγγελέα και το άλλο όχι.

Και η προκαταρκτική επιτροπή στην οποία πλειοψηφούν ΝΔ-ΚΙΝΑΛΛ, τόνισε ο κ. Λάππας, επισήμως δεν έλαβε γνώση κανενός από τα δύο πορίσματα, έκλεισαν οι εργασίες της χωρίς τα πορίσματα των δύο εισαγγελέων που περιμέναμε εννέα μήνες. Μόνο επιλεκτικές διαρροές σε συγκεκριμένα ΜΜΕ έγιναν. Είναι αδιανόητα αυτά τα πράγματα για την ελληνική Δικαιοσύνη. Η ελληνική Δικαιοσύνη μπαίνει σε ένα σκοτεινό τούνελ και δεν βλέπω φως στο βάθος.

Πρόκειται για χαστούκι στο πρόσωπο όλων των εισαγγελέων, της ελληνικής Δικαιοσύνης. Τι λένε στους μελλοντικούς δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ο Ζαχαρής και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας; Μην τολμήσετε ποτέ να ελέγξετε ανθρώπους του λευκού κολλάρου. Σας περιμένει συκοφάντηση, απαξίωση, καταγγελία, μηνύσεις, αγωγές, διώξεις. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα διώκονταν εισαγγελείς που ελέγχουν τέτοια υπόθεση εκτός Ουγγαρίας και Ρουμανίας; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα απειλούνται οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που στάθηκαν απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα; Οι δημοσιογράφοι που κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης λέει ότι πρέπει να πάνε στο αρχείο δικογραφίες που είναι ανοιχτές; αναρωτήθηκε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο