ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020

Α.Τιτκώβ - Θ.Λάλος: Η κυβέρνηση άρχισε να επιβάλλει στην πράξη την απαγόρευση διαδηλώσεων


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Α.Τιτκώβ - Θ.Λάλος: Η κυβέρνηση άρχισε να επιβάλλει  στην πράξη την απαγόρευση διαδηλώσεων

Για τις βιαιοπραγίες που υπέστησαν στις 15 Ιουλίου από την Αστυνομία, τη σύλληψή τους και την απαγόρευση μετάβασής τους στα Εξάρχεια (και στην ευρύτερη περιοχή) μίλησαν χθες στον 105,5 Στο Κόκκινο και στον Διονύση Ελευθεράτο, ο stand up κωμικός Αλέξανδρος Τιτκώβ και ο μουσικός Θωμάς Λάλος.


Όπως είναι γνωστό, τα βίωσαν όλα αυτά στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Αντωνιάδου, ενώ πλησίαζε στο τέλος της η αντιφασιστική κινητοποίηση – συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στην πλατεία Βικτωρίας, στην οποία συμμετείχαν. ΟΙ Τιτκώβ και Λάλος έζησαν αυτήν την περιπέτεια (για την ακρίβεια, την απαρχή της), χωρίς να διαδραματίζεται κανένα επεισόδιο, ούτε στο σημείο της «συνάντησής τους» με τους αστυνομικούς της ομάδας «Δράση», ούτε σε κανένα κοντινό.

Για όσα προηγήθηκαν, ο Θ. Λάλος και Αλ. Τιτκώβ ανέφεραν:

«Πριν τελειώσει η πορεία, μας είπαν ‘φύγετε’ και μας οδήγησαν προς τη Χέιδεν. Ουσιαστικά άφησαν  τους  φασίστες και ρατσιστές να προσεγγίσουν στην πλατεία Βικτωρίας. Φύγαμε από τη Χέιδεν συντονισμένα».

Κι η συνέχεια:

«Όταν φτάσαμε Πατησίων στο ρεύμα προς Ομόνοια, είχε χαλαρώσει το πράγμα. Ξαφνικά εμφανίστηκε μία διμοιρία ΔΕΛΤΑ. Θεωρήσαμε ότι το πιθανότερο ήταν πως ήθελαν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία, διότι δεν συνέβαινε τίποτα το βίαιο τριγύρω. Αλλά έγιναν τα γνωστά... Ο στόχος ήταν να μην φανεί ότι οι αλληλέγγυοι πήραν την πλατεία Βικτωρίας, αλλά και να αρχίσει να επιβάλλεται στη πράξη η απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ακόμη και των απολύτως ειρηνικών, δεν έχει σημασία αυτό. Στόχος τους είναι να φοβούνται όλοι να κινητοποιηθούν, να διεκδικήσουν».

Στη συζήτηση τέθηκε, φυσικά, το ζήτημα της απόπειρας που έκαναν «τα όργανα της τάξης» να «φορτώσουν» στους δυο συλληφθέντες εμπρηστικό μηχανισμό. Μια απόπειρα που έπεσε στο κενό, χάρη στην τάχιστη δημοσιοποίηση σχετικού βίντεο, από τη δημοσιογράφο του «Αθήνα 9.84», Ελευθερία Κουμάντου.

«Αν δεν υπήρχε το βίντεο δεν νομίζω πως θα είχαμε τη δυνατότητα να συζητάμε τώρα, στο στούντιο» σχολίασε ο Θ. Λάλος. «Στις διαδηλώσεις μάλλον θα πρέπει να πηγαίνουμε με μεγάλες ομάδες... εικονοληπτών», σάρκασε ο Αλ. Τιτκώβ.  Για το όλο θέμα σημείωσαν:

«Μας έλεγαν αντιφατικά πράγματα. Ένας της ομάδας ‘Δράση’ μας είπε ‘δεν θα σας το χρεώσουμε’... Κτυπούσαν, έβριζαν, χωρίς να λένε τι ακριβώς ισχυρίζονταν πως είχαμε κάνει. Το σχέδιο ήταν μάλλον να σπάσουν την πορεία, που έτσι ή αλλιώς σε λίγο θα διαλυόταν. Είπαν, μετά, πως έγινε αποτυχημένη απόπειρα εμπρησμού, ότι πετούσαμε πέτρες, κλπ. Από το βίντεο φαίνεται πως τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Θέλαμε ειρηνική πορεία και αυτό κάναμε. Ξέραμε άλλωστε πως σε περίπτωση πρόκλησης επεισοδίων, θα κινδύνευαν πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει  να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν καν ειρηνικές διαδηλώσεις, για να δικαιολογήσει την ουσιαστική απαγόρευσή τους. Αυτή είναι η ουσία».

 Για την απαγόρευση της συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις, αλλά και της μετάβασής τους στα Εξάρχεια, υπογράμμισαν πως η σκοπιμότητα είναι πολλαπλή: Να «δημιουργηθεί προηγούμενο» με απαγορεύσεις συμμετοχής σε διαδήλωση, να συνεχιστεί ο στιγματισμός της συνοικίας των Εξαρχείων, αλλά και να «ανανεωθεί» το ...σενάριο που εμφανίζει τους ίδιους, παρά το καταλυτικό βίντεο, ως επίδοξους «μπαχαλάκηδες» (εξ ου και η σύνδεση με τα... ενοχοποιημένα Εξάρχεια).

«Είναι πρωτοφανές, μάλιστα, να απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπων σε μία συνοικία, για κάτι που δεν αφορά τη συνοικία. Μας κτύπησαν και μας συνέλαβαν σε άλλη περιοχή, αλλά τα περιοριστικά μέτρα αφορούν τα Εξάρχεια. Παράλογη κατάσταση!... Η ποινικοποίηση των Εξαρχείων είναι ένα ιδεολογικό παιχνίδι που παίζουν οι κυβερνήσεις για ποινικοποίηση των αγώνων».  

Οι Τιτκώβ – Λάλος ευχαρίστησαν όσους συμμετείχαν στο ευρύ φάσμα αλληλεγγύης στα πρόσωπά τους. «Η αλληλεγγύη είναι το δικό μας όπλο απέναντι στις μεθοδεύσεις αυτές» επεσήμαναν,

Ο Αλέξανδρος Τιτκώβ έκανε και μια παρατήρηση, που αφορούσε την εμπειρία τους από τη ΓΑΔΑ: «Παντελής η απουσία μέτρων για τον κορονοϊό, να σκεφθείς πως με κοιτούσαν παράξενα επειδή φορούσα μάσκα. Αλλά νομίζω πως όλα έχουν το ρόλο τους στην προσπάθεια εκφοβισμού. Να ξέρει καθένας πως, αν πάει σε διαδήλωση, μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί δαρμένος, μπλεγμένος, φορτωμένος με ψεύτικες κατηγορίες, αλλά και... φιλοξενούμενος σε βρώμικα κρατητήρια. Πρέπει να γίνουν πολλά, για να πέσει στο κενό αυτή η απόπειρα τρομοκράτησης».  

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο