ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα φέρνει και όσα... κρύβει πίσω του το άρθρο 90 του σχεδίου νόμου για τις φορολογικές παρεμβάσεις, που ρυθμίζει τις οφειλές προς τα εκκλησιαστικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) και φυσικά πρόσωπα. Όπως είπε, ένα ΝΠΔΔ διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με τις αρχές του δημοσίου λογιστικού. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, όπως της Τήνου και της Παναγίας Σουμελά, που πρέπει να δίνουν, αλλά και άλλα όπως η Αποστολική Διακονία που πρέπει να παίρνουν.
Αυτά τα τελευταία, τόνισε, είναι που θα πληρώσουν τα ρουσφέτια που θέλει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μητροπολίτες φίλους της. Και με αυτή την τροπολογία και παρά την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να βγάλει τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ από το δημόσιο λογιστικό. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για «συνεννοήσεις» επιχειρηματιών και ΝΠΙΔ που συναλλάσσονται με την Εκκλησία σε σχέση με την εκκλησιαστική περιουσία.
Πλέον, είπε ο κ. Φίλης, θα είναι... εσωτερική υπόθεση της Εκκλησίας να καθορίζει πόσο θα είναι το ύψος των εκπτώσεων στο κεφάλαιο της οφειλής, ποιος θα είναι ο χρόνος τη αποπληρωμής, έτσι αορίστως. Ενώ το Δημόσιο όταν θέλει να κάνει ρυθμίσεις φορολογικές, με νόμο καθορίζει ποιες είναι οι εκπτώσεις και αυτές δεν αφορούν ποτέ το κεφάλαιο, μόνο τις προσαυξήσεις, τους τόκους κτλ., όπως και τον χρόνο αποπληρωμής. Αυτό πάει να γίνει εδώ, μία αδιαφάνεια, που όπως ξέρουμε καλά, συχνά οδηγεί σε σκάνδαλα...
Ανέφερε χαρακτηριστικά την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ προς την Αποστολική Διακονία που έχει το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, έναν θεσμοθετημένο πόρο που δεν δίνουν εδώ και δέκα χρόνια περίπου. Προφανώς, με αυτό τον τρόπο πάει να γίνει... άφεση χρεών, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά στα οφειλόμενα της Μητρόπολης Σύρου - Τήνου προς την Αποστολική Διακονία. Είναι μία ανίερη συναλλαγή στην ουσία, ο μητροπολίτης είναι πρόσωπο που διεκδικεί και την Αρχιεπισκοπή όταν έρθει η ώρα και ευνοούμενος της οικογένειας Μητσοτάκη...
Κάνει εντύπωση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υπογράφει παρότι συναρμόδια η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι ένα ερώτημα επίσης: έχει ερωτηθεί η Ιερά Σύνοδος; Δεν έχει ερωτηθεί, εκτίμησε ο κ. Φίλης. Υπάρχει μόνο μία προσωπική δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, κατά τα άλλα παρασκηνιακές διαδικασίες και όχι θεσμικού χαρακτήρα λειτουργίες της Ιεράς Συνόδου. Και πρόκειται για δημόσιο χρήμα. Είναι ρουσφέτι που πάει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ευνοούμενούς της μητροπολίτες, αυτή είναι η ουσία.
Αν αρχίσει να βγαίνει από το δημόσιο λογιστικό η Εκκλησία, αυτό θέτει σε άλλη βάση και τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους. Δεν ξέρω αν το έχουν σκεφτεί αυτό. Εξ αντικειμένου ανοίξει αυτή η διαδικασία με την συγκεκριμένη ρύθμιση. Η νομική φύση της Εκκλησίας ως ΝΠΔΔ δεν είναι θέμα Συντάγματος αλλά νομοθεσίας. Το Σύνταγμα απλώς καθορίζει την σχέση. Αν θέλουν να κάνουν ρουσφέτια και να βγουν από το καθεστώς του ΝΠΔΔ οι διάφοροι εκκλησιαστικοί παράγοντες, να γνωρίζουν ότι έτσι ανοίγει πολιτικά μία άλλη διαδικασία. Την θέλουν; αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης. Εκτίμησε παράλληλα ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα «πέσει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο