ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020

Σ. Αναγνωστοπούλου: Το σχέδιο Πισσαρίδη αναπαράγει μνημονιακά μέτρα και προτάσεις του ΔΝΤ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Σ. Αναγνωστοπούλου: Το σχέδιο Πισσαρίδη αναπαράγει μνημονιακά μέτρα και προτάσεις του ΔΝΤ

«Μπορεί το αρχικό ποσό των 750 δις ευρώ να παρέμεινε, αλλά το μέρος, που αντιστοιχεί στα δάνεια έχει αυξηθεί κατά πολύ, έχουμε μείωση επιχορηγήσεων από τα 500 στα 390 δις ευρώ και από τα 250 δις ευρώ σε δάνεια, τώρα στα 360. Για αυτό τον συμβιβασμό δεν γνωρίζουμε τι προϋποθέσεις υπάρχουν. Είναι τα μικρά γράμματα, που λέμε στις συμφωνίες, που θα τα δούμε στη συνέχεια» τόνισε «Στο Κόκκινο Πάτρας» η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου.


Σε συμφωνία κατέληξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον νέο επταετή προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Για πρώτη φορά έχουμε ευρωπαϊκό δάνειο, που δεν το λαμβάνει το κάθε κράτος- μέλος χωριστά, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης αποφασίστηκε να αποτελείται από επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ (αναλογία 52%-48%), κάτι το οποίο προέκυψε ύστερα από συμβιβασμούς και υποχωρήσεις από την σύγκρουση, που υπήρξε όλες αυτές τις ημέρες μεταξύ Βορρά- Νότου. Βεβαίως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η απόφαση αυτή μειώνει κονδύλια από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως για την Πράσινη Οικονομία, την Αγροτική Πολιτική, την έρευνα και την καινοτομία.

Για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη ότι πρόκειται για ιστορική συμφωνία και η Ελλάδα θα λάβει 70 δις, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην Αχαΐα σχολίασε ότι «είναι αστείος ο υπολογισμός, διότι υπολογίζει και τα χρήματα, που θα πάρει η χώρα, όπως και όλες οι υπόλοιπες, από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027, από αυτό, που λέμε πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», ενώ σημείωσε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων τα χρήματα για την χώρα μας θα αρχίσουν να εκταμιεύονται «από τον Ιούλιο του 2021, σε ένα χρόνο δηλαδή από τώρα. Αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για την οικονομία ή αν αφήσει τα πράγματα να εξελίσσονται, όπως τώρα δεν θα έχουμε εύκολο διάστημα μπροστά μας».

Για την εκταμίευση των χρημάτων, που αφορά τις επιχορηγήσεις, χρειάζεται ένα σχέδιο, που θα πρέπει να εγκριθεί, διότι για τα δάνεια είναι διαφορετική η διαδικασία. «Εκεί είδαμε ένα πρώτο σχέδιο Πισσαρίδη της επιτροπής, που έχει συστήσει ο κ. Μητσοτάκης, από αυτό το σχέδιο δεν βλέπουμε τίποτε ευοίωνο για την κοινωνία, ίσα ίσα βλέπουμε να αναπαράγονται μέτρα, τα οποία είχαμε γνωρίσει επί μνημονίων ή προτάσεις, που έκανε τότε το ΔΝΤ. Το σχέδιο Πισσαρίδη οδηγεί σε ανάπτυξη με την κοινωνία απέξω».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Ο αποπροσανατολισμός με τις ηχογραφήσεις δείχνει μεθοδεύσεις της ΝΔ που πλήττουν την δημοκρατία 

Ερωτηθείς για τις τηλεφωνικές συνομιλίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον πρώην αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος και τον ερευνητή για την τραγωδία στο Μάτι, με τον πρώτο να του ζητά συγκάλυψη των ευθυνών, ειδικά για πολιτικά πρόσωπα, η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε ότι «ξαφνικά η πολιτική ζωή της χώρας έχει επικεντρωθεί σε κασέτες, σε παράνομες ή μη ηχογραφήσεις. Πράγμα, το οποίο δείχνει ότι όσο ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ένα κράτος, πέρα από το κράτος, που το ονομάζουμε παρακράτος» και πρόσθεσε ότι βλέπουμε μια εφημερίδα, που την ημέρα της επετείου μιας εθνικής τραγωδίας με 102 νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι, να δημοσιοποιεί συνομιλίες, που έχουν γίνει πριν από 2 χρόνια. «Αυτός ο συγκεκριμένος αποπροσανατολισμός, διότι βλέπουμε επεισόδια συνέχεια με ηχογραφήσεις κάτι δείχνει, μεθοδεύσεις της ΝΔ, που δεν πλήττουν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια τη δημοκρατία».

Στη συνέχεια η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στη μήνυση της πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτης Όλγας Γεροβασίλη προς την εφημερίδα, που δημοσιοποίησε αυτές τις συνομιλίες, αλλά και κατά παντός υπευθύνου τονίζοντας ότι «εμείς ευθύς εξ αρχής είχαμε πει για την τραγωδία στο Μάτι, η δικαιοσύνη να προχωρήσει μέχρι εκεί, που θα βρεθούν οι υπαίτιοι για αυτή την τραγωδία» και η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πολιτικές ευθύνες και «βλέπουμε συστηματικά μια ΝΔ να κάνει τυμβωρυχία πάνω στην τραγωδία στο Μάτι και τους ανθρώπους, που εγκαλούσε ως υπεύθυνους πριν από τις εκλογές, για τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ, τον κ. Τσουβάλα και τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της Π.Υ., και οι δυο αμείφθηκαν από την ΝΔ».

Θεωρεί ότι η κ. Γεροβασίλη έπραξε σωστά να αποταθεί στη δικαιοσύνη, διότι έτσι ανοίγει η έρευνα. «Μέσα στην ηχογράφηση αναφέρεται η Μάνη και τα Κύθηρα, άρα αν υπάρχουν αυτά και οι άνθρωποι, που δήθεν εμπλέκονται, διότι εγώ δεν υιοθετώ τίποτε, είναι οι άνθρωποι, που αξιοποίησε η ΝΔ αμέσως μετά, αλλά αν αυτά ισχύουν καλά έκανε η Ολ. Γεροβασίλη, διότι δίνει έναυσμα στη δικαιοσύνη να ξεκινήσει μια εκτεταμένη έρευνα».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο