ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

Έξι χρόνια δέσμια εκβιασμών από οποιοδήποτε κράτος μέλος η Ελλάδα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Έξι χρόνια δέσμια εκβιασμών από οποιοδήποτε κράτος μέλος η Ελλάδα

Δεν υπάρχει καμία δέσμευση εκταμίευσης των 32-34 δισ. ευρώ πριν το 2026, πέραν των 3,2-3,4 δισ. ευρώ στα μέσα του 2021, στη συνέχεια οποιοδήποτε κράτος μέλος θα έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού συμφωνηθεί με βάση την συμφωνία για την οποία πανηγυρίζει ο Κ. Μητσοτάκης, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γιώργος Τσίπρας μιλώντας στον 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά».


Τα 70 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν, τόνισε ο Γ. Τσίπρας, αυτά είναι αστειότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι 32 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ που έτσι κι αλλιώς πετσοκόπηκε λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα ΕΣΠΑ. Υπήρχαν αυτά έτσι κι αλλιώς, θα υπήρχαν σε κάθε περίοδο της ΕΕ. Το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα είναι 32 δισ. ευρώ (και ίσως 34 δισ. ευρώ σύμφωνα με δικούς μας υπολογισμούς). Από αυτά, μόνο 19 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια.

Υπήρξε αρχικά η σκέψη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η κατανομή να γίνει με βάση την ανεργία και όχι την απώλεια ΑΕΠ, κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πάλεψε καθόλου, παρότι για την Ελλάδα θα ήταν το πιο λογικό λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας στην χώρα μας. Θα καταλήγαμε σε πολύ περισσότερα χρήματα.

Όπως εξήγησε, οι επιχορηγήσεις και δάνεια θα δοθούν κατά 10% και μόνο, δηλαδή το πολύ 3,4 δισ. ευρώ, το 2021. Δεν υπάρχει απολύτως καμία δέσμευση να δοθούν τα υπόλοιπα ως το 2026. Η μόνη δέσμευση είναι «ως το 2026 και εφόσον τηρηθούν κάποιες δεσμεύσεις», δηλαδή τα μνημόνια, αλλά και ότι εντός του 2022 θα πρέπει να έχει εγκριθεί το 70% των παραπέρα επιχορηγήσεων (το πότε θα εκταμιευτούν είναι ανοιχτή ιστορία).

Τα δύο «φρένα», οι όροι που κατ` ουσίαν αποτελούν μνημόνιο, είναι ότι:

  • για να αποφασιστεί να δοθούν τα χρήματα θα πρέπει να έχει εγκριθεί σχέδιο ανάκαμψης της χώρας από το eurogroup των 27 με απλή πλειοψηφία, όπου θα μπουν προαπαιτούμενα, ορόσημα και δεσμευτικοί όροι
  • για κάθε εκταμίευση το euroworkinggroup των 27 (η Επιτροπή Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Κομισιόν) να εισηγείται ομόφωνα. Άρα, υπάρχει η δυνατότητα βέτο από άλλη χώρα μέλος. Σε περίπτωση μη ομοφωνίας, η εκταμίευση θα πηγαίνει στο Συμβούλιο όπου και πάλι πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση ότι υπάρχει εφαρμογή των «συμφωνηθέντων»

Και τα «συμφωνηθέντα», σημείωσε, μπορεί να είναι οτιδήποτε κρίνει το euroworkinggroup, ιδιωτικοποιήσεις, πτωχευτικό δίκαιο, οτιδήποτε άλλο σκεφτούν τα επόμενα έξι χρόνια. Υπάρχει μία «έκθεση Πισσαρίδη» που ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, όπου θα υπάρξει αντιπαράθεση για το σχέδιο της όποιας αξιοποίησης των όποιων χρημάτων δοθούν και με ποιους όρους. Την περιμένουμε...




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο