ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020
Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX για έρευνες σε περιοχή που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η στάση της Τουρκίας με τις συνεχείς και προστιθέμενες αξιώσεις που αφορούν εθνικό μας χώρο έχει δημιουργήσει την αίσθηση μίας γείτονα χώρας αποφασισμένης να δρα σύμφωνα με τα συμφέροντά της ανεξάρτητα από τους κανόνες και τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου. Εκτιμά ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές την συμφέρει να συζητηθούν σε διμερές πλαίσιο όπου η ισχύς της θα επιδράσει εκφοβιστικά στην δική μας πλευρά. Σε κάποιους φιλοπόλεμους κύκλους στην Άγκυρα μπορεί να υπάρχει και η ιδέα ενός «επεισοδίου» εάν κριθεί ότι συμφέρει την τουρκική πλευρά. Αλλά η τουρκική ηγεσία δημιουργεί κλίμα επικείμενης σύγκρουσης για λόγους ψυχολογικού επηρεασμού των πολιτών και των αποφάσεων της ελληνικής ηγεσίας, εκτίμησε ο κ. Καραϊτίδης.
Παρότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα επεισόδιο, θεωρώ ότι υπάρχουν δυνάμεις που για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν τέτοια σύγκρουση και θα παρέμβουν για να αποσοβήσουν το χειρότερο. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, καθότι η παρέμβαση των δυνάμεων συχνά συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις που δεσμεύουν και την δική μας πλευρά σε ό,τι αφορά νόμιμα, απόλυτα θεμιτά δικαιώματά της. Όποιες κατευναστικές πρωτοβουλίες εκδηλώνονται είναι κατ` αρχήν επιθυμητές, αλλά υπό τον ρητό, απαραίτητο όρο ότι δεν υποκρύπτουν προθέσεις περιορισμού ή ακρωτηριασμού δικών μας νομίμων δυνατοτήτων, του «γκριζαρίσματος» περιοχών και θεμάτων.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Γαλλία έχει αναμφισβήτητο στρατηγικό ενδιαφέρον για την περιοχή της Μεσογείου, με την παρουσία της στο Μαγκρέμπ, τις παραδοσιακές στενές σχέσεις με Συρία και Λίβανο, ενώ έχει στόλο και σοβαρό ναυτικό δυναμικό, αεροπλανοφόρο, που δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έπλευσε στην Μεσόγειο προ λίγων εβδομάδων όταν υπήρξε μεγάλη ένταση. Επί Σαρκοζί ήταν που είχε εκδηλωθεί η πρωτοβουλία για την δημιουργία της Μεσογειακής Ένωσης, θύμισε ο κ. Καραϊτίδης, ιδέα που εξέφραζε το έντονο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την περιοχή. Ναυάγησε λόγω της σκληρής αντίδρασης της Γερμανίας, που απαίτησε να ανατραπεί το σχέδιο και ο συνασπισμός να ονομαστεί Ένωση για την Μεσόγειο και να συμμετέχουν και οι βόρειες χώρες. Έτσι, το σχέδιο απονευρώθηκε πλήρως...
Το γαλλικό ενδιαφέρον είναι πάντα ισχυρό. Ίσως οι Γάλλοι πράγματι έχουν ενοχληθεί γιατί δεν προχώρησαν με τον επιθυμητό ρυθμό οι συζητήσεις για την αγορά των δύο γαλλικής κατασκευής φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Αλλά όπως είπε ο κ. Καραΐτίδης, η δική του αίσθηση είναι ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν έχουν διακοπεί. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές, προβλήματα κυρίως στο κοστολόγιο, αλλά συνεχίζονται. Οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που θα έχει η επιτεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από την τουρκική παρουσία στη Λιβύη, είναι δύναμη που σε περίπτωση που τα πράγματα οξυνθούν πολύ θα παρέμβει με τρόπο που θα είναι εποικοδομητικός και θετικός για την δική μας πλευρά, όπως εκτίμησε.
Η Γερμανία επίσης θέλει να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, αλλά έχει λάβει παραγγελίες τεράστιων ποσών από την Τουρκία για υποβρύχια και άλλα οπλικά συστήματα. Οι παραγγελίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την γερμανική πολεμική βιομηχανία και η Γερμανία προφανώς δεν είναι αδιάφορη για τα συμφέροντά της. Έστω και αν η Γερμανία ήθελε να «συγκρατήσει» την Τουρκία με αυστηρούς τόνους, το αποφεύγει. Δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τα βαθύτερα συμφέροντά της.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο