ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Ισχυρότατο ανάχωμα στο Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες λογικές της συμφωνίας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ισχυρότατο ανάχωμα στο Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες λογικές της συμφωνίας

Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και στήριξη από όλους πλην των ακραίων, οι ευρωβουλευτές αναμένεται σήμερα να επικυρώσουν το ψήφισμα που δηλώνει ότι είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν την συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλώνοντας αντίθετοι στις περικοπές επιχορηγήσεων και εμβληματικών προγραμμάτων, στην επιστροφή κεφαλαίων στις πλούσιες χώρες και στο «κλείσιμο του ματιού» προς Όρμπαν και Πολωνία για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές τους, όπως περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Συζητείται σήμερα και εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ένα κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που στηρίζεται από Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινους, τους φιλελεύθερους του Μακρόν (Renew) και το Ευρωπαϊκό Λαΐκό Κόμμα. Δεν το στηρίζουν μόνο η Ακροδεξιά και οι Συντηρητικοί (ελέγχεται κυρίως από τους Πολωνούς του Κατσίνσκι), όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης. Σπάει η βιτρίνα του «όλα ωραία», του «θρίαμβος!» για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, τεκμηριωμένα, με στοιχεία, συγκεκριμένες διεκδικήσεις και προτάσεις, το ψήφισμα λέει ποια είναι τα θετικά της συμφωνίας (έκδοση αμοιβαίου χρέους με εγγύηση Κομισιόν), αλλά και εκφράζει την ριζική διαφωνία των ευρωβουλευτών με τις περικοπές στο σκέλος των επιχορηγήσεων από 500 δισ. ευρώ σε 390 δισ. ευρώ υπό την πίεση των «ευρωτσιγκούνηδων του Βορρά». Όπως τόνισε, με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές δηλώνουμε:

  • έτοιμοι να διαφωνήσουμε και να την καταψηφίσουμε (γιατί δεν περνάει η συμφωνία χωρίς έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο)
  • αντίθετοι στις δραστικές περικοπές που έκαναν οι κυβερνήσεις στον προϋπολογισμό 2021-2027 σε σειρά από εμβληματικά προγράμματα για την δημόσια Υγεία, την Έρευνα και Καινοτομία, την Πράσινη Ανάπτυξη, τα θέματα Συνοχής, τα θέματα Απασχόλησης
  • δεν θα αφήσουμε να περάσει έτσι το «κλείσιμο ματιού» όλων των κυβερνήσεων στον Όρμπαν και τους Πολωνούς, όσον αφορά τα θέματα Κράτους Δικαίου. Ζητάμε μηχανισμό που να ελέγχει την τήρηση του Κράτους Δικαίου και τον σεβασμό της Δημοκρατίας εντός της ΕΕ, αλλιώς να οδηγείται ένα κράτος στη διακοπή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων
  • ζητάμε να σταματήσουν αντί να αυξάνονται τα rebate (επιστροφές στα πλουσιότερα κράτη μέλη των εισφορών τους στην ΕΕ), καθιερώθηκε ως παραβίαση των κανόνων από την Θάτσερ πριν 40 χρόνια, τώρα η Σύνοδος τις αύξησε, προς Ολλανδούς, Αυστριακούς, κτλ., προκειμένου να πουν «ναι»

Είναι πολλά άλλα, συνέχισε, το ψήφισμα έχει 27 σημεία. Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν είναι ένα απλό ψήφισμα. Μετά την έγκρισή του ξεκινούν εντατικές διαπραγματεύσεις στις οποίες θα είναι εργαλείο. Θα υπάρξει διεκλυστίνδα πιέσεων από τους ηγέτες των συγκυβερνώντων κομμάτων στο ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, θα προσπαθήσουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις των ευρωβουλευτών. Και εκεί, αυτό το ψήφισμα που αναμένεται να εγκριθεί με άνω του 75%, θα είναι εργαλείο για όσους θέλουμε πιο δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική, ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε εκτενώς στο περιεχόμενο και το παρασκήνιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και της απόφασης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο