ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Γρ. Αλεξόπουλος: Να τρέξουμε για να κατασκευάσουμε το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γρ. Αλεξόπουλος: Να τρέξουμε για να κατασκευάσουμε το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων

Για τον νέο σχεδιασμό στο επίπεδο της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και την πρόοδο που υπάρχει στο θέμα της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.


Όπως εξήγησε τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ψηφιστεί ένας νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

«Αυτό που μας αφορά εμάς, σε πρώτο χρόνο, είναι να κατασκευάσουμε γρήγορα το εργοστάσιο και τις άλλες εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί γιατί εάν δεν το κάνουμε μέχρι το τέλος του έτους που το ΕΣΠΑ δέχεται προτάσεις, δεν θα μπορούμε να τα κάνουμε ούτε στο μέλλον γιατί δεν θα είναι επιλέξιμα. Έχει γίνει προετοιμασία από τους προηγούμενους στην οποία βασιζόμαστε και δεν την πατάμε. Τροποποιούμε λίγο τις μελέτες ώστε να μπορέσουμε τον επόμενο μήνα να καταθέσουμε την πρόταση κατασκευής του εργοστασίου στο ΕΣΠΑ.

Όλο με δημόσια δαπάνη, χωρίς ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Εάν συμβεί αυτό, τότε έχουμε έναν καθαρό ορίζοντα μπροστά μας, δηλαδή εντός του έτους, να δημοπρατήσουμε. Άρα θα εκμεταλλευτούμε του ΕΣΠΑ και δεν θα περιμένουμε ακόμα μια φορά. Θα κατασκευαστούν τα έργα την τριετία που έρχεται. Εάν δεν γίνει αυτό τότε πάλι από την αρχή», υποστήριξε ο κ. Αλεξόπουλος.

Αναφορικά με το τι σημαίνει για την Αχαΐα η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας που σχεδιάζεται να χωροθετηθεί στην περιοχή Φλόκα ο κ. Αλεξόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο υφιστάμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός περιλαμβάνει να τροφοδοτείται το εργοστάσιο με σκουπίδια από τον Ερύμανθο, την Πάτρα και τη Δυτική Αχαΐα. Για την Αιγιάλεια προβλέπεται ένα άλλο εργοστάσιο και παράλληλα σε όλο τον Νομό άλλες 3-4 εγκαταστάσεις να επεξεργάζονται τα βιοαπόβλητα για να μειώνουν τον όγκο. Αυτό το πλαίσιο θα αλλάξει κατά πάσα πιθανότητα με τον καινούργιο σχεδιασμό.

Μιλάμε για το μεγάλο εργοστάσιο το οποίο θα κοστίσει περίπου 35 με 40εκ. ευρώ. Εάν κατασκευαστεί δίνει λύσεις σχεδόν σε όλο τον Νομό. Θα δούμε και ποιο άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα προβλέψουμε να καλύψουμε όλο το Νόμο. Όταν ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός τότε θα κληθούμε να αποφασίσουμε τι θα περιλαμβάνει και που θα πάει ο καθένας, μέχρι τότε δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόταση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου η λειτουργία του εργοστασίου θα σημάνει ουσιαστικά το τέλος του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα.

«Η στόχευση είναι να μπει τέλος στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας στην Πάτρα, εφόσον ο Δήμος της Πάτρας υλοποίηση την στόχευση που έχει βάλει για μείωση των απορριμμάτων. Το εργοστάσιο περιλαμβάνει σχεδόν τα μισά σύμμικτα απορρίμματα, τα άλλα μισά πρέπει να πάνε για ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Αν δεν γίνουν αυτά θα έχουμε πρόβλημα γιατί το εργοστάσιο δεν θα φθάνει. Στην Ξερόλακκα θα υπάρχει μια μονάδα βιοαποβλήτων για τη μείωση των απορριμμάτων και σταθμός μεταμόρφωσης που είναι ευθύνη του Δήμου για να μειώσει το κόστος μεταφορών», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης.

Ωστόσο η κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων θα σημάνει αυξημένο κόστος για τους Δήμους που προφανώς θα περάσει, μέσω των δημοτικών τελών, στους πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο:

«Η μελέτη που έχει ο κάνει ο Δήμος της Πάτρας από τα 14 ευρώ τον τόνο που είναι αυτή την στιγμή, φτάνει τα 52 ευρώ τον τόνο. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε πώς θα μειώσουμε αυτό το κόστος. Πρέπει να βρούμε κάποιες έξυπνες λύσεις για να μειώσουμε το κόστος γιατί μιλάμε για τετραπλασιασμό και είναι δυσανάλογο μέγεθος για τον Πατρινό και τον Αχαιό που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα σήμερα».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο