ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Κίνηση Πολιτών: Θα κάνουμε τα πάντα για να σωθούν οι αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κίνηση Πολιτών: Θα κάνουμε τα πάντα για να σωθούν οι αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου

Σταυρούλα Πουλημένη- Τους λόγους της προσφυγής της στο ΣτΕ ενάντια στην υπουργική απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του Mετρό Θεσσαλονίκης παρουσίασε η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» δηλώνοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να διασωθεί αυτό το μοναδικό εύρημα της πόλης.


Να θυμίσουμε ότι η αίτηση ακύρωσης της Κίνησης Πολιτών είναι η δεύτερη στη σειρά που κατατίθεται στο ΣτΕ μετά από αυτήν της Ένωσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Ο Φωκίων Δεληγιάννης, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τον λόγο αυτό την Πέμπτη το πρωί ότι η υπουργική απόφαση παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος, διατάξεις διεθνών συμβάσεων προστασίας των αρχαιοτήτων που έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο και άρθρα του αρχαιολογικού νόμου που απαγορεύουν την μετακίνηση μνημείων εφόσον υπάρχει τεχνική λύση για την παραμονή τους.

Υποστήριξε επίσης, ότι η συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 19 Δεκεμβρίου του 2019 όπου αποφασίστηκε η απόσπαση των αρχαιοτήτων πάσχει από νομιμότητα κυρίως «γιατί υποβλήθηκε αίτηση εξαίρεσης δύο μελών του ΚΑΣ που απορρίφθηκε και γιατί υπήρχε μία κραυγαλέα καθοδήγηση και ποδηγέτηση της συνεδρίασης από τον πρόεδρο του ΚΑΣ, τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών».

Η Κίνηση Πολιτών εκτιμάει ότι η συζήτηση στο ΣτΕ αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, παρακολουθεί πάρα πολύ στενά ό,τι γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο ενώ παράληλλα έχει προετοιμάσει σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις με την άσκηση και άλλων ένδικων μέσων (ασφαλιστικά μέτρα) στην περίπτωση που προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόσπαση των αρχαιοτήτων.

«Απευθύνουμε έστω και τελευταία στιγμή έκκληση να το ξανασκεφτούν. Δεν είμαστε στο μη περαιτέρω αλλά στο παραπέντε του μη περαιτέρω» δήλωσε ο κ. Δεληγιάννης επισημαίνοντας αυτό που πολλές φορές έχει ειπωθεί τόσο από την Κίνηση Πολιτών αλλά και από όλους όσους υποστηρίζουν την in situ παραμονή των αρχαιοτήτων: ότι δηλαδή το Μετρό θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί ακόμη παραπάνω αν επιστρέψουμε στη λύση της απόσπασης και αν η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου συνδεθεί, όπως γίνεται μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβρη, με την ολοκλήρωση του έργου.

«Δεν πρέπει, ακόμη, να πάνε χαμένα τα χρήματα που δόθηκαν για τις εργασίες που έχουν γίνει έως τώρα για εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου και ανέρχονται στα 5 εκ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται αυτά που θα δαπανηθούν για τη λύση της απόσπασης στο μέλλον» σχολίασε ο πρόεδρος της Κίνησης αποδομώντας τον ισχυρισμό ότι η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης θα αποβεί οικονομικότερη.

Όσον αφορά στην κυβερνητική εξαγγελία για ολοκλήρωση του Μετρό με τον σταθμό Βενιζέλου το 2023, τη θεωρεί παραπάνω από αδύνατη καθώς αν αποσπαστούν οι αρχαιότητες θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος αρχαιολογικών ανασκαφών που θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη καθυστέρηση και φυσικά περισσότερα κόστη. «Το Μετρό σίγουρα θα καθυστερήσει αν επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν και τα αρχαία θα θυσιαστούν για την υποστήριξη ενός ψευδοδιλήμματος» τόνισε.

Από την πλευρά της η Αλέκα Αλεξοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ σχολίασε το τελευταίο βίντεο παραγωγής της Αττικό Μετρό που προβάλλει στα μέσα μια εικόνα του μελλοντικού σταθμού έτσι όπως προτείνεται να γίνει, δηλαδή με την απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους. «Το βιντεο στην πραγματικότητα παρουσιάζει τις αρχαιότητες έτσι όπως είναι τώρα και όχι όπως θα είναι μετά. Δεν μπορούμε να πειστούμε ότι 1.500 τ.μ. αρχαιοτήτων θα κομματιαστούν έτσι ώστε να χωρέσουν από μία τρύπα 27 τ.μ.στο οδόστρωμα της Εγνατίας και θα ξαναγυρίσουν από το ίδιο σημείο, όπως είναι τώρα. Όσο και αν τα μακιγιάρουν θα είναι ένα ψεύτικο αρχαιολογικό έκθεμα, όπως υπάρχουν πολλά στην Αθήνα. Οι αρχαιότητες αποτυπώνονται στο βίντεο σαν ένα εμπόδιο που φορτωθήκαμε και ο σταθμός μοιάζει με σουπερμάρκετ. Εμείς τα θεωρούμε αυτά καθρεφτάκια και δεν θα πάρουμε» είπε συγκεκριμένα.

«Το να ανακαλύπτεις μέρη πολεοδομικής οργάνωσης της πόλης είναι ένα δώρο. Γιατί να αφαιρέσουμε από την πόλη την δυνατότητα να κρατηθούν οι αρχαιότητες ως ένα εξαιρετικό σημείο της πόλης που θα μπορέσει να αναγνωριστεί από την Unesco μόνο αν μείνει στην αυθεντικότητά του;» διερωτήθηκε.

Παρέμβαση στην συνέντευξη Τύπου έκανε και ο πρώην δήμαρχος της πόλης και μέλος της Κίνησης Γ. Μπουτάρης υπενθυμίζοντας ότι ο νύν δήμαρχος Κ. Ζέρβας ήταν υπέρ της απόσπασης ακόμη και όταν στην τότε συζήτηση δεν υπήρχε η σκέψη για επανατοποθέτησή τους (θα μετέφεραν σύμφωνα με την απόφαση του 2014 τις αρχαιότητες στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά).

«Υπάρχει λύση να προχωρήσει η κατασκευή του μετρό με την κατά χώρα διατήρησή των αρχαιοτήτων. Τέτοιο εύρημα δεν υπάρχει πουθενά ας το έχουν υπόψη αυτοί που αποφασίζουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, θα πάμε αν χρειαστεί μέχρι και στο Ευρωπαικό Δικαστήριο» δήλωσε.

Τέλος, η αρχαιολόγος Μελίνα Παϊσίδου επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ μίλησε για την τεράστια κινητοποίηση της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοιντότητας η οποία υποστηρίζει την μοναδικότητα του ευρήματος και χαρακτηρίζει πολιτιστικό έγκλημα την απόσπαση των αρχαιοτήτων.

«Βιώνουμε με πόνο ψυχής την μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί. Αυτό πρέπει να μας κάνει πιο υπεύθυνους και βέβαιους, να προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού τη Θεσσαλονίκη σε ένα πολιστικό περιβάλλον που έχει την οικουμενικότητα και την ικανότητα να διατηρεί το παρελθόν της» κατέληξε.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο