ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020
Τους τελευταίους μήνες έχει αναβαθμιστεί η δραστηριότητα της Τουρκίας, κάτι που είχε αποτραπεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Οκτώβριο του 2018 όταν στείλαμε την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και απέτρεψε τουρκική παρουσία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είπε ο κ. Βίτσας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να εναποθέτει το σύνολο των δράσεων περισσότερο στην ΕΕ -και είναι καλή η τοποθέτηση Μακρόν για Σύνοδο του Νότου, αλλά η Ελλάδα πρέπει να κάνει και συγκεκριμένες κινήσεις.
Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και να ληφθούν σε κάθε περίπτωση μέτρα αποτροπής εάν το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis κινηθεί -με συνοδεία ή χωρίς- προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Συγχρόνως, τόνωση της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου σε συνεννόηση πάντα με την Κύπρο, συνέχισε ο ίδιος. Τόνισε επίσης ότι δεν είναι συμβολική η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ούτε άσχετη με το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, γιατί δείχνει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Χρειάζεται επίσης διπλωματικός αγώνας προς ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και βαλκανικές χώρες, ώστε να εκδηλώσουν όχι απλώς «ανησυχία» ή «λύπη» που δεν λαμβάνει υπόψιν η τουρκική κυβέρνηση. Θα καταλάβει την αντίδραση αν υπάρξει οργή και αποφασιστικότητα. Σε επιχειρησιακό επίπεδο πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα με νηφαλιότητα, τα σχέδια που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σε πολιτικό επίπεδο, επανέλαβε ο κ. Βίτσας για άλλη μία φορά, πρέπει να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να ορίσει την τακτική της Ελλάδας, να ενισχυθούν τα κοινά σημεία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και κατ` επέκταση η ενότητα του ελληνικού λαού και της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αιφνιδιάστηκε -ως μη όφειλε- από την κίνηση της Τουρκίας. Ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που συνήθως αναγγέλλει αυτό που θα κάνει και κάνει αυτό που έχει αναγγείλει. Το ζήτημα είναι κάθε φορά να το προλάβεις. Αλλιώς αναγκάζεσαι σε κινήσεις πιο δύσκολες. Γι` αυτό το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι αναγκαίο.
Ακόμη και αν αποκλιμακωθεί η ένταση, η Τουρκία θα επανέλθει, προειδοποίησε, καθώς θέλει να παίξει ρόλο μεγάλης περιφερειακής δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Λέει και ξαναλέει τα δικά της απαράδεκτα αιτήματα. Με την Τουρκία έχουμε μία διαφορά: την υφαλοκρηπίδα. Αλλά χτες ο Τούρκος εκπρόσωπος μίλησε για νησιά, βραχονησίδες, θαλάσσια σύνορα, κτλ. Δεκαετίες το κάνει αυτό η Τουρκία. Μέχρι να ενταχθεί στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας (που δεν έχει υπογράψει) θα χρειαστεί ετοιμότητα, διεθνής συνεργασία και οι σύμμαχοί μας να συμπεριφερθούν ως σύμμαχοι. Αλλά και μία προετοιμασία από την πλευρά της ΕΕ, γιατί πρόκειται για ευρωτουρκική διαφορά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο