ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020

Γ. Παναγοπούλου: Υπάρχει συναδελφική αλληλεγγύη στο Σωματείο φορτοεκφορτωτών ;


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Παναγοπούλου: Υπάρχει συναδελφική αλληλεγγύη στο Σωματείο φορτοεκφορτωτών ;

«Αυτό, που επείγει, είναι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην δουλειά τους» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, Γιώτα Παναγοπούλου για τους εργαζόμενους φορτοεκφορτωτές στο λιμάνι της Πάτρας.


Τρία άτομα εργάζονταν για πάνω από 25 χρόνια ως φορτοεκφορτωτές και καβοδέτες στο λιμάνι της Πάτρας ως ισότιμα μέλη του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Πατρών «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ», που στην ουσία είναι αυτό, που κλείνει τις συμφωνίες με τις ναυτιλιακές εταιρίες και έχει τον έλεγχο των εργασιών και των οικονομικών. Οι εργαζόμενοι διεγράφησαν και έκτοτε έχουν προχωρήσει σε μια σειρά δικαστηρίων, που κέρδισαν τελεσίδικα και θα πρέπει, σύμφωνα με την κ. Παναγοπούλου να επιστρέψουν στη δουλειά τους και θα πάρουν για τα 5 χρόνια τα ένσημά τους, που θα πληρωθούν από το Σωματείο.

Οι οικονομικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα χρόνια, που είναι άνεργοι, είναι μεγάλες και πόσο μάλλον αυτοί, που έχουν και παιδιά. «Συνδικαλιστικά αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν ήθος; Δεν ντρέπονται; Που υπάρχει συναδελφική αλληλεγγύη σε ένα σωματείο, που είναι όλοι είναι ισότιμα μέλη σε μια συντεχνία;» διερωτήθηκε.

Όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει παραστάσεις διαμαρτυρίας στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και συναντήσεις με την Διοίκηση του ΟΛΠΑ, ενώ έχει ενημερωθεί και το Υπουργείο. «Είναι μια συντεχνία 17-19 ατόμων, που παίρνουν εργασίες από το καράβι, που έρχεται, κόβεται τιμολόγιο στο Σωματείο και στο τέλος του μήνα, ανάλογα με τον τζίρο, που έχουν κάνει, βγάζουν τις ασφαλιστικές εισφορές, τα λειτουργικά έξοδα και ότι μένει το μοιράζονται εξ αδιαιρέτου. Δεν είναι ένα σωματείο, που έχει να κάνει με εργοδότη, οι ίδιοι από μόνοι τους είναι οι εργοδότες και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διαγράψει κανέναν και να του στερήσει την δουλειά. Εδώ έχουν γίνει κάποιες παρατυπίες και για αυτό τον λόγο τα δικαστήρια έχουν τελεσιδικήσει υπέρ των εργαζομένων» ξεκαθάρισε η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Πατρών «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ», που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «τα συγκεκριμένα άτομα, τα οποία όμως έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί από το σωματείο μας και δεν έχουν επιδείξει καμία σοβαρή πρόθεση να εργασθούν μαζί μας, καθώς έχουν παραλάβει από ετών από το σωματείο μας, με δική τους επιθυμία τα επαγγελματικά τους βιβλιάρια, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται να τους ανατεθεί καμία εργασία», η κ. Παναγοπούλου απαντά ότι λένε ψέματα.

«Οι άνθρωποι πήραν τις κάρτες τους, γιατί έληγαν, φοβούμενοι μήπως δεν τους τις αναθεωρήσουν και τις πήραν και τις έχουν μαζί τους. Την κάρτα ότι είναι μέλος του σωματείου πρέπει να την έχουν πάνω τους, διότι χωρίς αυτή δεν μπορούν να μπουν στο λιμάνι» και πρόσθεσε ότι άφησαν ανενεργό το σωματείο και δημιούργησαν τον Μάιο του 2018 μια ΚΟΙΝΣΕΠ, «εδώ όμως δεν υπάρχει ευάλωτη κοινωνική ομάδα, δεν έκλεισε το λιμάνι, δεν έμειναν άνεργοι, το έκαναν όμως σκόπιμα για να μην μπορούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να γυρίσουν».

Μάλιστα, όπως σημειώνει, μετά από 2 χρόνια από την ίδρυση της ΚΟΙΝΣΕΠ με τα ίδια άτομα διεξήχθησαν εκλογές και ο πρώην πρόεδρος εκλέχθηκε αντιπρόσωπος των εργαζομένων. «Επειδή το σωματείο δεν μπορούν να το κλείσουν, διότι δεν έκλεισε το λιμάνι, δηλώνουν με υπεύθυνες δηλώσεις στο ΙΚΑ ότι δεν έχουν εργασία στον σύλλογο, αλλά ταυτόχρονα για τον ίδιο εργασιακό βίο κολλούν ένσημα στην ΚΟΙΝΣΕΠ. Είναι πολύπλοκο και μπερδεμένο» κατήγγειλε η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας.

Φωτογραφία από Οργανισμό Λιμένος Πατρών




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο