ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020

Δ. Σταματόπουλος: Ο Ερντογάν δεν εκπροσωπεί μια πλήρη τομή με τον Κεμαλισμό


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Σταματόπουλος: Ο Ερντογάν δεν εκπροσωπεί μια πλήρη τομή με τον Κεμαλισμό

Για την ανάγκη οικοδόμησης στέρεης ιδεολογίας στο εσωτερικό της Τουρκίας, ώστε να μπορεί ο Ερντογάν να στηρίζει την επιθετική του πολιτική απέναντι σε άλλες χώρες, ειδικά όταν άνοιξε το συριακό, τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Δημήτρης Σταματόπουλος, συγγραφέας και καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας και Ιστορίας της Ύστερης Οθωμανικής Περιόδου στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο οποίος επισήμανε ότι κουρδικό παραμένει το βασικό πρόβλημα του γι’ αυτό και κατά την άποψη του δεν εκπροσωπεί ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας μια πλήρη τομή με τον Κεμαλισμό.


Στον Νίκο Ξυδάκη ο κ. Σταματόπουλος εξήγησε ότι Ερντογάν έχοντας αλώσει σε μεγάλο βαθμό τους μηχανισμούς (μυστικές υπηρεσίες, Αστυνομία, Στρατός) έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει την πολιτική του ηγεμονία σε συνδυασμό με τη συμμαχία του με το εθνικιστικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων, εντούτοις πάσχει στην ιδεολογική.

Ο καθηγητής εεπισήμανε ότι όταν ανήλθε ο Ρετζέπ Τ. Ερντογάν στην εξουσία είχε πράγματι τη στήριξη ενός πολύ μεγάλου κομματιού της κοινωνίας που έβλεπε στο παλιό βαθύ κεμαλικό κράτος κάτι κακό, αυτή τη στιγμή έχει φτιάξει το δικό του βαθύ κράτος.

Και οι κάτοικοι των τριών μεγάλων πόλεων (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη) και των παράλιων που έχουν εκδυτικοποιηθεί, όπως σημείωσε, δεν ενθουσιάζονται καθόλου με την ιδέα να ζήσουν άλλη μια φορά τη δεκαετία του 1960 και του 1970 με άλλο πρόσημο και είναι αμφισβητήσιμο αν ο Ερντογάν κάνει μια τομή με τον Κεμαλισμό «θα την έλεγα μια μετάλλαξη του σκληρού Κεμαλισμού όπου χρησιμοποιεί διάφορα στοιχεία του πολιτικού Ισλάμ που βέβαια δεν είναι τα ίδια καθόλου με αυτό που είναι το Ιράν ή με αυτό που είναι το Ισλάμ στις αραβικές χώρες».

Ο κ. Σταματόπουλος εξήγησε μεταξύ άλλων ότι η κοινή ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη ήταν η απάντηση της για τη συμφωνία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο