ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020

Επανέρχονται οι υπαίθριες διαφημίσεις στους δρόμους που έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Επανέρχονται οι υπαίθριες διαφημίσεις στους δρόμους που έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές

Την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ανατρέπονται τα δεδομένα που αφορούν την υπαίθρια διαφήμιση, ζητά ο πανελλαδικός σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», επισημαίνοντας πως ενδεχόμενη εφαρμογή της θα λειτουργήσει σαν ηθικός αυτουργός σε νέα εγκλήματα. Για το θέμα μίλησε Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Κουβίδης.


Όπως σημείωσε στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου, η εν λόγω ΚΥΑ είναι αντίθετη στην ισχύουσα νομοθεσία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζουν ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίων κάθετα στον δρόμο σε όλους τους δρόμους ανεξαρτήτως των ορίων ταχύτητος. Με την ΚΥΑ, αυτό αλλάζει και επιτρέπεται η τοποθέτηση πινακίδων στους δρόμους που έχουν όριο ταχύτητος μέχρι και 70 χλμ.

Αυτό «θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα στο να προκληθούν τροχαίες συγκρούσεις όταν δίνεις σε δρόμους και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα  τη δυνατότητα να τοποθετούνται μηχανισμοί απόσπασης προσοχής» σημείωσε και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις οικογενειών που έχουν χάσει συγγενείς τους εξαιτίας τέτοιων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, και για τις οποίες έχουν υπάρξει δικαστικές αποφάσεις. «Τα θύματα δεν είναι εδώ, αλλά οι θύτες είναι εδώ», τόνισε.

Παρά τους ισχυρισμούς περί «αυστηροποιησης» της νομοθεσίας από στελέχη της κυβέρνησης, η ΚΥΑ -και αυτό όπως είπε ο κ. Κουβίδης ειναι εντυπωσιακό- αποδοκιμάστηκε από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης, που μιλούν για πινακίδες τέρατα και εκτρώματα. «Μόνο ο κ.Λιβάνιος βλέπει ότι αυστηροποιείται το πλαίσιο», σχολίασε δηκτικά. Στάθηκε επίσης στο ότι δεν υπήρξε από κανένα φορέα σχετικό αίτημα να αλλάξει το πλαίσιο αλλά και στο ότι δεν προχώρησαν σε καμία διαβούλευση πριν την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην καταγγελία του συλλόγου για τη χρησιμοποίηση παράνομης υπαίθριας διαφήμισης εκ μέρους της κυβέρνησης στην αντι-COVID 19 ενημέρωση και στα πολύ μεγάλα ποσά που φαίνεται να δόθηκαν ως επιχορήγηση σε δύο εταιρείες υπαίθριας διαφήμισης. «Η ΚΥΑ είναι υπαγορευμένη από τις εταιρίες» ανέφερε σημειώνοντας πως «φαίνεται βρήκαν έναν τρόπο να ανακάμψει η υπαίθρια διαφήμιση με την κρατική χρηματοδότηση και τώρα δίνοντας τους περισσότερους χώρους».

Ο πρόεδρος του πανελλαδικού συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», επισήμανε την ανάγκη κινητοποίησης του κόσμου, των κομμάτων, των φορέων για το θέμα, σημειώνοντας πως «στον βαθμό που δεν τα θεωρεί η ίδια η κοινωνία ως ζητήματα βαθιά πολιτικά που πρέπει να προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις, αλίμονό μας». Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν και δικαστικά κατά της ΚΥΑ.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο