ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

«Η κυβέρνηση να καταργήσει την αντισυνταγματική διάταξη για τα τραπεζικά στελέχη»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Η κυβέρνηση να καταργήσει την αντισυνταγματική διάταξη για τα τραπεζικά στελέχη»

Στην ανάγκη κατάργησης της αντισυνταγματικής διάταξης που δημιουργεί ευνοϊκή ποινική μεταχείριση για τα στελέχη των τραπεζών αναφέρθηκε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Ορθά – Κοφτά η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου.


Όπως σημείωσε η κ. Καμτσίδου, «με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και μετά τις ΠΝΠ μια συγκεκριμένη κατηγορία ποινικά υπόλογων προσώπων, δηλαδή τα στελέχη των τραπεζών, απαλλάχθηκαν στην ουσία από τον ποινικό έλεγχο».

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, «μια τέτοια ρύθμιση η οποία εισάγει ένα προνόμιο υπέρ μιας κατηγορίας προσώπων, δηλαδή τους δίνει μια ευνοϊκή μεταχείριση, είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επειδή παραβιάζεται η αρχή της ισότητας. Είναι αντίθετη στο Σύνταγμα επειδή με τη ρύθμιση αυτή υποκρύπτεται μια εξάλειψη του αξιοποίνου με νόμο που κατά το Σύνταγμα επιτρέπεται μόνο για τα πολιτικά εγκλήματα μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία».

«Διατάξεις σαν αυτές είναι μη εφαρμόσιμες, συνεπώς συνεχίζεται ο ποινικός έλεγχος αυτών των προσώπων. Οι δικογραφίες θα επιστραφούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών και αυτός είναι υποχρεωμένος να στείλει στο συμβούλιο πλημμελειοδικών μια πρόταση για κάθε υπόθεση. Άρα πιθανότατα θα καταλήξουμε σε εισαγγελική πρόταση που θα αφορά την δίωξη αυτών των προσώπων» δήλωσε στη συνέχεια η κ. Καμτσίδου, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί η δίκη με βάση το προϋπάρχων θεσμικό καθεστώς.

«Το κρίσιμο είναι η κυβέρνηση αύριο να φέρει ρύθμιση με την οποία θα καταργεί την αντισυνταγματική διάταξη. Αυτή είναι η θεσμική υποχρέωση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει, ώστε να αρθεί η εσωτερική αντινομία. Θα πρέπει να εκπληρώσει την θεσμική της υποχρέωση» τόνισε η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο