ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020
Στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Πάτρας μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης νοσηλεύονταν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ο ένας στη ΜΕΘ και 4 παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι τους, μιας και είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρειάζονται νοσηλεία. Αρνητικά ήταν τα περισσότερα από τα τεστ, που διενεργήθηκαν σε υπαλλήλους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Πάτρας προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού στην υπηρεσία μετά τα δυο θετικά κρούσματα.
«Ελέγχθηκαν γύρω στα 98 άτομα και είχαμε δυο θετικά, και σήμερα αναμένονται άλλα τόσα περίπου, ώστε να ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και να δούμε που βρισκόμαστε. Στην πόλη μας έχει έρθει ο ιός και πρέπει να προσέχουμε».
Οι επιστήμονες προβληματίζονται για τη διασπορά του ιού, διότι τον Ιούλιο υπάρχουν περιστατικά κορονοϊού , που τους ανησυχούν και τονίζουν ότι πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα. «Έχουν κλείσει τα σύνορα και γίνονται έλεγχοι, αλλά βλέπουμε πολλά εγχώρια κρούσματα, μερικά μπορεί να έχουν σχέση με κάποιον άνθρωπο, που ήταν στο εξωτερικό, όπως και να το κάνουμε όμως είναι περιστατικά, που είναι στην πόλη, είναι ανάμεσά μας και αυτό σημαίνει ότι έχουμε χαλαρώσει πάρα πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός.
Πόσο εύκολη όμως μπορεί να είναι η ιχνηλάτιση ενός κρούσματος, που εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία ή σε ένα κατάστημα; Η απάντηση, που δίνει ο κ. Μαραγκός, είναι ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, «είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι σε ένα κατάστημα μπορεί να έχουν μπει 500 άτομα, άρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας. Φορώντας μάσκα και ο εργαζόμενος και ο συναλλασσόμενος ή ο πελάτης, οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος είναι ελάχιστες». Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το περιγράφει ως άσχημο, «γιατί στο νοσοκομείο υπήρχε μεγάλη ανησυχία και στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς υπήρχε και εκεί κρούσμα. Έπρεπε να κάνουμε απολύμανση. Αυτή την στιγμή είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, αλλά δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί, διότι βλέπετε με την ιχνηλάτιση βρήκαμε άλλα δυο και δεν ξέρω τι θα γίνει στους νέους ελέγχους».
Ο διευθυντής του Τμήματος Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας ξεκαθαρίζει ότι όταν άνοιξαν τα σύνορα και υπήρξε αύξηση κρουσμάτων, ελήφθησαν μέτρα και «φρέναρε όλο αυτό. Εμένα με απασχολεί περισσότερο ο εφησυχασμός, που υπάρχει», λέγοντας ότι αν κυκλοφορήσει κάποιος έξω σε χώρους εστίασης ή σε δημόσιες υπηρεσίες, ελάχιστοι φορούν μάσκα και όσοι το κάνουν, «τους κοιτούν περίεργα» και πιστεύει ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο κ. Μαραγκός θεωρεί ότι η χρήση μάσκας «πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους».
Επίσης, επισημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για την ορθή χρήση της μάσκας, διότι σε κάποιες περιπτώσεις η λάθος χρήση της εγκυμονεί κινδύνους. «Η μάσκα χρησιμοποιείται ως κομπολόι, ως σκουλαρίκι, ως καπέλο, μόνο το στόμα και την μύτη δεν καλύπτει. Πρέπει να γίνουμε σοβαροί, για να μην έχουμε θέμα. Είναι κρίμα να έχουμε περάσει τόσα πολλά και ο εφησυχασμός αυτός να μας οδηγήσει σε μια άσχημη κατάσταση» δήλωσε.
Για το εμβόλιο του κορονοϊού δήλωσε ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα, που θα πρέπει οι επιστήμονες να ελέγξουν, όπως πόσο αποτελεσματικό είναι στον χρόνο, πόσο θα κρατήσει η ανοσία σε αυτόν, που θα εμβολιαστεί, με ποιον τρόπο θα διατεθεί, «αυτή την στιγμή υπάρχει το εμβόλιο, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο και αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει ότι θα σωθούμε με τον εμβόλιο, αφού δεν έχουμε ούτε θεραπεία αυτή την στιγμή».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο