ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Με στήριξη από την κοινωνία, και όχι από το κράτος, συνεχίζει ο ξενώνας της ΑΡΣΙΣ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Με στήριξη από την κοινωνία, και όχι από το κράτος, συνεχίζει ο ξενώνας της ΑΡΣΙΣ

Στην οικονομική συμβολή ιδιωτικών οργανισμών και πολιτών στηρίζεται πλέον για τη λειτουργία του το σπίτι της ΑΡΣΙΣ, ο ξενώνας φιλοξενίας παιδιών και εφήβων σε κίνδυνο που λειτουργεί από το 2007 στη Θεσσαλονίκη, μετά την κυβερνητική απόφαση για δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που λάμβανε.


Για την σημασία της συνέχισης της λειτουργίας της δομής μίλησε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» η κοινωνική λειτουργός της δομής, Μαριάννα Κολοβού, η οποία ανέφερε ότι «αποστολή μας είναι η φιλοξενία και υποστήριξη για παιδιά και εφήβους, κατά βάση θύματα κακοποίησης, παραμέλησης και εκμετάλλευσης».

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο και την Ευγενία Χατζηγεωργίου η κ. Κολοβού, «η διαφορά με τις υπόλοιπες δομές είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα με άμεσες ενέργειες να προσφέρουμε φιλοξενία μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες».

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να περικοπεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η κρατική χρηματοδότηση η κ. Κολοβού έκανε λόγο για μια «από τις πιο δύσκολες στιγμές γιατί αυτός ο ξενώνας νομίζω ότι έχει αποδείξει τι ακριβώς κάνει και προσφέρει, γι’ αυτό το λόγο νομίζω υπήρξε και η επιστολή της εισαγγελέα ανηλίκων Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο μιλώντας ακριβώς για τη συνεργασία που υπάρχει και πόσο η εισαγγελία βασίζεται σε αυτόν τον ξενώνα».

Σύμφωνα με την ίδια, «πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις στις χρηματοδοτήσεις, υπήρχε όμως πάντα μια σχέση με το υπουργείο διαφανής, όμως δεν υπήρχαν ποτέ σημεία που θα μας προβλημάτιζαν. Υπήρξε μια ξαφνική, αναίτια, περικοπή της χρηματοδότησης που να φτάνει ο ξενώνας στο σημείο να κινδυνεύει να κλείσει».

Διευκρίνισε δε ότι «για μας ήταν πάντα σαφές ότι αυτού του τύπου οι δομές θα πρέπει να ελέγχονται από το κράτος σε όλα τα επίπεδα, και ελεγχόμαστε από πολλές και διαφορετικές πλευρές, αλλά ταυτόχρονα να λειτουργούν και με την υποστήριξη του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου. Δεν μπορεί το κράτος να μην έχει καμία ευθύνη. Δεν πρέπει αυτές οι δομές να βασίζονται στην ιδιωτική υποστήριξη που σήμερα υπάρχει και αύριο δεν υπάρχει, γιατί αυτό σημαίνει κάτι για τις ζωές των παιδιών».

Για το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι άνθρωποι της δομής αναμένουν τις ενέργειες της περιφέρειας, και ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά εφόσον οι ίδιοι ανέφεραν πολλές φορές ότι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικός είναι ο ξενώνας, θα ενισχύσουν χρηματικά την  λειτουργία του.

«Φαίνεται μια διάθεση να αντιμετωπίζονται οι ΜΚΟ ως φορείς που πρέπει να τα κάνουν όλα μόνοι τους, χωρίς βοήθεια από το κράτος. Ότι πρέπει δηλαδή να αναζητούμε πόρους από ιδιώτες» σημείωσε η κ. Κολοβού και αναφέρθηκε στους δεκάδες ιδιωτικούς φορείς και πολίτες που ενίσχυσαν το τελευταίο διάστημα τη λειτουργία του ξενώνα.

«Πρέπει να το παλέψουμε μόνοι μας και αυτό θα κάνουμε» δήλωσε καταληκτικά η κ. Κολοβού.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο